Aprilie a venit cu zăpadă. Care e starea câmpului? - Revista Ferma
7 minute de citit

Aprilie a venit cu zăpadă. Care e starea câmpului?

Aceasta va permite ca lucrările de sezon (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fitosanitare etc.) să se desfăşoare în condiţii bune. în aproape toată ţara. 

 

DOBROGEA. Fermierii reduc suprafeţele de floare din cauza lupoaiei

 

Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se semnalează în Dobrogea unde, de mai mulţi ani, fermierii reclamă că ar fi polul secetei în România.

raul maruntoiu Sacele Constanta(1)_b

„Am semănat floarea şi porumbul şi pot spune că am avut o campanie scurtă pentru că am semănat  40 ha de floarea soarelui şi tot atâta porumb, cât a rezultat în urma rotaţiei culturilor. Nu am mai pus floare mai multă pentru că am avut probleme pe toate parcelele în ultimii 5 ani şi am dorit să fac o pauză. Motivul: a început să fie o problemă din ce în ce mai mare Orobanche cumana (lupoaia florii-soarelui). Şi cum nu sunt niciun fel de soluţii decât rotaţia culturilor, încerc să răresc intervalul de revenire a florii soarelui şi să mai reduc astfel din presiunea de lupoaie”, ne-a declarat tânărul fermier Raul Mărunţoiu. 

Pentru cultura de porumb are o altă explicaţie: „nu pun mult pentru că s-a dovedit că zona noastră nu e propice pentru această cultură: un an faci producție şi cinci nu!” 

jurnal de aprilie 2023 03_b 

A întârziat cu tratamentele

 

În ferma sa de la Săcele, din nordul judeţului Constanţa, Raul Mărunţoiu a înfiinţat, ca în fiecare an, circa 300 ha de orzoaică, vreo 600 de grâu şi 320 ha cu rapiţă.

„Momentan, culturile sunt mulţumitoare, nu pot să să zic că-s foarte bune pentru că au avut o răsărire neuniformă din toamnă, se poate vedea lesne diferenţa de dezvoltare între plante, dar ritmurile vegetative încep să se regleze”, a constatat bucuros cultivatorul.

Apoi a explicat întârzierea unor lucrări de sezon: „Ne-a dat puţin peste cap vremea capricioasă cu amplitudini termice foarte mari, o zi 20 grade C, a doua zi 0 grade C, de asta nici nu am putut să intrăm corespunzător la erbicidat şi la tratamente de protecţia plantelor. Eu în momentul de faţă nu am reuşit să termin tratamentele, sunt sole în care încă nu am stropit”.

Raul Mărunţoiu a încheiat fertilizarea culturilor din luna martie, când a aplicat două fracţii de azotat de amoniu, în medie cu 220-230 kg/ha.    

jurnal de aprilie 2023 01_b 

Eforturi mari pentru producții peste 6.000 kg grâu

În condiţii nu tocmai favorabile a încheiat semănatul şi dr. ing. Dumitru Manole, fermierul de la Amzacea.

„A trebuit să stau cu termomentul în mână să dau front de lucru semănătorilor. Am terminat însămânţatul florii soarelui pe suprafaţa de 280 ha şi soia pe alte 80. Am monitorizat solele şi boabele sunt în curs de germinare. Pe lângă secetă – din octombrie nu au căzut decât 135 de mm, avem indicele de ariditate e cel mari ridicat – s-a înregistrat şi alternanţă de temperaturi: au fost zile cu 15-16 grade C şi, după o scurtă perioadă vremea s-a răcit, fenomen care şi-a pus amprenta asupra culturilor de păioase”, ne-a declarat veteranul agriculturii dobrogene.       

Variaţia de temperatură a stâjenit aplicarea tratamentelor fitosanitare. „Aşteptăm să aplicăm protecţia culturilor de toamnă. Cu fertilizarea am fost mai atent şi nu am aplicat decât o doză de 50 kg s.a. de azot la hectar, o să vedem ce se va întâmpla în continuare şi cu umiditatea şi vom aplica diferenţa! Deocamdată, în business-plan am prevăzut să obţin o producţie medie de peste 6 tone la grâu”, ne-a declarat femierul, convins că o va realiza.

 

BUZĂU. Culturi stresate şi întârziate

fermier ginerica_b

Ştefan Ginerică, fermier din judeţul Buzău, a început semănatul la floarea soarelui pe un teren mai greu şi s-a oprit din cauza vremii nefavorabile. „Am înfiinţat culturile de lucernă şi mazăre pe 15, respectiv, 20 ha, boabele de mazăre le cumpărasem dinainte de la Institutul Fundulea şi le păstrasem în fermă”, ne-a declarat agricultorul.  

În această campanie de însămânţări, mai are de semănat culturile prăşitoare: floarea soarelui şi porumb pe 150 ha. După cum ne spune, terenul a fost lucrat agronomic. Cu toate că seceta pedologică persistă, va semăna genetică performantă de la Corteva care a dat satisfacţii în fermă.

Ştefan Ginerică a ales să administreze prăşitoarelor de primăvară doar 130 kg/ha de îngrăşăminte minerale complexe NPK 20:20:0, „deoarece sunt foarte scumpe!”.  

Insecticid de contact pentru Ceuthorynchus

Fermierul buzoian adaugă: “Cum a apărut Ceuthorynchus în lanurile de rapiţă, am aplicat un insecticid de contact (nu sistemic, deoarece adulții de Ceuthorynchus nu consumă decât extrem de puțin din aparatul foliar). Am ales momentul când variaţiile de temperatură au fost mai mari de 4 grade C și vremea în timpul zilei însorită, cu peste 9 grade C”.

 

BRĂILA. Pariul pe mazărea de sămânţă

Începând din toamnă, inginerul Cristel Urse a introdus în premieră în ferma de la Ciocile, cultura de mazăre pentru obţinere de sămânţă.

fermier urse_b

„Am semnat un contract de multiplicare cu compania Ciproma şi am semănat 20 ha cu seminţe de mazăre furajeră de toamnă cu bob galben – Fresnel. Este o varietate de tip afilă, semitardivă, cu un potenţial excelent de producţie de 5.000 kg/ha, cu conținut ridicat de proteine. Cultura nu o am amplasată la irigat pentru că plantele au rezistenţă la secetă, la frig şi cădere”, ne-a declarat fermierul. 

A înfiinţat culturile de bază 125 de hectare cu grâu şi 40 de rapiţă. Semănăturile sunt într-un stadiu avansat de dezvoltare vegetativă pentru că „a plouat circa 17 litri pe mp şi le-am fertilizat cu azotat de amoniu (300 kg/ha). De asemenea, pentru porumb şi floarea soarelui am fertilizat terenul în arătură cuNPKtriplu 15 şi aşteptăm să crească temperaturile peste 7 grade, timp de şapte zile consecutiv ca să putem semăna. Către sfârşitul acestei luni vom intra cu semănătorile în câmp”, a precizat Cristel Urse.

Fermierul are pregătit terenul pentru 50 ha de floarea soarelui, 150 ha de porumb la irigat şi 80 la neirigat. Va semăna hibrizi consacraţi care în anii trecuţi au dat bune rezultate în ferma sa din Bărăganul brăilean.

LA CE SĂ FIM ATENȚI CÂND SEMĂNĂM FLOAREA?

Floarea soarelui este o plantă aducătoare de venituri semnificative, dar cu multe sensibilități tehnologice. Vă prezentăm câteva repere importante privind semănatul acestei culturi din epoca a II-a.      

Condițiile pedoclimatice bune pentru această specie din țara noastră și prețul bun de valorificare a recoltei au determinat mărirea exagerată a suprafețelor, fără a mai putea asigura o încadrare corectă în asolamentul fermei, respectiv de revenire pe același teren numai după 6 -7 ani.

Click AICI și află secretele unei culturi reușite!

jurnal de aprilie 2023 02_b

SORG. VS PORUMB. CARE SUNT AVANTAJELE?

Frecvența tot mai mare a anilor cu abateri climatice față de valorile normale ale zonelor de cultivare a principalelor plante de cultură, conduce la instabilitate economică în majoritatea fermelor agricole.

Se simte nevoia de reorientare și spre alte culturi valoroase prin compoziția chimică a boabelor, capabile să valorifice tehnologiile pe care le pot aplica fermierii în prezent, dar cu rezistență mai bună la factorii de stres, în special la secetă.

Click AICI și află care sunt avantajele culturii de sorg?

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

 

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →