ATENŢIE legumicultori! DĂUNĂTOR periculos în culturile de TOMATE! - Revista Ferma
2 minute de citit

ATENŢIE legumicultori! DĂUNĂTOR periculos în culturile de TOMATE!

În ultima perioadă de timp în culturile de tomate din spaţii protejate se manifestă tot mai frecvent atacul dăunătorului Aculops lycopersici (Massee) care produce bronzarea tomatelor. Se presupune că dăunătorul a fost introdus în ţară odată cu importurile necontrolate de legume şi răsaduri infestate din ţările unde atacul acestui dăunător se manifestă cu frecvenţa anuală.

foto-Aculops2_b

Simptome şi pagube
Se manifestă frecvent pe plante din familia Solanaceae (tomate, ardei, pătlăgele vinete, cartof, tutun, petunia, etc. dar şi pe specii din alte familii botanice (volbură, castraveţi, rosacee etc.
Poate produce pagube însemnate la culturile de tomate şi se poate confunda cu simptome de stres hidric sau deficienţe nutriţionale.
Primele simptome apar pe partea inferioară a frunzelor bazale prezentând o culoare galbenă apoi argintie, care apoi se transformă în culoarea bronzului (bronzare). La un atac puternic frunzele se usucă şi cad.
Adulţii sunt de dimensiuni foarte mici 0,15-0,2 mm lungime şi 0,05 mm lăţime în formă conică, nu se văd cu ochiul liber ci numai cu lentilă x 14, de culoare galben deschis la început apoi maronie şi prezintă 2 perechi de picioare.

foto-Aculops1_b

Cum îl putem combate?
Combaterea chimică se bazează pe managementul rezistenţei dăunătorului, astfel că trebuie avut în vedere la întocmirea schemelor de tratamente, utilizarea alternativă a substanţelor active din diferite clase.
Acaricidele care se recomandă pentru combaterea păianjenului Aculops lycopersici sunt: Floramite 240 SC (bifenazate 240g/L) 0,06%, Vertimec 1,8E(abamectin 18g/L) 0,1%, Envidor 240 SC(spirodiclofen 240g/L)0,05%.
Facem precizarea că produsul Floramite 240 SC este compatibil cu acţiunile de combatere biologică manifestând o selectivitate ridicată faţă de insectele benefice.

Articolul integral a fost publicat în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2016!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →