Apel disperat al unor mici fermieri din Suceava: „Abuzul APIA ne-a dus în colaps financiar” - Revista Ferma
7 minute de citit

Apel disperat al unor mici fermieri din Suceava: „Abuzul APIA ne-a dus în colaps financiar”

Imagine WhatsApp 2024 01 18 la 10.41.36 5a15af6e Apel disperat al unor mici fermieri din Suceava: „Abuzul APIA ne-a dus în colaps financiar”

În urmă cu câteva zile, am primit pe adresa redacției un mail din partea domnului Aristide Maxim-Samuilă, președinte al asociației crescătorilor de animale „Bucovina Valea Putnei” din comuna Pojorâta, județul Suceava, în care ne semnala un posibil abuz săvârșit de APIA și de autoritățile locale.

Asociația pe care o reprezintă a fost înființată în anul 2006 și reunește 23 de fermieri cu un șeptel total format din 39 de vaci. Timp de aproape 15 ani activitatea asociației s-a derulat fără nici un fel de incidente, fiind beneficiară an de an a subvențiilor acordate prin APIA. Însă, în mai 2022, odată cu expirarea vechiului contract de concesiune a pajiștilor, asociația a pierdut această sursă de finanțare fiind în imposibilitate de a depune la timp cererea unică de plată. Mai precis, în ciuda faptului că domnul Maxim-Samuilă a depus cererea privind semnarea unui nou contract de concesiune pentru o suprafață de circa 105 hectare de pășune încă din anul 2021, Primăria din Pojorâta a semnat noul contract de atribuire abia în data de 18 iulie 2022. Implicit și adeverința privind suprafețele exploatate de asociație a fost eliberată cu întârziere.

Ca urmare a acestei situații, cei de la APIA Suceava l-au informat pe reprezentantul „Bucovina Valea Putnei” că va fi supus unui control privind îndeplinirea condițiilor de agromediu asumate prin semnarea angajamentului din anul 2021, verificare pe teren urmând să aibă loc în următoarele luni ale anului 2022.

„ În acel moment am confirmat că suntem de acord și că așteptăm să fim înștiințați cu privire la data, ora și locul întâlnirii. În egală măsură, am menționat că am avut controale pe teren aproape anual, și că, la fel ca în anii precedenți, ne vom pune la dispoziția echipei de inspectori ai APIA. Chiar dacă nu am putut depune (din motive obiective, independente de voința asociației, a membrilor sau conducerii sale) cererea unică de plată pe anul 2022, între 15 mai 2022 și 15 octombrie 2022, noi am desfășurat o activitate agricolă normală. Așadar, am considerat că am respectat bunele condiții agricole și de mediu pe suprafața întregii exploatații, respectiv cerințele specifice aferente pachetelor pentru care asociația a solicitat sprijinul, la data semnării angajamentului în anul 2021. Practic, noi ne-am continuat activitatea la fel ca în anii precedenți, îndeplinind aceleași norme și respectând același plan exploatare și întreținere al pajiștilor”, a precizat Aristide Maxim-Samuilă în documentul remis redacției.

Fermierul reclamă un control efectuat în lipsa lui, fără a fi consultat caietul de agromediu

„În dimineața zilei de 20.09.2022, în jurul orei 10.30, am fost contactați telefonic de către unul dintre inspectori, prilej cu care ne-a fost solicitată prezența la un control pe care aveau să îl facă pe teren în aceeași zi. La momentul apelului telefonic, însoțeam deja o echipă de topografi ce efectua măsurători ale unor terenuri dintr-o altă localitate, iar prezența mea era necesară pentru a determina limitele proprietăților respective. Din acest motiv, am convenit cu inspectorul APIA să ne întâlnim ziua următoare, 21.09.2022.  Așa cum am convenit telefonic, a doua zi dimineață am însoțit echipa de inspectori pe teren la controlul unor parcele pe care le avem în folosință și exploatare, mai puțin parcelele care au fost incluse ulterior într-un proces verbal, ca fiind neconforme. Inspectorii APIA nu mi-au solicitat nici un fel de document privind acele parcele și presupun că procesul verbal a fost întocmit pe baza unei posibile vizite derulate de ei, în ziua anterioară. La acel moment nu mi s-a cerut nici caietul de agromediu și nici vreo altă clarificare suplimentară privind parcelele 7a, 11a, și 6a. Mai mult de atât, după efectuarea inspecției noi nu am primit nici o copie a raportului de control preliminar, așa că nu aveam de unde să știm că avem suprafețe neconforme”, a adăugat președintele de asociație.

Am aflat întâmplător, că în acte, 3 parcele s-au reîmpădurit în mai puțin de un an

„După efectuarea inspecției și până pe 24.02.2023, când m-am deplasat la sediul APIA Suceava pentru a participa la o sesiune de informare privind măsurile gestionate de APIA în contextul depunerii noilor cereri de plată pentru anul 2023, am crezut că rezultatul controlului din teren a confirmat faptul că am respectat bunele condiții agricole și de mediu, cerințele minime pe suprafața întregii exploatații și cerințele specifice aferente pachetelor pentru care am solicitat sprijinul. Chiar dacă în tot acest timp am continuat să avem contact cu cei de la APIA, abia în momentul în care am întrebat funcționarii dacă există noutăți privind închiderea dosarului asociației noastre pentru campania din 2022, am aflat că ne confruntăm cu probleme majore. Mai precis, că avem 3 parcele verificate de inspectori, care însumează puțin peste 27 de hectare, încadrate la categoria PA 14 (suprafață fără activitate agricolă, invadată de vegetație forestieră nedorită). Ulterior am primit prin poștă procesul-verbal, însă nu și copia raportului de control, la care am avut acces doar după depunerea contestației”, a explicat Aristide Maxim-Samuilă.

Imagine WhatsApp 2024 01 18 la 10.41.37 9c54e3b4 Apel disperat al unor mici fermieri din Suceava: „Abuzul APIA ne-a dus în colaps financiar”

Fără subvenții și buni de plată

„Pentru a putea avea acces la constatările din raportul de control am depus contestație împotriva procesului-verbal, însă chiar și așa nici până astăzi nu am putut vedea toate concluziile și dovezile invocate în raport. Și aici mă refer la fotografiile menționate în procesul-verbal. Procedându-se astfel noi am considerat că ni s-a încălcat dreptul la informare și dreptul la apărare, motiv pentru care am dat APIA în judecată.

În egală măsură, din punctul nostru de vedere, niciuna dintre parcelele ce au primit codul de neconformitate PA14 nu se încadrează în vreuna din situațiile descrise de regulament. Pe perioada campaniei din 2022 toate cele 3 terenuri au fost pășunate prin rotație și am efectuat, ca în fiecare an lucrări de întreținere (împrejmuirea suprafețelor și curățarea vegetației forestiere). Însă trebuie menționat că aceste parcele se află situate într-o zonă geografică înaltă, cu multe constrângeri. Conform centralizatorului depus la APIA noi am desfășurat activitatea de pășunat pe acele suprafețe începând cu jumătatea lunii mai și până la finalul lunii august, iar ulterior din cauza condițiilor meteorologice severe, care puneau în pericol bunăstarea animalelor, noi am preferat să ducem vitele pe alte pășuni. Sunt constrângeri pe care și inspectorii le puteau constata în timpul vizitei lor, dar chiar și așa data limită până la care puteam (și până la care am efectuat lucrări de întreținere) este 15 octombrie și nu 20 septembrie.

Astăzi problema cea mai mare a noastră nu este doar că ne-au fost sistate subvențiile, ci că trebuie să rambursăm aproape 50.000 de lei din plățile pe 2021”, a precizat președintele asociației „Bucovina Valea Putnei”.

Suntem aproape în colaps financiar

În prezent, speța în care sunt implicate „Bucovina Valea Putnei” și APIA, se judecă la tribunalul din Suceava, iar în lipsa subvențiilor și cu o obligație de plată, micii crescători de animale au ajuns la capătul puterilor.

„Pentru noi este o situație absolut disperată, atât economică cât și socială, deoarece creșterea bovinelor pentru lapte este singura activitate care ne-a mai rămas. Suntem în prag de colaps financiar și vă rog să ne acordați șansa să fim auziți de către reprezentanții APIA și cei ai Ministerului Agriculturii. Avem speranța că Tribunalul Suceava va constata că menținerea măsurilor inițiale este neîntemeiată, exagerată și nedreaptă, dar din păcate, până atunci, suntem cu picioarele în groapă”, a încheiat Aristide Maxim-Samuilă scrisoarea trimisă către redacția noastră.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →