ATAC CU PIETRE. Fermierii vrânceni au luat cu asalt un punct de lansare a rachetelor antigrindină - Revista Ferma
2 minute de citit

ATAC CU PIETRE. Fermierii vrânceni au luat cu asalt un punct de lansare a rachetelor antigrindină

rachete antigrindina SNACP ATAC CU PIETRE. Fermierii vrânceni au luat cu asalt un punct de lansare a rachetelor antigrindinăMai mulţi agricultori din Vrancea au luat cu asalt un punct de lansare a rachetelor antigrindină, în timp ce autorităţile din Vrancea îl foloseau pentru a dispersa norii pe durata codului galben de ploi, vijelii şi grindină.

Se pare că fermierii au avariat două maşini ale angajaţilor, iar poliţia îi cercetează acum pentru distrugere. Pagubele se ridică la aproximativ 1.000 de lei. „Cred că această situaţie este oarecum exagerată. Noi, ca organizaţie, am încurajat să nu protesteze într-un mod violent, ci doar paşnic”, a declarat Teofil Dascălu, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea, citat de televiziunea publică.

Agricultorii din judeţele Buzău, Prahova, Vrancea, Vaslui şi Iaşi resping vehement lansarea rachetelor antigrindină şi cer folosirea lor doar în cazuri excepţionale, motivând că seceta din zonă este cauzată de sistemul folosit pentru împrăştierea norilor periculoşi. Cei din Vrancea au cerut luna trecută un studiu de impact prin care să se arate dacă influenţează cantitatea de precipitaţii şi dacă produc secetă.

Specialiştii susţin însă că rachetele ţintesc zone îndepărtate de punctul de tragere. „Rachetele nu zboară deasupra punctului de lansare, ci zboară la o distanţă de 8-10 km pe direcţia de lansare. Deci efectul nu este deasupra punctului sau în apropierea punctului. Drept urmare, în Vulturu au căzut cantităţi însemnate de precipitaţii, în Bordeasca nu”, a spus Ionuţ Lazăr, director, Centrul de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, scrie www.hotnews.ro.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →