APRIL pune umărul la îmbunătăţirea calităţii laptelui - Revista Ferma
3 minute de citit

APRIL pune umărul la îmbunătăţirea calităţii laptelui

ferma APRIL pune umărul la îmbunătăţirea calităţii laptelui

Seminariile s-au organizat în cadrul proiectului „Programul de eficientizare a controlului calităţii laptelui materie primă în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de siguranţă alimentară”, implementat de APRIL şi finanţat de Banca Mondială şi de Ministerul Agriculturii.

Proiectul a debutat în aprilie 2008 şi se va încheia în luna martie a anului viitor, în tot acest interval având loc, periodic, acţiuni de informare şi de consultanţă acordată femierilor, urmate de efectuarea a peste şase mii de analize de calitate a laptelui.

Urmărim ca, în afară de sporirea cantităţii de lapte care să fie conform standardelor europeane, fermierii se fie conştienţi de faptul că fără o măsurare atentă şi permanentă a nivelului parametrilor de celule somatice şi de germeni nu pot beneficia de un plus economic din activitatea de creştere a vacilor pentru lapte”, ne-a precizat Valentin Blănaru, director general al APRIL.

Proiectul se adresează fermierilor care deţin între 10 şi 50 vaci în lactaţie, dar şi specialiştilor şi tehnicienilor din cadrul unităţilor de procesare a laptelui. „Considerăm că exploataţiile cu 10-50 vaci reprezintă nucleul mediu de la care o fermă este rentabilă economic şi că de la acest număr de vaci în sus, acestea se pot dezvolta, astfel încât să existe pe termen lung materie primă suficientă şi de calitate la noi în ţară.

Un public ţintă secundar îl reprezintă procesatorii, conform lanţului de producţie, care beneficiază de efectele indirecte ale proiectului prin faptul că fermierii pe care îi vizăm livrează laptele către procesatori membri APRIL”, a adăugat Valentin Blănaru.

Primele întâlniri au avut succes

În luna noiembrie au fost efectuate primele seminarii de specialitate din cadrul proiectului, în total fiind programate unsprezece. Primul, susţinut la Cluj-Napoca, a vizat procesatorii şi s-a axat pe discutarea condiţiilor de igienă a laptelui, care trebuie să fie aplicate de aceştia.

Ulterior, s-au desfăşurat alte trei seminarii, dedicate producătorilor de lapte: unul în localitatea Tiur, judeţul Alba, altul la Bixad, judeţul Covasna, şi ultimul la Criţ, judeţul Braşov.

Participanţii au purtat discuţii pe teme precum: sănătatea ugerului şi a vacii, condiţii de producţie şi de păstrare a laptelui la standarde europene, igiena grajdului, a animalelor şi a personalului din fermă, instrumente de muls mecanic şi de răcire a laptelui. Partea practică a cuprins demonstraţii de întreţinere a animalelor, folosind anumite produse, sau de efectuare a unui test rapid de antibiotice.

Am fost plăcut surprins de intersul fermierilor şi de numărul mare al participanţilor, în medie, 40 de fermieri pentru fiecare seminar. Judeţele acoprite au fost Alba, Braşov, Buzău, Mureş, Harghita, Covasna şi Cluj”, ne-a mai spus Blănaru.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →