În judeţul Dolj, seceta a întârziat însămânţările în multe ferme. În aşteptarea ploii, agricultorii au sistat lucrările solului din campania de toamnă.
Rapiţa este compromisă 90%
Fermierul Andrei Stanciu din Măceșu de Jos a semănat 30 ha cu orz şi s-a oprit; ar vrea să însămânţeze cu grâu o suprafaţă cât mai mare (şi 500 ha) numai să aibă condiţii optime de lucru. Terenul bolovănos a fost pregătit cu mare chin: după un disc greu, a urmat o grapă cu talere independente. „Lucrăm în concordanţă cu vremea, o parte am semănat, mai aşteptăm un pic de ploaie să mai înlăture din uscăciunea solului. Am pus rapiţă pe 120 ha la sfârşitul lunii septembrie, cultura este compromisă 90%, în mod sigur, la primăvară o s-o întorc. E secetă extremă la noi în zonă. Am utilajele de ultimă generaţie, dar degeaba!”, s-a necăjit agricultorul.
Fertilizatul intensiv – un lux
Acesta afirmă că „toate culturile au dezamăgit, iar veniturile au fost mai mici decât cheltuielile! La grâu, spre exemplu, costurile au trecut de 1.000 euro/ha. Acum nu ne mai permitem luxul să fertilizăm intensiv, ci la jumătate, mai ales că tot ce am semănat nu a răsărit.” Andrei Stanciu a redus suprafaţa culturilor de primăvară. Din circa 1.200 ha va cultiva cel mult 100 ha cu floarea soarelui, iar porumb doar pentru arendă. Nu a vândut toată producţia, mai are 300 t de floare pe stoc. „Preţul e scăzut, dacă la recoltă a fost 1,7-1,8 lei/kg, acum a coborât la 1,5-1,6 lei/kg. Măcar la preţul din vară să vând.”, explică doljanul.
Din rău în mai rău
Andrei Stanciu susţine că e al treilea sezon dezastruos. „Toată lumea aşteaptă să ne ducem în cap şi mai rău! Unii furnizori de inputuri au început să bage biletele la ordin în bancă. Degeaba, că nu au acoperire şi nu avem de unde plăti! E un lucru foarte rău că nu mai putem accesa fonduri europene! Deja, mulţi fermieri din zonă au scos fermele la vânzare cu utilaje cu tot şi, din păcate, nu are cine să le cumpere”, şi-a vărsat amarul agricultorul din Măceșu de Jos.