ATENŢIE! După ATACUL de buha semănăturilor plantele dispar în 2-3 zile! - Revista Ferma
2 minute de citit

ATENŢIE! După ATACUL de buha semănăturilor plantele dispar în 2-3 zile!

Larvele fie retează plantele de la colet, fie rod frunzele, începând de la exterior spre interior. Atacul diferă de cel al viermilor sârmă (viermii cenuşii nu atacă seminţele). Fermierii pot să aibă neplăcuta surpriză să vadă culturile răsărite şi frumos rânduite, iar în decurs de 2-3 zile, să constate că acestea au dispărut, din plante nemairămânând decât „beţele”, în timp ce „făptaşul” este „invizibil” pe timp de zi.

Cum depistăm şi cum limităm atacurile?

Diagnostic corect: acolo unde există goluri de cultură (plante nerăsărite), se sapă până la adâncimea de însămânţare, după care se examinează dacă seminţele sunt atacate sau nu, precum şi prezenţa sau absenţa larvelor gândacilor pocnitori (viermii sârmă) sau a larvelor buhei semănăturilor (viermii cenuşii).

floarea soarelui atac buha s_b

Plăntuţă de floarea soarelui retezată de la colet de larva buhei semănăturilor (viermii cenuşii)

Intervenţii agrotehnice prin:

  • În primul rând evitarea monoculturii porumbului sau a florii soarelui după porumb. Ideal ar fi ca aceste culturi să revină pe aceeaşi solă după 4 ani. Din păcate, în prezent, fermierii au un sortiment foarte restrâns de culturi, aşa că şansele de a face o rotaţie ca la carte sunt scăzute (mulţi fac rotaţii simple, de 2-3 ani).
  • Se recomandă şi arăturile adânci de toamnă pentru a diminua numărul de larve din sol. În prezent, tot mai mulţi fermieri apelează la sistemul de lucrări minime ale solului (unii chiar la „no tillage”).
  • În cazul buhei semănăturilor, o altă recomandare este distrugerea buruienilor, multe dintre acestea pot fi gazde intermediare (femelele depun ouăle mai ales pe partea inferioară a frunzelor de ştir, troscot, volbură, lobodă, pălămidă, etc).
  • Tratamentul seminţelor de porumb cu insecticidele pentru care s-a dat autorizare temporară şi în primăvara acestui an, iar în cazul florii soarelui, tratamentul seminţelor cu unul dintre insecticidele omologate pentru combaterea viermilor sârmă. Mai sunt omologate două insecticide granulate, pe bază de lambda-cihalotrin, care pot fi folosite pentru combaterea larvelor buhei semănăturilor, dar acestea trebuie să se aplice concomitent cu semănatul.

buha semanaturilor 01_b

Larvă de buha semănăturilor

un articol de
EMIL GEORGESCU
INCDA Fundulea

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →