Andrei Chirițoiu: Fiecare hectar udat este un hectar salvat! - Revista Ferma
6 minute de citit

Andrei Chirițoiu: Fiecare hectar udat este un hectar salvat!

Încă din anul 2016, atunci când a preluat ferma de la părinți, Andrei Chirițoiu a stabilit că primele sale investiții majore vor fi realizate în irigații. Principala motivație a fost aceea că a văzut cum părinților săi, Mihaela și Veniamin Chirițoiu, care au pus bazele fermei în anul 1999, li se dijmuiau ritmic recoltele, din cauza secetei.

 

A strâns bani şi a investit

Din cei aproape 6 ani de activitate proprie, cel puţin trei au fost caracterizați de secetă cu diverse grade de intensitate și de arșiță, cu pierderi semnificative de recoltă și de bani. Astfel, ritmul investițiilor realizate de Andrei Chirițoiu nu s-a încadrat în parametrii programați. Dar, cu toate dificultățile, a continuat planul său și anual a reușit să salveze culturile de pe măcar câteva hectare în plus.

 

Seceta, un risc diminuat

”Noi avem terenul în lunca Prutului, în amenajarea de irigații Albița-Fălciu și, teoretic, ar fi trebuit să avem toată suprafața la irigat. Practic, însă, în acest moment am ajuns la o limită maximă de 70-80% din suprafață. Atât am reușit până acum, prin credite, leasinguri și încercând să valorificăm cât mai bine producțiile, sumele obținute fiind dirijate aproape în totalitate către investițiile în irigații. Subliniez aceste aspecte, deoarece, pentru mine, ca fermier în vârstă de 24 de ani, reprezintă o realizare imensă”, spune tânărul fermier.

 

Andrei chiritoiu OK_b

În anul 2016, aici nu se iriga nici un centimetru de teren agricol. Pe de o parte, nu era disponibilă infrastructura principală iar ferma părinților mei nu dispunea de echipamente pentru preluarea și transportul apei pe câmp.

ANDREI CHIRIŢOIU

Fermier Stănilești, jud. Vaslui

 

Investiţie de 1000 euro/ha

Anul acesta, în februarie, a suplimentat sistemul de irigații cu un echipament tip tambur. Investiția se ridică la aproximativ 1000 euro/hectar. Fermierul spune că amortizarea se va face în 1-2 ani, în funcție de evoluția celorlalți factori care influențează producția agricolă.

„Ceea ce ne dorim noi este ca vremea să își revină și să nu avem încă un an secetos, într-un timp atât de apropiat de anul 2020, când a fost dezastru. Am vrea să avem echipamentele de irigații cumpărate și depozitate, dar să nu fie nevoie să le utilizăm, inclusiv din pricina faptului că ele consumă energie”, continuă vasluianul.

 

Obiectiv: 400 ha în 5 ani!

Scopul tânărului fermier vasluian este acela ca în 5 ani să rezolve problema extinderii și modernizării capacităților de irigații, prin investiții într-un sistem automatizat și autonom de asigurare a cantității optime de apă pentru plante, pe toate cele 400 de hectare.

”Investițiile în irigații sunt vitale în zona noastră și, în mod obligatoriu, trebuie să fie performante. Nu este cazul să utilizăm improvizații sau să facem investiții ieftine, deoarece aceasta ar însemna să ne luăm singuri șansa de a salva recoltele. Noi am investit treptat, dar temeinic”, explică Andrei Chirițoiu.

porumb irigat_b 

Performanţă în irigaţii

Sistemul de irigații autonom, cu senzori și echipamente automatizate de irigare necesită timp şi bani, pentru că este vorba de instalații tip pivot sau linear, care pot fi controlate de la distanță, de pe telefon sau pot fi automatizate, adică să pornească singure atunci când senzorii aflați în pământ transmit această comandă către echipament.

 

3 încercări eşuate cu bani UE

În ceea ce privește sursele de finanțare, tânărul fermier vasluian se bazează pe aceleași pârghii utilizate în ultimii ani, respectiv creditare, leasing și resurse proprii, fiind dezamăgit de sistemul de acordare a finanțărilor europene.

”Din păcate, am avut 3 încercări de a accesa proiecte cu finanțare europeană, toate fără succes. Am renunțat la această idee și am căutat alte soluții. Una dintre direcțiile urmărite îndeaproape și, până acum, realizate a fost aceea a identificării formelor de organizare potrivite pentru a reduce cheltuielile și pentru a spori veniturile”, afirmă tânărul agricultor.

Pentru Andrei Chirițoiu, cea de-a patra încercare de a accesa fonduri cu finanțare europeană va fi axată pe realizarea de investiții în spații de depozitare a producțiilor, aspect pe care tânărul fermier din Stănilești, județul Vaslui îl consideră la fel de important ca şi irigațiile.

 

seceta porumb_b 

În anul 2018, Andrei Chirițoiu a realizat primele irigații, după ce statul a investit în reabilitarea de staţii de pompare, canale şi construcţii hidrotehnice. A început cu 60 ha la irigat, iar acum poate iriga peste 300 de hectare.

 

„Cred în ideea de asociere!”

1. Exploataţia familiei Chirițoiu este membră a Asociației `Grânarii` ACCPT Iași, unde se organizează licitații pentru aprovizionare în ferme și pentru fiecare tip de input agricol prețul scade cu 5-10% față de prețul care ar fi trebuit plătit prin achiziție individuală.

2. De menţionat şi avantajele secundare oferite de asociere, respectiv relația cu instituțiile statului („suntem mai atent ascultați”), colaborări tehnico-științifice și comerciale cu alți fermieri, consultanță de specialitate etc.

3. În vara anului 2021, împreună cu alți 4 fermieri din sectorul vegetal, au creat o cooperativă – Cooperativa Agricolă Lunca Prutului, prin care comercializează toată producția și prin care speră să aibă şi prioritate în accesarea de fonduri europene.

 

JUDEŢUL CU SECETĂ EXTREMĂ

Chiar dacă, urmare a unor investiții semnificative realizate în anii din urmă, suprafaţa agricolă irigată în județul Vaslui a crescut, problema asigurării la timp a cantității optime de umiditate a rămas încă nerezolvată pe deplin. Vasluiul se află într-o zonă tradițional afectată de secetă, situație în care nici precipitațiile cu valori la nivelul mediilor multianuale nu asigură necesarul de apă, iar anul 2022 deja se află sub spectrul pericolului confruntării cu o nouă secetă extremă.

seceta 2020 vs_b

Anul 2020, unul dintre cei mai secetoşi în ferma lui Andrei Chirițoiu

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →