2 minute de citit

ATENŢIE LA OMIDA FRUCTIFICAŢIILOR! A început zborul generaţiei a treia a acestui dăunător

În toate zonele agricole ale României se constată o intensificare a zborului foarte intens al celei de-a treia generaţii a fluturilor acestui dăunător care, potrivit specialiştilor, produce pagube, nu atât cantitative semnificative de recoltă, ci calitative.

Cercetătorul  ing. Emil Georgescu – INCDA Fundulea, susţine că, în decurs de o săptămână, în zona de vest, sud şi sud-estul ţării, capcanele feromonale, cu ajutorul cărora se monitorizează curba de zbor a omidei fructificaţiilor, au captat între 100 şi 400 de exemplare, ceea ce demonstrează intensitatea atacului.

În culturile de porumb, larvele se hrănesc cu boabele în vârful ştiuletelui, aflate în diferite stadii de maturitate, favorizând infecţia cu fuzarioză a plantelor.   

În zonele cultivate cu tomate sau ardei, larvele dăunătorului sapă galerii în fructificaţiile care parcurg fazele vegetative corespunzătoare.

 omida fructificatiilor 1_b


6 RECOMANDĂRI ALE SPECIALIŞTILOR

 

1. Monitorizarea culturilor de porumb, tomate şi ardei prin amplasarea de capcane feromonale!

2. În cazul în care fermierii nu dispun de acestea, să intre în contact cu cu specialiştii din zonă pentru a se informa cu privire la apariţia dăunătorului;

3. Combaterea Helicoverpa armigera să se efectueze la avertizare sau la 3-5 zile de la apariţia în masă a fluturilor în capcanele entomologice;

4. Alternarea insecticidelor din grupe chimice diferite pentru a încetini dezvoltarea rezistenţei;

5. Repetarea tratamentului după 7 – 8 zile, acolo unde densitatea dăunătorului este mare.

6. Respectarea dozelor şi a momentelor optime de aplicare.

omida fructificatiilor 2_b 

 

CONTROLUL CHIMIC AL HELICOVERPA ARMIGERA

 

În general, dăunătorul poate fi ucis cu aproape toate insecticidele. Totuşi, s-a constatat o rezistenţă a Helicoverpei armigera la insecticidele din grupa piretroizilor.

La porumb, combaterea chimică se poate face cu insecticide pe bază de: indoxacarb (Avaunt 150 EC), clorantraniliprol (Coragen 20 SC), clorantraniliprol + lambda – cihalotrin.

Pentru controlul larvelor de Helicoverpa armigera sunt preparate pe bază de NPV şi Bacillus thuringiensis, cum ar fi Belthir şi Dipel DF (BactoSpeine DF).  

Alte produse:

Affirm (emamectin benzoate) un insecticid nou pentru tomate şi ardei;

Alverde (metaflumizon) ce controlează extrem de eficient larvele de Helicoverpa armigera din culturile de tomate şi ardeioase, determinând paralizia sistemului nervors, urmată apoi de moartea acestora;

Mavrik 2F (tau-fluvalinat)insecticid de contact de ultimă generaţie, având un efect rezidual de lungă durată.

omida fructificatiilor 3_b

 

Marian MUŞAT

 

 

Foto: Merpano

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →