AVALON, o nouă soluție împotriva putregaiului cenușiu - Revista Ferma
3 minute de citit

AVALON, o nouă soluție împotriva putregaiului cenușiu

Putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea) este declarat și principala cauză pentru care strugurii se deteriorează în timpul coacerii și depozitării. Pierderile pot ajunge și la 100% din producție, în funcție de intensitatea atacului și de presiunea de infecție.

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) 2_b

Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) Sursa foto: Arhivă internă Kwizda Agro


CONDIȚII FAVORABILE ATACULUI


În vegetație, germinarea sporilor este favorizată de umiditate ridicată și de temperaturi între 15 și 23°C, cu precădere în perioadele cu precipitații abundente. Boala se transmite foarte ușor, prin resturile vegetale, cu ajutorul sporilor purtați de vânt sau prin intermediul echipamentelor infectate. Totodată, infecțiile cu alți patogeni, cum este făinarea (Uncinula necator), creează porți de intrare pentru ciupercă.

O problemă majoră o reprezintă riscul de rezistență pe care acest patogen îl dezvoltă la acțiunea repetată a substanțelor active disponibile. Din acest motiv, controlul bolii pornește de la un plan tehnologic care prevede utilizarea în combinație și în alternanță a mai multor fungicide cu mod diferit de acțiune.

 

AVALON – FUNGICID SISTEMIC PUTERNIC ANTISPORULANT


Pornind de la incidența ridicată a patogenului și nevoia partenerilor de a se baza pe un plan integrat și eficient, specialiștii Kwizda Agro au inclus în portofoliu un nou fungicid sistemic local, AVALON, sub formă de suspensie concentrată (SC). Acesta acționează preventiv împotriva putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea), dar și curativ, cu condiția ca infecția să fie într-un stadiu incipient.

Substanța activă este pirimetanil (400 g/l), din grupa pirimidinelor, care inhibă capacitatea ciupercii de a produce enzimele care declanșează infecția. Pirimetanilul blochează diviziunea celulară, oprind creșterea hifelor miceliene. Produsul are un puternic caracter antisporulant, stopând evoluția bolii.

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) 1_b

Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) Sursa foto: Arhivă internă Kwizda Agro


REZISTENT LA SPĂLARE


AVALON prezintă rezistență la spălare, fiind un instrument util în gestionarea putregaiului cenușiu și în perioadele cu regim pluviometric ridicat. Din acest motiv, produsul persistă pe plantă asigurând protecție de durată.

Asocierea cu adjuvantul Designer îmbunătățește dispersia și crește aderența soluției de stropit pe suprafața frunzelor.

 

DOZĂ ȘI MOD DE APLICARE


AVALON este compatibil cu majoritatea produselor de protecție a plantelor. Tratamentul cu acest fungicid se efectuează preventiv sau cât mai curând posibil după instalarea infecției cu putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea).

Doza omologată este 2,0-2,5 l/ha, o singură aplicare pe sezon, de la înflorit până la intrarea în pârgă (BBCH 68 – BBCH 81). Timpul de pauză până la recoltare este de 28 de zile.

Află toate detaliile despre modul de acțiune al fungicidului AVALON

Putregaiul cenusiu la vita-de-vie (Botrytis cinerea) 1_b

Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) Sursa foto: Adobe Stock Photo

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →