Atenţie la resturile vegetale! Rapiţa, de 2 ori în pericol - Revista Ferma
3 minute de citit

Atenţie la resturile vegetale! Rapiţa, de 2 ori în pericol

1. Prea multe resturi vegetale în solele cultivate cu rapiţă pot favoriza insectele dăunătoare, cum ar fi puricii de pământ (Phyllotreta atra) sau al puricilor cruciferelor (Psylliodes chrysocephala). Insectele se pot ascunde sub resturile vegetale în perioadele mai reci sau pe parcursul nopţii. Situaţia am observat-o în toamna acestui an, într-o cultură de rapiţă răsărită târziu, abia la finalul lunii octombrie. În primele două decade ale lui noiembrie, speciile de purici amintite se hrăneau din belşug cu plantele de rapiţă aflate în primele faze de vegetaţie (răsărit – faza de 3 frunze, BBCH 10-BBCH 13). Am urmărit îndeaproape sola respectivă, din curiozitate profesională, şi am văzut insectele ieşind de sub paiele provenite de la cultura premergătoare (orz) ca să se hrănească cu rapiţă, în momentele calde ale zilei (în cele mai multe cazuri, după ora 12).

2. Pe lângă faptul că rapiţa a răsărit cu mai mult de o lună şi jumătate întârziere, atacul puricilor pare să anuleze şi şansele firave de supravieţuire a plantelor pe durata sezonului rece. În cazul de faţă a fost şi o situaţie atipică, orzul a fost recoltat foarte târziu.

 

Ghinionul fermierului în cauză

Fermierul nu a arat din cauza secetei, iar cantitatea de resturi vegetale rămase pe câmp a fost mare. După semănatul rapiţei, vecinul fermierului a recoltat porumbul, iar peste o săptămână a intrat cu tocătoarea în câmp. Problema este că atunci când a intrat tocătoarea în porumbişte, vântul a dus multe resturi vegetale în sola vecină, cultivată cu rapiţă. Mai multe resturi vegetale, mai multe adăposturi pentru speciile de purici dăunători rapiţei.

 resturi vegetale pe camp_b

O cantitate foarte mare de resturi vegetale în cultura rapiţei de toamnă

Bogăţia verde a solului, “aurul negru” al pământului. Resturile vegetale pot spori fertilitatea unui teren!

MANAGEMENT RESPONSABIL AL RESTURILOR VEGETALE

Pe viitor, problema resturilor vegetale va fi una foarte importantă din 2 motive:

1. Pe de o parte, avantajele acestora pentru sol sunt evidente şi au fost demonstrate ştiinţific. Pe de altă parte, trebuie să evităm să avem pe câmp o cantitate mult prea mare de resturi vegetale ori să nu le tocăm (cazul tulpinilor de porumb).

2. În condiţiile în care preţul inputurilor a crescut, iar în anii următori, numărul de substanţe active disponibile pentru combaterea dăunătorilor culturilor agricole va fi din ce în ce mai scăzut, este important să acordăm o atenţie foarte mare măsurilor preventive, una dintre ele fiind managementul resturilor vegetale.

 

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →