Au ieșit CASTRAVEȚII la Matca! Legumicultori: Deși PREȚURILE sunt NORMALE, deocamdată ieșim în PIERDERE! - Revista Ferma
3 minute de citit

Au ieșit CASTRAVEȚII la Matca! Legumicultori: Deși PREȚURILE sunt NORMALE, deocamdată ieșim în PIERDERE!

Sandel Pricope legumicultor Matca foto 1 Au ieșit CASTRAVEȚII la Matca! Legumicultori: Deși PREȚURILE sunt NORMALE, deocamdată ieșim în PIERDERE!

De circa trei săptămâni, în piața engros din Matca se vând castraveții. Cultivatorii spun că sunt prețuri normale, dar nu ar acoperi, deocamdată, cheltuiala făcută!

Săndel Pricope este unul dintre cei mai harnici și pricepuți legumicultori. Recoltează săptămânal câte 2-300 kg de castraveți, în funcție de vreme, și-i duce la piață. Obține un preț între 17 și 20 de lei/kg.

Mătcașul consideră că prețurile de anul ăsta nu sunt rele, ci normale, dar nu rămân așa, peste 2 săptămâni castraveții se vor fi mai ieftini.

„Suntem o mână de producători care am ieșit cu castraveții la piață. La prețurile astea, eu sunt pe minus, mai târziu vom vedea; avem costuri mari pentru că facem focul. Până când nu va crește temperatura la 10-12 grade C pe timp de noapte, nu stingem sobele. La un calcul sumar am cheltuit cam 7 lei cu fiecare fir de plantă”, ne-a declarat cultivatorul.

UN HIBRID TIMPURIU ȘI REZISTENT

Săndel Pricope a repartizat 1000 mp pentru hibridul de tip cornișon Ilonara F1, un timpuriu foarte productiv testat în solar cu bune rezultate.

L-a semănat imediat după 1 ianuarie, în februarie l-a plantat și speră să recolteze până în 15-20 iunie când va veni cu cea de-a doua cultură.

Vânzarea este… subțire, vin angrosiști de la București, Iași, ori Suceava, să cumpere mici cantități pentru că marfa e puțină.

În piață, ceva mai căutate sunt verdețurile: salata, ridichile, spanacul, ceapa verde…

TOMATELE DE MATCA VOR IEȘI ÎNAINTE DE 1 MAI  

„În solar mai am tomate, eu cultiv specialități care sunt căutate și se vând la un preț mai bunișor! Plantele au, deja, 4-5 inflorescențe, au ajuns la mărime mărului, au o stare vegetativă normală pentru timpul lor, urmează să le rup vârfurile”, a explicat mătcașul.

Legumicultorul trage nădejdea să iasă cu tomatele după 20 aprilie, „dacă ne ajută vremea!”, la fel ca și anul trecut când a obținut un preț de 16-17 lei/kg la engros.

Ferma lui Săndel Pricope are circa 7.000 mp, lucrează împreună cu familia. Chiar și-ar dori să angajeze oameni cu ziua, nu găsește. Folosește bondari pentru fertilizare și prădători naturali. După cum ne spune, plantează iarna pentru că „așa nu este nevoie de multe tratamente fitosanitare” care sunt din ce în ce mai scumpe.

PULSUL PIEȚEI: SLAB!

Gheorghe Marin, primarul din Matca, lua pulsul pieței! (E luni, 18 martie, dimineața la 11, 36).

„Foarte slab, marfă puțină, e vremea care nu ajută, e încă rece. Sunt doar două persoane: una salată și spanac, cealaltă cu ridichi! Peste 2 săptămâni se va cunoaște mișcare”, ne-a declarat primarul care susține că, deocamdată, nu se știe cum va fi anul legumicol până nu trec perioadele critice: poate fi promițător acum, dar să fie nașpa până la sfârșit!

Sandel Pricope legumicultor Matca foto 2 Au ieșit CASTRAVEȚII la Matca! Legumicultori: Deși PREȚURILE sunt NORMALE, deocamdată ieșim în PIERDERE!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →