Aplicaţia OGOR este singura platformă 100% românească de analiză agronomică! - Revista Ferma
5 minute de citit

Aplicaţia OGOR este singura platformă 100% românească de analiză agronomică!

Aplicația OGOR este singura platformă 100 românească de analiză agronomică!
Aplicația OGOR este singura platformă 100 românească de analiză agronomică!

Aplicaţia OGOR este singura platformă 100% românească de analiză agronomică, bazată pe imagini din satelit, care ajută fermierii să ia decizii rapide şi mai bine informate pentru fermele lor.

Cinci tineri IT-işti cu experienţă în programare au venit în 2019 cu o idee pe care au materializat-o ulterior cu sprijinul unui grant de 50.000 de euro obţinut prin programul european de finanţare Copernicus. Aşa a luat naştere OGOR, o aplicaţie concepută iniţial pentru a transforma datele satelitare în hărţi de vegetaţie. Această abordare a condus la dezvoltarea unei soluţii inovatoare de monitorizare a culturilor.

Aplicația OGOR este singura platformă 100 românească de analiză agronomică!

Evaluare precisă a câmpului cu aplicaţia OGOR

„Sateliţii Copernicus scanează suprafeţele o dată la trei sau cinci zile. Iar noi culegem datele şi le transformăm în hărţi ale indexului de vegetaţie NDVI (conţinutul de clorofilă din plante) şi ale indexului de umiditate NDWI (conţinutul relativ de apă din plante), pe care apoi fermierul le poate accesa prin intermediul platformei noastre. Este un instrument de monitorizare a culturilor, dincolo de câmpul vizual al fermierului, care de multe ori nu poate cuprinde la nivel macro situaţia reală din teren. Pentru că uneori pot exista şi anumite restricţii de acces când nu poţi intra până în mijlocul parcelei pentru a face o evaluare precisă”, ne-a explicat Dafina Jeaca, cocreator al aplicaţiei OGOR, cea care se ocupă în prezent mai mult de partea de business operaţional.

Aplicația OGOR este singura platformă 100 românească de analiză agronomică!

Maximizarea randamentelor

Unul dintre punctele forte ale aplicaţiei OGOR este capacitatea sa de a oferi o perspectivă globală şi frecventă asupra stării culturilor agricole. Acest aspect devine crucial în identificarea şi corectarea erorilor agronomice sau a problemelor în evoluţia culturilor, contribuind astfel la maximizarea randamentelor şi reducerea pierderilor. „Aplicaţia noastră poate fi accesată atât de pe calculator, cât şi de pe telefonul mobil. Varianta desktop este mai utilă atunci când fermierul are timp pentru analize mai complexe, să urmărească istoricul parcelelor şi facă chiar comparaţii. Pe când cu telefonul mobil poţi face o inspecţie în câmp cu geolocalizarea zonelor de interes prin GPS”, a ţinut să precizeze specialista.

Istoric real pe ultimii şapte ani

Sateliţii Copernicus au fost lansaţi în 2017 iar marele avantaj pe care OGOR îl oferă este accesarea acestui istoric de date, astfel încât fermierul să poată beneficia de informaţii legate de suprafeţele pe care le lucrează, care au fost înregistrate în ultimii şapte ani. „Chiar dacă un client accesează astăzi serviciile noastre, automat el va putea parcurge istoricul din 2017 şi până în prezent. Când fermierii îşi adaugă terenurile în platforma noastră şi îşi văd asolamentele din 2017 până astăzi, au o viziune mult mai clară asupra evoluţiei condiţiilor climatice, ceea ce îi va ajuta enorm în deciziile agronomice pe care le vor lua ulterior. Ei pot vedea inclusiv care a fost fertilitatea solului în toţi aceşti ani”, a subliniat Dafina.

Aplicatia OGOR este singura platforma 100 romaneasca de analiza agronomica4 Aplicaţia OGOR este singura platformă 100% românească de analiză agronomică!
Aplicația OGOR este singura platformă 100 românească de analiză agronomică!

500.000 de hectare acoperite

Pe lângă datele satelitare, în aplicaţia de bază sunt stocate şi alte informaţii extrem de utile pentru fermieri în luarea deciziilor, cum ar fi date meteorologice, rezerva de umiditate din sol, acumularea lunară de precipitaţii. Pentru că prin intermediul platformei OGOR vei avea acces şi la informaţii din baza de date a serviciului de meteorologie din România, precum şi la prognozele AccuWeather.

OGOR a încheiat anul 2023 acoperind 500.000 de hectare şi având peste 350 de clienţi.

Dafina Jeaca, cocreator al aplicaţiei OGOR

Noi nu ne-am propus să reinventăm roata. Doar am dorit să simplificăm foarte mult procesul de monitorizare a suprafeţelor agricole. – DAFINA JEACA, Cocreator al aplicaţiei OGOR

OGOR PROGNOZĂ ESTIMEAZĂ PRODUCŢIA

Între timp, însă, au fost identificate şi alte nevoi ale fermierilor, ceea ce a dus la introducerea de noi module în platformă. „Anul trecut am dezvoltat un sistem de detecţie automată a culturilor şi estimarea producţiilor, utilizând învăţarea automată şi inteligenţa artificială. Practic, cu două luni înainte de recoltare noi putem face o estimare a producţiei pe baza imaginilor satelitare. Acest modul adiţional se numeşte Ogor Prognoză. Cu ajutorul acestui instrument am reuşit să facem o estimare privind suprafaţa alocată culturii de grâu în România, precum şi producţia obţinută în 2023. În timp ce instituţiile statului se bazează pe raportările din teritoriu pentru a veni cu această evaluare statistică, care de obicei este publicată la sfârşitul primăverii, noi au putut să facem o estimare încă din luna decembrie. Concluzia noastră a fost că producţia medie la hectar pentru grâu a fost 4,73 tone la nivel de ţară în anul agricol 2022-2023. Aşteptăm să aflăm ce spun şi statisticile oficiale”, ne-a mărturisit tânăra IT-ist Dafina Jeaca.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →