2 minute de citit

ATENŢIE la semănatul timpuriu al florii soarelui! Factori care influenţează cultura la start

Când vor intra în câmp semănătorile o ştie doar… termometrul de sol.   

 

TEMPERATURA

 

“Perioada recomandată pentru semănatul florii-soarelui este atunci când la adâncimea de semănat la ora 7:00 A.M. se înregistrează temperaturi de 7 grade Celsius şi când vremea este în curs de încălzire. În general, la nivelul ţării, aceste condiţii se înregistrează în perioada 25 martie – 15 aprilie, iar în zonele răcoroase se adaugă la această perioadă o săptămână sau 10 zile”, precizează Ionuţ Bălan, sales manager Buzau & Vrancea la Saaten-Union România. 

ATENŢIE la semănatul timpuriu al florii soarelui! Factori care influenţează cultura la start_b

 

ADÂNCIMEA

 

Într-o postare pe o reţea de socializare, specialistul recomandă ca adâncimea de semănat să fie de 4-5 cm pe solurile mai grele şi umede şi la 5-6 cm pe solurile mai uşoare şi mai uscate.

 

GRABA

 

“Dacă semănatul se va efectua prea devreme, multe seminţe vor pieri prin mucegăire, răsărirea se va prelungi şi va fi în etape, plantele vor fi debile, atacurile de mană şi putregai alb vor fi mai pronunţate, producţia de seminţe va fi implicit mai mică, iar procentul de ulei se va diminua”, explică Ionuţ Bălan.  

semanat floare_b 

ÎNTÂRZIEREA

 

De asemenea, “semănatul după epoca optimă va determina o răsărire neuniformă a plantelor, datorită reducerii umidităţii din sol şi, implicit, decalarea fazei de înflorire spre perioada de secetă din a doua jumătate a lunii iulie, astfel ducând la importante scăderi de producţie”, avertizează specialistul.

 

VITEZA

 

Un alt factor foarte important este respectarea vitezei de semănat. O viteză redusă (de 4-5 km/oră, bunăoară) va duce la o repartiţie optimă a seminţelor pe rând şi o bună uniformitate a adâncimii, ceea ce va asigura o răsărire uniformă a plantelor.

 

a consemnat

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →