O fermă tradițională de familie care a decis să facă treptat trecerea la agricultura sustenabilă, în parteneriat cu ProCredit Bank.
La ferma Agro FondInvest am stat de vorbă cu Doru Gheorghe despre succesul în sectorul agricol și lucrurile excepționale pe care le face împreună cu tatăl său, Ionel Gheorghe, pe cele 500 ha, folosind tehnologii și practici specifice agriculturii sustenabile.
Reporter: Cum a început povestea Agro FondInvest?
Doru Gheorghe: Totul a început din nimic, de la zero, în anul 2004. Tatăl meu a început această fermă așa cum se lucra la un moment dat în agricultura tradițională, cu arătură și un număr foarte mare de lucrări, cu un consum mare de resurse. Așa erau toți fermierii obișnuiți atunci, condițiile climatice fiind altele.
Reporter: Cum ați făcut tranziția spre agricultura conservativă?
Doru Gheorghe: Noi am anticipat aceste schimbări care acum încep să devină tot mai evidente: problemele cu forța de muncă, secetele cu care ne confruntăm, dar și reglementările Uniunii Europene care ne obligă să adoptăm noi practici. Am început să investim și să ne îndreptăm spre tehnologii care presupun lucrări minime asupra solului. Inițial a fost o semănătoare care ne-a schimbat viața. Semănătoarea de strip-till are o tehnologie de prelucrare a solului în benzi, care permite însămânțatul și prelucrarea solului dintr-o singură trecere. Apoi am început folosirea unui utilaj pentru prelucrarea superficială a solului imediat după recoltat și uneori înainte de semănat, pentru a uniformiza patul germinativ cu rolul de a crea o pătură de acoperire deasupra solului, care reține apa.
Reporter: Care este secretul succesului Agro FondInvest?
Doru Gheorghe: În perioada în care am trecut la acest tip de agricultură conservativă, am început și colaborarea cu ProCredit. Am achiziționat ferma din comuna Valea Argovei, în județul Călărași. Colaborarea este una prietenoasă și pentru că totul a mers atât de bine, mare parte din investițiile și din activitatea pe care o desfășurăm aici se bazează pe parteneriatul cu ProCredit Bank. Puterea lor de înțelegere și flexibilitatea față de noi ne-au ajutat foarte mult în anumite situații de-a lungul timpului.
Putem spune că de când am adoptat aceste practici durabile, avem riscuri mult mai mici: consumul de combustibil este la jumătate față de o tehnologie clasică, iar cantitatea de îngrășăminte folosită a scăzut undeva la 30-40%; se vede o îmbunătățire clară în structura și fertilitatea solului. De la an la an avem rezultate mai bune cu investiții din ce în ce mai mici. Iar cel mai important, am redus timpul – agricultura fiind un domeniu care îți consumă foarte mult timp.
Reporter: Ce planuri de viitor aveți?
Doru Gheorghe: ProCredit Bank a fost întotdeauna un partener pentru noi. Am observat această orientare comună către sustenabilitate și avem planuri de dezvoltare și de investiții în fermă atât pe partea de utilaje, cât și în alte ramuri de practici sustenabile. Cu siguranță vom găsi deschidere din partea ProCredit. Și, ca de fiecare dată, planurile noastre vor fi tratate cu prioritate, seriozitate și promptitudine de către consilierul nostru dedicat. Toate acestea contează foarte mult în acest parteneriat.
”De când am adoptat aceste practici durabile, avem riscuri mult mai mici (…) De la an la an avem rezultate mai bune cu investiții din ce în ce mai mici”