APICULTURĂ. Producţii mai mici, nemulţumiri mai mari! - Revista Ferma
3 minute de citit

APICULTURĂ. Producţii mai mici, nemulţumiri mai mari!

Ioan Fetea spune că apicultorii români au solicitat ajutoare de minimis de la bugetul de stat, însă nu vor primi anul acesta: „Au fost alte sectoare agricole mai calamitate decât noi şi anul acesta nu vom primi ajutoare de minimis. Ceruserăm 40 de milioane de euro. Dacă se dădeau 10% erau 4 milioane de euro. Era bine şi 10%, având în vedere că, din iunie, noi le dăm siropuri şi turte albinelor, deci avem costuri”.

Miere_b 

2 PROBLEME: SECETA ŞI CONSUMUL SCĂZUT DE MIERE

„Anul acesta este unul ciudat pentru apicultură, cu producţii sub 50% din media anuală, din cauza schimbărilor climatice. În primăvară a fost frig, au fost ploi, salcâmul a fost calamitat în proporţie de 60%, apoi a venit această secetă cruntă, florile s-au ofilit. Floarea-soarelui, din un milion şi ceva de hectare, mai mult de jumătate a fost ofilită şi nu s-a putut valorifica.
Au fost şi zone geografice unde s-a putut recolta ceva miere, dar nu la nivelul producţiei normale, în condiţiile în care floarea-soarelui dă 40-45% din producţia medie anuală. În plus, consumul de miere al românilor este redus. Nu mai avem piaţă pentru miere. Noi, Asociaţia Crescătorilor de Albine, n-am mai avut niciun contract de export anul acesta”, a declarat Ioan Fetea. Reprezentantul apicultorilor nu se aşteaptă la creşteri semnificative de preţuri la miere, din cauza scăderii consumului, deşi cheltuielile au crescut cu 30-50%.

 

APICULTORII ARATĂ CU DEGETUL

 

Marian Irinei, unul dintre cei mai cunsocuţi apicultori din ţară, fost consilier pe probleme de apicultură al fostului ministru Adrian Oros, şi-a exprimat pe facebook dezamăgirea că sectorul apicol nu va fi miluit cu bani de actuala conducere a ministerului, acuzând, în acelaşi timp, lipsa de unitate a apicultorilor români: ”MADR pregăteşte un nou sprijin pentru sectorul bovin, grav afectat de seceta din acest an. Nicio vorbă despre sectorul apicol! Când eu vă spun că sectorul apicol nu este absolut deloc reprezentat… Am dreptate! Păpuşile Muppets omniprezente la minister înainte de a fi aprobat HG-ul privind PNA-ul (exact ce-i interesa pe ei cu adevărat), acum sunt liniştite. şi-au luat partea leului. (…) Trăiască PNA! Din când în când, de ochii lumii, mai trimit şi ei câte o fiţuică către minister, spălându-se pe mâini că tot ce a depins de ei, au făcut”.

Miere_b 

CINE ARE DE CÂŞTIGAT?

 

Scăderea producţiei de miere în ţară va produce efecte cu precădere în fluxurile comerciale internaţionale. Mierea din China şi din alte ţări din afara Uniunii Europene ar putea câştiga şi mai mult teren, mai ales că seceta a afectat şi producţia de miere din alte state comunitare.

Apicultorii nu se aşteaptă la creşteri semnificative de preţuri la miere, din cauza scăderii consumului, deşi cheltuielile au crescut cu 30-50%!

“MIEREA” BANILOR PUBLICI
Guvernul a adoptat, în şedinţa din 14 aprilie, o hotărâre prin care a fost aprobat Programul Naţional Apicol (PNA), mai exact normele de aplicare şi valoarea sprijinului financiar pentru 2022, jumătate din sumă fiind acordată din bugetul european. Care erau noutăţile pentru acest an?

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →