Anchetă Ferma. Investiţii de 100.000 de euro în STÂNA CU 47 DE AVIZE! - Revista Ferma
6 minute de citit

Anchetă Ferma. Investiţii de 100.000 de euro în STÂNA CU 47 DE AVIZE!

Numai că pentru a-şi pune visul în operă s-a izbit de o rezistenţă nemaiîntâlnită din partea unor autorităţi locale, cât şi de zidul gros al unei crase birocraţii, să nu spunem răzbunare, invidie, abuz sau rea voinţă.

 

2 AVIZE, PESTE 20 MII LEI

Fire întreprinzătoare, Marian Gheorghe a cumpărat 1.500 mp de teren forestier. De fapt, este o parcare, loc de refugiu pentru autoturismele care tranzitează Transfăgărăşanul, nicidecum zonă împădurită, acoperită de vegetaţie!. Suprafaţa trebuia scoasă din regimul forestier pentru a permite construcţia viitorului obiectiv ecoturistic. Potrivit acestuia, trecerea suprafeţei s-a şi realizat!

Ca să-şi poată realiza stâna tradiţională de tip gospodăresc, proiectul mult visat avea nevoie de… doar 47 de avize (!?!) de la instituţii şi autorităţi!

Altfel tradus, înseamnă timp pierdut, nervi întinşi şi bani, foarte mulţi bani. Numai un aviz de la „Drumuri Naţionale” a costat 6.000 de lei, iar un proiect cerut de „Apele Române” 3.000 de euro!   

avize la stana 01_b 

STÂNA A BRUIAT CONSILIERII!

Circul a fost desăvârşit când s-a ajuns cu documentaţia la comisia de PUZ (planul urbanistic zonal) a Consiliului Local Arefu.   

„Consilierii locali, cu primarul în frunte, au respins dosarul, deranjaţi fiind pentru denumirea „stână” şi au propus schimbarea în „structură de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică – com Arefu”! Degeaba am semnat o declaraţie pe propria răspundere că nu duc animale şi că nu va fi niciodată stână acolo! Eu doresc să-mi vând doar produsele acolo. Aşa că a trebuit să schimb Certificatul de Urbanism şi să reiau alte 23 de avize pentru… structura de primire cu funcţiuni turistice. Alţi bani, altă distracţie!”, susţine argeşanul.   

avize la stana 03_b 

AVIZ DE LA APE: 3.000 EURO

Marian Gheorghe a urcat din nou drumul Golgotei. Când a dus documentaţia la Consiliul Judeţean Piteşti pentru avizul de oportunitate a obiectivului, i-au zis senin că au omis acordul “Apelor Române”!

„Am încercat să explic directorului de la Ape că în zona viitoarei construcţii nu este niciun izvor, nici pânză subterană şi nici nu forez. Pârâul Capra e la o distanţă de 2 km, iar barajul la 20 km. Eu trebuie să car cu bazinele apă pentru băut şi uz curent. Nu am găsit înţelegere şi a trebuit să fac un proiect care m-a costat aproximativ 3.000 de euro!”, precizează Marian Gheorghe.

Într-un final, dosarul pentru aprobarea construcţiei structurii turistice a ajuns, din nou, în Consiliul Local Arefu! Temerea lui Marian Gheorghe este că ar putea fi respins din diferite motive sau în cel mai bun caz amânat până după alegerea noului Consiliu Local. 

 

ETERNUL ALES AL AREFULUI

Gheorghe Stoican este ales primar în Arefu din anul 1990, cu o întrerupere de un mandat. Eternu-i de neclintit, precum un bolovan pus de-a curmezişul pe traseul Transfăgărăşanului.

Contactat în legătură cu acest caz, s-a arătat vădit deranjat de subiect: „N-am timp să vă explic poveştile lui Gheorghe Marian, să vină el să vă explice, a reclamat peste tot…”.

Încercând să susţin că argeşanul nu vrea să facă stână, ci o structură turistică cu punct de desfacere şi cazare, a întrebat… candid: „Aşa, şi cine îl opreşte?” Apoi continuă: „Dacă are documentaţia, atunci să facă în regim special. El are proprietate în regim forestier! Nu se poate construi în regim forestier până nu scoate terenul din regimul silvic. E treaba lui. Dacă îi daţi dvs. dreptate, eu nu-i dau niciodată!”.

Când am insistat să aflu cum se va rezolva această problemă, primarul Gheorghe Stoican mi-a retezat-o scurt: „Nu ştiu, domnule, nu mă întrebaţi pe mine, că n-am timp de prostiile lui Gheorghe Marian. O fermă nu se face în pădure, lângă drum naţional! Dacă aţi văzut fermă, îmi spui şi mie!”, s-a opărit eternul ales al Arefului.

Pe primar pare că l-a lovit amnezia, pentru că ştie destul de bine că proiectul prevede o structură turistică, nicidecum o exploataţie animalieră!

avize la stana 02_b 

UNII AU VOIE, ALŢII BA!

Marian Gheorghe susţine că „din satul Căpăţâneni şi până la Bâlea, pe o distanţă de circa 100 km, Consiliul Local Arefu nu a acordat niciun PUZ la niciun hotel sau construcţie”. Mai mult, lângă terenul lui, un comerciant expune şi vinde produse tradiţionale fără să fie deranjat de nimeni.

„În momentul când am adus o rulotă cu două dormitoare pe proprietatea mea, primarul din Arefu m-am avertizat că nu am voie să etalez marfa şi să vând! Când am adus dale pe terenul meu – cu aviz de la OICPI că este vorba despre teren, curţi, construcţii – chiar am şi fost amendat cu 10.000 de lei, la intimidare!”, explică el.

În paranteză fie spus, Marian Gheorghe susţine că a fost chiar în relaţii mult mai bune cu edilul Arefului, şi că „a fost fair play” faţă de primar, însă pe parcurs între cei doi s-a întâmplat un declic.

 

SUNT SCÂRBIT, VREAU SĂ VÂND!

Marian Gheorghe spune că ţine animale din 1985. Timp de 20 de ani a fost şeful fabricii de mezeluri din Curtea de Argeş. Imediat după Revoluţie începuse unele afaceri de succes în industria forestieră şi a textilelor…

„De dragul oilor, am făcut o fermă într-o pustietate lângă Valea Danului, pe 30 ha şi ajunsesem la peste 600 de capete. Din păcate, în urma unei boli, am rămas la 160. Am o construcţie modernă cu panouri fotovoltaice, cu toate dotările şi utilităţile, în care am investit zeci de mii de euro şi unde se poate face agroturism!

Eu şi soţia mea ne-am apucat ca nişte nebuni să facem o afacere pentru viitorul celor două fetiţe ale noastre. Ne-am dorit să construim o stână şi să ne vindem produsele. Până acum, acest vis m-a costat circa 100 de mii de euro, plus nopţi nedormite, supărări, timp pierdut, renunţări…”, susţine Marian Gheorghe.

Sunt scârbit. Vreau să vând oile, cu miei cu tot, deoarece autorităţile locale şi-au bătut şi îşi bat în continuare joc de noi, de munca noastră! – MARIAN GHEORGHE, fermier Valea Danului, jud. Argeş

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →