3 FACTORI FAVORIZANŢI
“Aceasta este o infecţie fungică care afectează culturile de păioase şi se manifestă prin apariţia unor pete ovale, de culoare verde deschis – gălbui, care ulterior devin brune, având un aspect neregulat. Atacul ciupercii devine evident primăvăra, iar factorii care duc la apariţia acestei boli sunt de regulă trei la număr:
1. sporii rămaşi în sol din anii precedenţi;
2. fertilizarea cu azot în exces, în detrimentul îngrăşămintelor complexe;
3. iarna blândă”, susţine consultantul tehnic Ernest Weiszmann, creatorulbrandului Direct din câmp.
Tratamente fitosanitare după ultimele precipitaţii!
Potrivit specialistului care a vizitat ferme din mai multe zone agricole ale ţării, sunt afectate mai ales culturile de grâu semănate mai devreme, cu densitate mare, intrate bine dezvoltate în iarnă.
“Umiditatea prezentă favorizează acest patogen care poate realiza infecţii într-un interval larg de temperatură, cuprins între 5 – 35 grade Celsius. Fără o intervenţie corespunzătoare, poate duce la pierderi semnificative ale culturii. Aşadar, este momentul să verificaţi starea fitosanitară a culturilor de grâu şi să aplicaţi tratamentul corespunzător”, avertizează Ernest Weiszmann.
Pentru combaterea chimică a septoriozei se pot folosi produse de protecţia plantelor pe bază de tebuconazol, revysol, dar şi alte soluţi tehnologice…
A consemnat
Marian MUŞAT