ATENŢIE CULTIVATORI DE PORUMB! Zbor maxim al dăunătorului Ostrinia nubilalis - generația a II-a - Revista Ferma
6 minute de citit

ATENŢIE CULTIVATORI DE PORUMB! Zbor maxim al dăunătorului Ostrinia nubilalis – generația a II-a

Avertizare ostrinia nubulalis dr. ing. Otilia Cotuna sef lucrari Facultatea de Agricultura – USV Regele Mihai I din Timisoara ATENŢIE CULTIVATORI DE PORUMB! Zbor maxim al dăunătorului Ostrinia nubilalis - generația a II-a
Credit foto: Otilia Cotuna

Cea mai recentă avertizare a dr. ing. Otilia Cotuna, şef lucrări, Facultatea de Agricultură – USV ”Regele Mihai I” din Timişoara, Departamentul de Biologie şi Protecţia Plantelor, atenţionează cultivatorii de porumb că în această perioadă se înregistrează la capcanele aflate în testare (Csalomon tip pâlnie cu feromoni și momeli alimentare cât și la cele automate cu spectru luminos – Smapplab, FarmB și CropVue cu feromoni), zbor maxim al dăunătorului Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) – generația a II-a.

“Pragul de alertă a fost depășit în următoarele zone: Banat (număr mare de capturi la capcana automată cu lumină Smapplab), Crișana, Dobrogea, Moldova (câteva locații), Muntenia (populații slabe numeric).

În Oltenia nu s-a înregistrat pragul de alertă pentru această generație (deocamdată), iar în Transilvania, aproape că nu există capturi”, susţine cunoscutul cadru universitar.

Rezultatele prezentate au fost obținute în cadrul programului de monitorizare la nivel național în parteneriat cu FMC Agro România, ce se derulează de patru ani în mai multe zone din țară cu ajutorul aplicației ArcTM farm intelligence, ce poate fi descărcată gratuit, atât pe telefoanele cu sistem de operare Android, cât și pe cele cu sistem de operare IOS.

Cum stă situația în Banat?

Chiar dacă în multe zone din țară porumbul se usucă din cauza secetei, sfredelitorul tulpinilor (Ostrinia nubilalis) își continuă nestingherit dezvoltarea în culturile de porumb din Banat care nu sunt compromise.

“Analiza capturilor la Lovrin și Timișoara arată că cea de-a doua generație a dăunătorului este numeroasă comparativ cu prima generație.

În consecință, interpretând şi analizând datele înregistrate apreciez că maximul curbei de zbor în Banat a fost înregistrat la data de 7 august 2023 în zona Lovrin și 9 august la Timișoara. Prin comparație cu datele din alte locații monitorizate pot spune că maximul curbei de zbor s-a realizat în intervalul 4 august – 7 august predominant”, se arată în informare.

Fluturi capturati la capcana Smapplab cu spectru luminos la data de 7 august 2023 191 fluturi ATENŢIE CULTIVATORI DE PORUMB! Zbor maxim al dăunătorului Ostrinia nubilalis - generația a II-a
Fluturi capturați la capcana Smapplab cu spectru luminos la data de 7 august 2023 (191 fluturi). Credit Foto: CS Ing. Klaudia Kincel

IMPORTANT!

A doua generație de O. nubilalis este mult mai greu de gestionat. Metoda cea mai bună este controlul culturilor de porumb pentru stabilirea numărului de ponte prezente pe plante. Această verificare trebuie să înceapă în momentul în care fluturașii de O. nubilalis sunt capturați cu ajutorul capcanelor feromonale. Hibrizii de porumb tardivi sunt predispuși la atac și preferați de cea de-a doua generație de Ostrinia nubilalis. Acele culturi care la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august sunt verzi, unde polenizarea este în toi sau unde mătasea este încă verde, sunt preferate de dăunător pentru depunerea pontelor.

