Atenție! În toamnele calde putem înmulţi dăunătorii de sol în câmp fără să vrem. Iată cum! - Revista Ferma
6 minute de citit

Atenție! În toamnele calde putem înmulţi dăunătorii de sol în câmp fără să vrem. Iată cum!

Foto 1 Atenție! În toamnele calde putem înmulţi dăunătorii de sol în câmp fără să vrem. Iată cum!
Samulastră de floarea soarelui

Atenție! Toamnele calde, la pachet cu tehnologiile minime și samulastra de floarea soarelui dezvoltă dăunătorii de sol și le asigură hrană, refugiu și siguranța perpetuării insectelor în anii următori.

În această perioadă a anului de actualitate erau dăunătorii cerealelor de toamnă sau ai rapiței. Însă la fel de importantă este și samulastra de floarea soarelui, care poate asigura perpetuarea dăunătorilor de sol de la un an la altul.

Samulastra – un pachet de beneficii

În teorie, totul sună frumos…

  1. Samulastra de floarea soarelui consumă îngrășămintele aplicate la această cultură, pe care plantele nu le-au folosit în totalitate în perioada de vegetație. Apoi, după distrugerea samulastrei, de aceste elemente nutritive vor beneficia viitoarele culturi, cu posibilitatea reducerii dozei de îngrășăminte sezonul următor.
  2. De asemenea, solul fiind acoperit cu vegetație o perioadă lungă de timp, se evită eroziunea acestuia.
  3. În plus, samulastra de floarea soarelui consumă CO2, deci, indirect, contribuie la reducerea amprentei de carbon.

Am putea spune că ar trebui să lăsăm câmpurile să se înverzească de samulastră și buruieni în perioada dintre două culturi.

Foto 2 1 Atenție! În toamnele calde putem înmulţi dăunătorii de sol în câmp fără să vrem. Iată cum!
Samulastră de floarea soarelui

Dar orice câștig are și un preț…

Iar prețul pentru acest posibil câștig, ”datorat” samulastrei, sunt dăunătorii de sol. Samulastra de floarea soarelui înseamnă o masă bogată pentru generația de toamnă a buhei semănăturilor (Agrotis segetum) sau pentru diferitele specii de viermi sârmă (Agriotes spp.). Pe lângă masă, înseamnă și un posibil refugiu pentru aceste insecte. Chiar dacă samulastra se va distruge înainte de venirea sezonului rece, dăunătorii și-au completat ciclul de dezvoltare și s-au retras în sol.

Presiune mare de infestare cu buha semănăturilor

Larvele buhei semănăturilor pot ierna la adâncimea de 20-40 cm. Cum mulți fermieri folosesc sistemul de lucrări minime al solului (unii chiar „no tillage”), larvele aflate în sol sunt din ce în ce mai puțin „deranjate”.

În cazul buhei semănăturilor, temperatura minimă la care se dezvoltă larvele este de 12,2 grade Celsius. Cum toamnele sunt din ce în ce mai calde, se creează condiții bune pentru ca acestea să fie active atunci când, cel puțin teoretic, trebuiau să hiberneze.

Recapitulând, samulastra de floarea soarelui oferă condiții ideale pentru hrana larvelor buhei semănăturilor. Mai ales că, în general, plantele sunt în primele faze de vegetație. Exact ce trebuie pentru larve. Toamnele din ce în ce mai calde fac ca acest dăunător să fie activ și în noiembrie. Iernile mai blânde au ca posibil efect o rată mai mare de supraviețuire a larvelor. Asta înseamnă mai mulți fluturi în primăvara anului următor. O singură femelă de buha semănăturilor poate depune între 2000 și 2900 de ouă. Asta înseamnă o presiune mare de infestare în anii următori.

Una dintre măsurile de prevenire a atacului, recomandată în literatura de specialitate, este distrugerea buruienilor, care pot fi gazde intermediare. Eu aș adăuga și distrugerea samulastrei de floarea soarelui.

Foto 3 1 Atenție! În toamnele calde putem înmulţi dăunătorii de sol în câmp fără să vrem. Iată cum!
Samulastră de floarea soarelui

„S-au aliniat astrele” și pentru viermii sârmă

Deși această specie se dezvoltă foarte bine în terenurile acoperite cu vegetație (cum ar fi cele înțelenite, pășunile naturale sau artificiale), acolo unde este samulastră de floarea soarelui, toamna târziu, pot să fie condiții ideale pentru ele. Fiindcă pe unele sole, samulastra de floarea soarelui este „perie”.

Una dintre măsurile preventive recomandate în literatura de specialitate pentru combaterea atacului acestor specii dăunătoare era arătura de vară sau de toamnă, efectuată imediat după recoltarea plantei premergătoare. În felul acesta larvele aflate în sol erau „deranjate” și nu mai aveau acces la surse de hrană. În prezent, una dintre normele de eco-condiționalitate este să menținem terenul acoperit cu vegetație pe timpul verii (sau miriște, sau samulastră). De asemenea, mulți fermieri au înlocuit arătura cu sistemul de lucrări minime al solului din rațiuni economice și pentru a conserva apa în sol. Putem spune că „s-au aliniat astrele” și pentru viermii sârmă. Sau că rămânem fără o parte din măsurile preventive pentru limitarea populației viermilor sârmă. Aceștia sunt prezenți, practic peste tot, dar atacul se manifestă cu preponderență în zonele cu soluri grele, acide, cu exces de umiditate. În ultimii ani, atacuri mai ridicate s-au înregistrat și în sudul și sud-estul țării, mai ales acolo unde se irigă. Cel mai probabil, în aceste zone, populațiile viermilor sârmă au crescut.

Foto 4 1 Atenție! În toamnele calde putem înmulţi dăunătorii de sol în câmp fără să vrem. Iată cum!
Atacul larvelor buhei semănăturilor la plantele de porumb (semănate după floarea soarelui)

Până la urmă ce este de făcut?

În zonele unde s-a manifestat atacul buhei semănăturilor sau al viermilor sârmă la porumb, floarea soarelui sau cereale păioase, una dintre recomandări ar fi să nu lăsăm samulastra de floarea soarelui să se dezvolte și să ajungă „perie” în luna noiembrie, așa cum am întâlnit în multe cazuri în sud-estul țării anii trecuți. În mod normal, în ultima lună de toamnă calendaristică, temperaturile nu permiteau samulastrei să se dezvolte așa de mult. Noaptea temperaturile erau scăzute, chiar sub zero grade Celsius, și dimineața era brumă groasă. Nu mai este cazul în prezent. Toamnele sunt calde, inclusiv temperaturile minime, pe timpul nopții, nu mai sunt așa scăzute. Dovadă că anii trecuți am avut mai puține brume comparativ cu anii normali. Asta înseamnă că samulastra se dezvoltă și dăunătorii de sol au mâncare și refugiu, inclusiv în noiembrie. Pe termen lung, populațiile acestor specii pot să crească, cu consecințele negative de rigoare.

O DECIZIE GREU DE LUAT

Decizia de a lăsa samulastra de floarea soarelui sau de a o distruge cât mai repede este dificilă, dar indiferent ce facem în viitor, trebuie să ținem cont și de insectele dăunătoare. Deja acestea pun probleme mari culturilor, atât primăvara, dar și toamna. Așa că acum, pe lângă monitorizarea culturilor, mai trebuie să fim cu un ochi și pe samulastră!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →