La Staţiunea didactică a Universităţii de Ştiinţele Vieţii ”Regele Mihai I” din Timişoara (ferma 4 Cioreni) au fost amplasate mai multe capcane Csalomon (funnel trap sau capcană tip pâlnie) pentru monitorizarea a doi dintre cei mai periculoşi dăunători ai porumbului, ce produc pagube de producţie, atât cantitative cât şi calitative: omida fructificaţiilor (Helicoverpa armigera) şi sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis).
Activitatea din câmp a fost sprijinită logistic de companiaFMCAGRO OPERATIONAL ROMÂNIA.
Testarea feromonilor în lanurile de porumb
“Testăm în acest an feromoni produşi de companii din Ungaria şi Bulgaria şi urmează să primim şi feromoni din Franţa. Vom vedea la sfârşitul verii care feromoni au fost mai eficienţi în atragerea fluturilor la capcane.
Datele obţinute sunt introduse la fiecare trei zile în aplicaţia Arc farm intelligence, unde fermierii români au acces gratuit. Pe baza datelor introduse se obţine curba maximă de zbor, utilizată în stabilirea perioadei optime de combatere, în aşa fel încât tratamentele să fie eficiente”, precizează şef lucrări dr. ing. Cotuna Otilia, Facultatea de AgriculturăUSV ”Regele Mihai I” din Timişoara,
Departamentul de Biologie şi Protecţia Plantelor.
Maximul curbei de zbor pentru Helicoverpa armigera – către sfârşitul lunii!
La această dată şi Ostrinia, şi Helicoverpa sunt la finalul zborului primei generaţii. În culturile de porumb larvele de Ostrinia nubilalis au pătruns în nervurile frunzelor, în paniculul nedesfăcut şi în curând vor pătrunde şi în tulpini. Fermierii care au făcut tratamentele conform avertizării emise deFMC AGRO OPERATIONAL ROMÂNIA la data de 22 iunie 2023 ar trebui să îşi verifice culturile. De ce? Pentru că apariţia larvelor este foarte eşalonată şi de cele mai multe ori tratamentul trebuie repetat la 7 – 8 zile.
Prima generaţie de Helicoverpa armigera nu este importantă pentru cultura porumbului. Spre deosebire de prima generaţie, generaţia a doua de Helicoverpa armigera poate produce pagube serioase porumbului, de aceea, în această perioadă monitorizăm cu mare atenţia evoluţia zborului.
În perioada următoare vor apărea cu siguranţă şi primii fluturi din generaţia a doua de Helicoverpa.
La Timişoara, în data de 4 iulie 2023 au fost capturaţi la capcanele Csalomon 10 şi respectiv 6 fluturi de Helicoverpa armigera. Maximul curbei de zbor prognozăm că va fi către sfârşitul lunii iulie.
FERMIERI! E IMPORTANT DE ȘTIUT!
1. Tratamentele sunt eficiente doar când se întrunesc criteriile obligatorii pentru emiterea avertizărilor (criteriul biologic, ecologic şi fenologic);
2. Criteriul biologic este foarte important, de aceea monitorizarea cu ajutorul capcanelor feromonale este esenţială în prognoză şi avertizare;
3. Nu faceţi tratamente la începutul zborului insectelor sau când vedeţi un fluturaş; nu sunt economice ba mai mult, eficienţa lor este zero. Tratamentele corecte se fac la câteva zile de la maximul curbei de zbor. În acel moment putem spune că ele sunt eficiente.
4. Staţi cu ochii pe aplicaţia Arc farm intelligence dezvoltată de FMC AGRO OPERATIONAL ROMÂNIA pentru a vedea în timp util ȘI GRATUIT alertele emise pentru combaterea celor doi dăunători monitorizaţi. 5. Următoarea alertă va fi pentru generaţia a II-a de Helicoverpa armigera.
A consemnat
Marian MUŞAT