Ponta de Ostrinia nubilalis ATENŢIE CULTIVATORI DE PORUMB! Zbor maxim al dăunătorului Ostrinia nubilalis - generația a II-a
Pontă de Ostrinia nubilalis
Credit foto: Otilia Cotuna

“În consecință, stimați fermieri, este momentul să începeți controalele în vederea găsirii pontelor și stabilirii momentului de aplicare a tratamentului (dacă este cazul). Pontele trebuie căutate în zona frunzelor de deasupra știuletelui și dedesubt. Eu le-am găsit, în general, pe frunzele de deasupra știuletelui. Trebuie să știți că depunerea pontelor de către femelele generației a doua poate dura 3 – 4 săptămâni. Acest aspect face extrem de dificil de controlat această insectă din cauza mobilității și eșalonării stadiilor”, avertizează dr. ing. Otilia Cotuna.

RECOMANDĂRI DE COMBATERE

  1. Având în vedere datele înregistrate până la data de 16 august 2023, se impune efectuarea unui control al solelor de porumb (mai ales hibrizii tardivi) și efectuarea unui tratament insecticid in următoarele 3-5 zile împotriva dăunătorului Ostrinia nubilalis (dacă infestarea din teren este gravă);
  2. Momentul optim de combatere trebuie stabilit cu mare grijă în urma verificării pontelor. Dacă se impune un tratament, atunci el ar trebui efectuat atunci când marea majoritate a pontelor ar fi în pragul eclozării sau în stadiul de ”cap negru” (destul de dificil de realizat observațiile deoarece necesită foarte mult timp);
  3. Aplicarea insecticidelor se recomandă înainte ca larvele să pătrundă în axila frunzelor, în pedunculul știuleților, sub pănuși și în tulpină.
  4. O a doua aplicație poate fi necesară după 7 – 10 zile de la prima (funcție de durata perioadei de depunere a ouălor). Cele mai mari densități de larve de O. nubilalis din generația a doua se înregistrează de regulă la porumbul semănat târziu. Sunt atractivi pentru femele, hibrizii care mai au mătasea verde decât cei care au mătasea brună.
Micelii de Fusarium sp. la data de 11 august 2023 ATENŢIE CULTIVATORI DE PORUMB! Zbor maxim al dăunătorului Ostrinia nubilalis - generația a II-a
Micelii de Fusarium sp. la data de 11 august 2023
Credit foto: Otilia Cotuna

COMBATEREA CHIMICĂ

Intervenţia se poate face cu insecticide pe bază de: clorantraniliprol (CORAGEN 20 SC), clorantraniliprol + lambda – cihalotrin, deltametrin, acetamiprid + lambda – cihalotrin (după Pesticide 2.23.6.1).

Dintre produsele de protecția plantelor amintite și omologate în România, dr. ing. Otilia Cotuna atrage atenția că nu toate sunt prietenoase cu entomofagii, au efect ovicid și larvicid foarte bun și pot fi aplicate chiar și la temperaturi mai ridicate (chiar și la 34 grade C).

Produsele care conțin lambda-cihalotrin sau deltametrin au efect de contact și nu sunt prietenoase cu entomofauna utilă și nici foarte eficiente la temperaturi mai mari de 25-26 grade Celsius pentru că sunt volatile.

Prin comparație cu substanțele amintite mai sus, substanța activă clorantraniliprol (conținută de CORAGEN) este prietenoasă cu entomofauna utilă și eficientă la temperaturi ridicate de până la 33-34 grade Celsius.

Pe de altă parte, insecticidul Ampligo (conține clorantraniliprol + lambda-cihalotrin) este eficient și la temperaturi mai ridicate, dar nu este prietenos cu entomofauna utilă datorită substanței active de contact. Respectați dozele și momentele optime de aplicare.

Pupa din care a iesit fluturele de Ostrinia Nubilalis ATENŢIE CULTIVATORI DE PORUMB! Zbor maxim al dăunătorului Ostrinia nubilalis - generația a II-a
Pupă din care a ieșit fluturele de Ostrinia Nubilalis
Credit foto: Otilia Cotuna

CONTROLUL BIOLOGIC

Acesta se poate realiza utilizând produse biologice pe bază de Bacillus thuringiensis subs. Kurstaki, tulpina ABTS – 351, omologate în România. Sunt inofensive pentru oameni, animale sălbatice și insecte utile.

Sursa şi foto: Informare dăunător porumb, şef lucrări dr. ing. Cotuna Otilia, Facultatea de Agricultură – USV ”Regele Mihai I” din Timișoara, Departamentul de Biologie și Protecția Plantelor

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →