APIMAR introduce ÎNVĂŢĂMÂNTUL DUAL la Miroslava - Revista Ferma
6 minute de citit

APIMAR introduce ÎNVĂŢĂMÂNTUL DUAL la Miroslava

Discuţiile aplicate pe acest subiect s-au purtat pe parcursul întregului an 2018, înspre toamna 2018 fiind deja consemnată parcurgerea anumitor etape tehnice necesare punerii în aplicare a intenţiilor. Este vorba despre o colaborare a reprezentanţilor instituţiei liceale ieşene cu Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR).

Practică şcolară în fermele ieşene
În anul şcolar 2018-2019, Liceul Tehnologic Agricol ”Mihail Kogălniceanu” din comuna Miroslava a cuprins în oferta educaţională 56 de locuri la şcoala profesională, în meseriile de preparator produse carne-peşte, brutar-patiser şi mecanic agricol. Instituţia şcolară agricolă din comuna Miroslava a mai pus la dispoziţie 84 locuri la forma de învăţământ liceal – specializările tehnician veterinar, tehnician analize produse alimentare şi tehnician în activităţi economice. Pentru anul şcolar 2019-2020, există dorinţa de a demara sistemul de învăţământ profesional dual, prin suplimentarea numărului de locuri la specializarea destinată mecanizării, astfel încât să se ajungă la două clase cu acest profil, faţă de una în anul şcolar precedent. ” Încă din urmă cu trei ani, noi am înfiinţat o clasă pe profilul mecanici agricoli. În anul 2018, reprezentanţii APIMAR ne-au propus să realizăm, la Miroslava, o aşa-numită replică a clasei de mecanici organizate la un liceu din zona Bucureştiului. Ne-a încântat ideea şi am început discuţiile tehnice. Mai apoi, pe firul demersului nostru, a fost înscrisă obţinerea acordului fermierilor din zona noastră care, sub semnătură, au promis susţinere în efectuarea practicii şcolare în fermele domniilor lor. Sperăm ca, din toamna 2019, să avem două clase pe profilul mecanici agricoli, la Liceul Tehnologic Agricol Mihail Kogălniceanu din comuna Miroslava”, explica profesorul Constantin Timu, directorul instituţiei liceale ieşene.

C-tin TIMU_b

Calificare asigurată, angajare garantată
Proiectul ”Învăţământ profesional în sistem dual” a fost demarat de către APIMAR în anul 2017. Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România, în colaborare cu Colegiul Tehnologic ”Viaceslav Harnaj” Bucureşti a organizat înscrierea la Şcoala Profesională de Stat pentru anul 2017-2018, specializarea Mecanic Agricol în sistem dual, pentru tinerii cu vârsta de maximum 16 ani care au absolvit gimnaziul şi pentru cei care erau deja în clasa a IX-a. Costurile cu cazarea, masa şi transportul au fost acoperite de către cei şase membri APIMAR implicaţi în acest proiect, respectiv NHR Agropartners, AgroConcept, Farmtech, IPSO Agricultură, MEWI şi Titan Machinery. ”Elevii efectuează practica la aceste şase companii de top din România în domeniul vânzării şi întreţinerii utilajelor agricole. Stagiile de practică se desfăşoară, pe perioada celor trei ani de studiu, în mod diferenţiat. În primul an, practica s-a realizat în atelierele companiilor participante într-un interval de timp de 25% din durata studiilor. Din al doilea an, practica reprezintă 60%, iar în cel de-al treilea an perioada de practică ajunge la 75% din timpul total alocat studiilor. Elevii care vor absolvi această şcoală nu vor mai fi ucenici, ci vor fi mecanici agricoli, iar dupa 3 ani de studii, vor avea un job asigurat şi bine plătit. Elevii care vor absolvi şcoala profesională de la Colegiul Viaceslav Harnaj vor primi, după 3 ani de studiu, o diplomă care va fi valabilă în ţară şi în străinatate. De asemenea, vor putea decide la care dintre partenerii participanţi se vor angaja după absolvire”, arătau membrii APIMAR.

Proiectul aşteaptă aprobarea ISJ
Numărul minim de elevi necesar funcţionării proiectului, respectiv obţinerii aprobării din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ Iaşi), în urma completării de către fermieri a formularului de susţinere financiară a elevilor -, este de 28, ceea ce înseamnă că în fiecare dintre cele două grupe – mecanici agricoli şi operatori tehnică agricolă -, vor putea fi cuprinşi câte minimum 14 elevi. După obţinerea aprobării din partea ISJ Iaşi, în traiectoria implementării proiectului se înscriu promovarea ofertei educaţionale şi selectarea elevilor.

 Monica Puiu_b

Monika Puiu, reprezentant APIMAR: ”Aşa după cum ştiţi, noi am început la Liceul «Vieceslav Harnaj» din Bucureşti cu o clasă de mecanici. Dar mecanicii nu sunt neapărat doar operatori pe maşini agricole. La Miroslava va fi organizată o primă clasă cu specializare mixtă, respectiv agricolă şi mecanică, astfel încât să se formeze personal tehnic specializat pentru ferme. Elevii de la specializarea Agricolă vor merge în practică la fermieri, iar cei de la Mecanică vor veni în practică la APIMAR. Astfel, după trei ani de studiu, vor putea opta pentru angajare fie ca mecanici, fie ca operatori pe tehnică agricolă”.

 Mihai Ivascu_b

PRIMELE DOUĂ GENERAŢII DE VIITORI SPECIALIŞTI
În anul şcolar 2017-2018, în premieră naţională, în sistemul de învăţământ profesional dual pe profilul mecanic agricol, cu sprijinul APIMAR, au început cursurile 41 de elevi, iar în anul şcolar 2018-2019, au fost înscrişi 17 elevi, ambele generaţii realizându-şi studiile la Colegiul ”Viaceslav Harnaj” din Bucureşti. ”Acest proiect a venit ca urmare a constatării că se accentua lipsa de forţă de muncă deţinătoare de calificare în domeniu. Acum, deja avem două generaţii, respectiv o clasă a zecea şi o clasă a noua. Îi sprijinim financiar pe aceşti copii, prin acordarea de burse şi, inclusiv, prin oferirea posibilităţii de a efectua activităţi practice în service-urile membrilor APIMAR, dotate cu aparatură de ultimă generaţie. În Bucureşti, la studii, au venit copii din toate colţurile ţării, de la Satu Mare şi până la Dobrogea sau Moldova. Aici, în Moldova, ca urmare a faptului că fermierii şi-au manifestat dorinţa de a susţine material – bani şi posibilităţi de practică – pregătirea acestor tineri, am demarat discuţiile pentru a înfiinţa prima clasă de învăţământ prefesional dual, după Capitala României. Concret, potrivit interesului manifestat ferm de către fermierii din zonă, gândim înfiinţarea unei clase cu două grupe, respectiv o grupă de mecanici sprijiniţi financiar de către APIMAR şi o grupă de operatori pe utilaje agricole sprijiniţi financiar de către fermieri”, explica reprezentantul APIMAR, Mihai Ivaşcu, cel care a participat la realizarea şi implementarea primei etape a proiectului care vizează susţinerea formării viitorilor mecanici agricoli din România.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/228 (ediţia 1-31 ianuarie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →