„La această dată, culturile de câmp în judeţul Olt nu arată aşa de bine din cauza secetei şi a căldurii excesive. Avem pierderi importante, vizavi de legumele cultivate în spaţii deschise, mai cu seamă la tomate şi ardeioase. În unele bazine legumicole mai bine de 50 la sută din fructe au fost arse de razele soarelui, mare parte din flori a avortat, iar costurile cu irigaţiile s-au triplat faţă de un an normal”, ne-a declarat preşedintele Sindicatului care numără peste şase sute de membri.
Ce spun specialiştii: „Arsura solară debutează ca o pată pe fruct, albicioasă; practic, ţesurile sunt distruse de radiaţia UV, după care în timp se necrozează fructul care, bineînţeles, se strică, se depreciază. În timp, pagubele vor fi foarte mari, mai ales că în perioada aceasta razele UV depăşesc nivelul 7 aproape în toate zonele ţării, deci radiaţii ultra violete puternice”, a explicat Costel Vînătoru, cercetător ştiinţific gradul I al Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. De aceea, cultivatorii au nevoie de cheltuieli suplimentare pentru a proteja aceste plante cu anumite substanţe care protejează până la un punct – nu foarte mult – culturile de arsura solară. Însă cel mai întâlnit procedeu în practică este folosirea plasei de umbrire care, odată montată, protejează eficient culturile de solar, recomandă omul de ştiinţă buzoian.
Căldura a înmulţit generaţiile dăunătorilor
Liderul legumicultorilor din Olt a completat tabloul dramatic cu încă o problemă: „Dacă în anii cu fenomene meteo extreme, cu precipitaţii abundente, se simte din plin presiunea bolilor, din păcate, acum, când sunt temperaturi excesive, ne pun probleme dăunătorii care fac cu peste cinci-şase generaţii pe an mai mult decât de obicei. Asistăm astfel la un atac masiv în culturile de solar (îndeosebi la vânătă şi la ardei), dar şi în câmp (mai puţin la tomate), din partea unor dăunători destul de periculoşi precum păianjenul roşu comun, păianjenul lat şi tripşii”, atenţionează Ion Păunel.
Pe larg despre problemele legumicultorilor, în revista Ferma, ediţia 1-14 septembrie 2017!