3 minute de citit

Anchetă cu final fericit: și-au recăpătat pășunea!

După doi ani de procese, iată că Asociaţia din comuna braşoveană Hălchiu şi-a reîntregit păşunea, semnând cu Primăria contractul de concesiune pentru şapte ani. Curtea de Apel Braşov i-a dat câştig de cauză şi astfel întreaga suprafaţă de 291 de hectare a revenit crescătorilor.

Reamintim că în anul 2019, o suprafaţă de 48 ha a fost atribuită unor crescători individuali care „nu aveau neapărată nevoie de păşune, decât pentru a încasa subvenţia!”, ne declara fermierul. La un moment dat exista riscul ca suprafaţa de imaş comunal să fie fărâmiţată, iar Asociaţia să se desfiinţeze.

 Anchetă cu final fericit È™i-au recăpătat pășunea! (1)_b

„Mulţumiri! Să continuaţi tot aşa pe drumul drept!”

 

Ioan Matei, liderul Asociaţiei, a mulţumit revistei Ferma care a relatat obiectiv și a informat corect despre problemele crescătorilor şi ale păşunii, în trei anchete de presă.

„Revista FERMA (pe care am descoperit-o la necaz) s-a implicat şi a relatat corect despre problemele noastre, despre lupta dusă cu autorităţile locale şi cu unii fermieri. Găsesc că publicaţia este un mare ajutor pentru fermieri, scrie despre problemele agricultorilor şi informează corect, fiind cea mai apreciată revistă de agricultură, de mare ajutor pentru noi. Multe mulţumiri şi să continuaţi tot aşa pe drumul drept!”, ne-a transmis Ioan Matei.

 Ioan Matei, liderul AsociaÅ£iei Crescătorilor de Vaci Săgeata din Hălchiu_b

Ioan Matei


Gospodărirea pășunii

Bucuroşi că şi-au redobândit păşunea, oamenii s-au pus pe treabă. „Am început transportul gunoiului de grajd pe păşune şi să fertilizăm cu circa 20 de tone pe hectar. În vară am curăţat cu coasa mărăcinii de pe păşune, astfel că ne-a costat mai puţin şi am făcut o lucrare de calitate.

De asemenea, cu o parte din banii din subvenţie vrem să investim într-o lăptărie şi să ridicăm un nou sediu al Asociaţiei. Primăria dispune de o clădire lăsată în paragină, al cărei acoperiş stă să se dărâme, folosită drept magazie. Am solicitat s-o preluăm în concesiune, dar am fost refuzaţi. Vom insista”,a explicat Ioan Matei.

Anchetă cu final fericit și-au recăpătat pășunea! (3)_b

 

La această dată, Asociaţia Crescătorilor de Vaci Săgeata din Hălchiu este formată din peste 40 de crescători care deţin circa 300 de bovine şi peste 1.200 de ovine. Le dorim succes pe mai departe!

 

un articol de

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →