Au studiat MATE-INFO şi TEOLOGIE, dar s-au apucat de... LEGUMICULTURĂ - Revista Ferma
2 minute de citit

Au studiat MATE-INFO şi TEOLOGIE, dar s-au apucat de… LEGUMICULTURĂ

Unul dintre ei a accesat în acest an un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 40.000 de euro, pe Măsura pentru instalarea tinerilor fermieri în mediul rural. „Sunt importante şi informaţiile, dar în agricultură experienţa te învaţă cel mai bine ce ai de făcut. Este un domeniu care te surprinde în permanenţă, atât pozitiv, cât şi negativ, însă experienţa te ajută să faci faţă provocărilor”, spune Dragoş Delean, în vârstă de 35 de ani, astăzi agricultor „cu acte în regulă” în satul Rădeşti din judeţul Alba. Absolvent de Mate-Info la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, promoţia 2005, tânărul care avea în faţă o carieră în IT s-a gândit să îşi „programeze” în alt fel viaţa.

dragos-delean_b

El s-a întors în anul 2011 în micuţul sat cu mai puţin de şapte sute de suflete, de pe malul stâng al râului Mureş, unde în copilărie şi adolescenţă îşi petrecerea doar vacanţele şi unde bunicul său, fost ostaş în armata regală, îşi câştigase faima de legumicultor al zonei.
Dragoş s-a mutat la Rădeşti, iniţial sub formă temporară, împreună cu Ionuţ Dumitru (37 de ani), absolvent de Teologie, de care îl leagă o prietenie strânsă din vremea anilor de facultate. Tânărul Ionuţ, care a început chiar un doctorat în teologie, spune că şi dacă ar fi devenit preot, este foarte posibil să fi ajuns într-un sat, iar munca agricolă nu l-ar fi ocolit. Doar ordinea priorităţilor s-ar fi schimbat, eventual.

La Rădeşti, Dragoş şi Ionuţ au început să cultive iniţial 60 de ari de pământ lângă casă – conopidă, porumb zaharat, spanac, vândute în special pe piaţa en-gros, iar în paralel au amenajat pe doi ari un mic solar unde produc în special roşii şi castraveţi.

Citiţi povestea tinerilor legumicultori în revista Ferma, ediţia 1-14 iunie 2017, într-un articol semnat de Ovidiu Cornea!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →