3 minute de citit

ANSVSA se laudă că a găsit ”o nouă piață pentru grâul românesc”; statisticile europene arată altceva!

ANSVSA se laudă că a găsit ”o nouă piață pentru grâul românesc”; Statisticile europene arată altceva!

ANSVSA informează printr-un comunicat, publicat pe site-ul propriu, că ”a deschis o nouă piața pentru export – grâu în Indonezia”.

Președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, a primit confirmarea de la Ambasada Republicii Indonezia, printr-un mesaj al Ministrului Agriculturii din Jakarta, în ceea ce privește exportul diferitelor produse agricole, în special grâu, din România către Republica Indonezia. 

Certificatul de analiză transmis de ANSVSA a fost evaluat de către Ministerul Agriculturii din Indonezia, care a concluzionat că documentul îndeplinește criteriile de selecție ale produselor agricole, inclusiv analiza compoziției boabelor de grâu.

Având în vedere evaluarea pozitivă, sunt încântat să vă confirm faptul că România poate demara procesul exportului de grâu către Republica Indonezia. Această colaborarea între statele noastre, demarată în cadrul sectorului agricol întărește legătura dintre cele două țări și promovează principiile comerțului internațional.

Apreciem foarte mult eforturile pe care Guvernul României și ANSVSA le întreprind pentru a asigura calitatea și siguranța produselor agricole exportate către Republica Indonezia“ s-a menționat în mesajul primit de la Excelența Sa, Meidyatama Suryodiningrat, ambasadorul Indoneziei la București.

Vizita ambasadorului 

ANSVSA reamintește că, în data de 9 octombrie, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, și vicepreședintele Ioan Oleleu au avut plăcerea de a primi vizita Excelenței Sale Meidyatama Suryodiningrat, ambasadorul Indoneziei la București.

Excelența Sa a prezentat interesul Indoneziei de a importa grâne din România, care se bucură de o tradiție bogată în producția de grâne de înaltă calitate, iar intenția de a importa astfel de produse din țara noastră este o veste extrem de bună pentru agricultura românească.

Suntem convinși că această colaborare va aduce beneficii atât pentru producătorii noștri de grâne, cât și pentru economia României în ansamblu. Vom lucra strâns cu autoritățile indoneziene pentru a facilita acest schimb comercial și pentru a asigura că produsele noastre ajung în condiții optime pe piața indoneziană” a afirmat cu acel prilej, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

ANSVSA susține, în finalul comunicatului, că prin acțiunile sale creează oportunități pentru producătorii români prin deschiderea unor noi piețe de export. Fermierii noștri pot, astfel, să-și valorifice produsele de înaltă calitate în întreaga lume și să confirme statutul României de actor important în domeniul agriculturii și al industriei alimentare.

Ce arată statisticile

Am verificat, în această dimineață, statisticile oficiale publicate de Comisia Europeană pe site-ul agridata.ec.europa.eu și am descoperit că Indonezia nu este chiar o piață nouă pentru grâul românesc, așa cum susține ANSVSA în comunicat. Este adevărat că exporturile au fost întrerupte după anul comercial 2020/2021, dar până atunci, însumate, exporturile de grâu din România pe această piață din Asia de Sud-Est, au fost de aproximativ 200.000 de tone

Astfel, în anul comercial 2014/2015, livrările au atins 54.497 tone; în 2015/2016 – 55.127 t; în 2016/2017 – 76.830 t; în 2017/2018 – 9.206 t; în 2019/2020 – 409 t și în 2020/2021/6.976 t

credit foto @iStock/hopsalka

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →