2 minute de citit

ATENŢIE la PURICII pe RAPIŢA DE TOAMNĂ!

Chiar dacă au o dimensiune mică, 2-3 mm, o singură muşcătură pe o plantuţă în curs de răsărire o poate ucide, ca şi compromiterea a 50% din suprafaţa cotiledoanelor; plăntuţa îşi poate pierde vitalitatea şi se poate usca.

Prezenţa puricilor pe rapiţa de toamnă, mai ales în primele faze de vegetaţie (faza de răsărire, cotiledoane şi parţial douăfrunzeadevărate) trebuie să fie un mare semnal de alarmă pentru că atacul poate deveni devastator.

De aceea, este necesar ca în fiecare fermă, parcelele semănate cu rapiţă trebuie zilnic inspectate, mai cu seamă în prima parte de vegetaţiei.

ionut pavel nou_b

“Prin interzicerea tratamentului cu neonicotinoide a seminţelor de către Comisia Europeană, din păcate, noi, cultivatorii, suntem nevoiţi să recurgem la cel puţin unul sau două tratamente fitosanitare în plus cu insecticide de contact şi indigestie”, ne-a declarat ing. Ionuţ, Pavel, directorul Cooperativei “Drumul Belşugului” din Tecuci, care are semănate peste 1.000 de hectare de rapiţă în condiţii bune. 

 

Combaterea chimică 

 

Pentru controlul puricilor din culturile de rapiţă de toamnă cultivatorii au la îndemână mai multe insecticide omologate, îndeosebi pe bază de lambda-cihalotrin.  

Iată câteva:

¤ Decis Expert 100 EC (100 g/l deltametrin);

¤ Karate Zeon (50 g/l lambda – cihalotrin);

¤ Lamdex Extra (25 g/kg lambda-cihalotrin);

¤ Inazuma (acetamiprid 100 g/kg; lambda-cihalotrin 30 g/kg);

¤ Faster Gold (50 g/l lambda-cihalotrin).

atac purici la rapita 1_b

“De asemenea, unii dintre fermierii noştri au folosit insecticidul Lumiposa (cyantraniliprol) pentru tratarea seminţelor de rapiţă”, a ţinut să precizeze în final Ionuţ Pavel.  

Recomandarea specialistului, aşa cum a făcut-o cunoscut tuturor membrilor cooperatori, este ca stropirile să se efectueze în timpul zilei şi nu dis de dimineaţă sau spre seară când temperaturile sunt mai scăzute şi dăunătorii stau retraşi la adăpost în sol.

atac purici la rapita 2_b

Respectarea strictă a instrucţiunilor producătorului cu privire la folosirea produselor este absolut necesară şi obligatorie!!

 

 

Marian MUŞAT

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →