România este așteptată să producă anul acesta o cantitate totală de vin de 4.400.000 de hectolitri, cu 15% mai mult decât în 2022, când producția de vin românesc a fost de 3.800.000 de hectolitri. Procentul estimat este cel mai mare din Uniunea Europeană, unde puține state membre înregistrează o creștere procentuală față de anul trecut, potrivit unei estimări realizate de Organizația Internațională a Viei și Vinului.
Alte state cu creșteri ale producției: Germania (9.000.000 hl, +1% / 2022), Portugalia (7.400.000 hl, +8% / 2022), Ungaria ( 2.500.000 hl, + 1% / 2022), Bulgaria ( 900.000 hl, +7% / 2022) și Slovenia ( 600.000 hl, +6% / 2022).
Franța este așteptată să producă anul acesta 48.500.000 hl de vin, la fel ca anul trecut, cantitate care o plasează pe primul loc la nivel mondial. În schimb, Italia ar putea înregistra un regres de 12%, de la 49.300.000 hl, în 2022, la 43.900.000 hl, anul acesta.
Per total, în Uniunea Europeană, producția de vin (cu excepția sucului și a mustului ), în 2023, este de așteptat să fie de aproximativ 150.000.000 de hectolitri, cu 11.000.000 hectolitri mai puțin decât anul trecut. Procentual, înseamnă un regres al producției cu 7%, față de 2022, și cu 8%, față de media ultimilor 5 ani.
Dacă această estimare va fi confirmată în următoarele luni, acesta va fi al treilea cel mai scăzut nivel de producție înregistrat de la începutul secolului, după 2017 (141.000.000 hl ) și 2012 (148.000.000 hl ).
Estimări preliminare pentru producția de vin în UE țările din 2023 prezintă cauze climatice diverse care conduc la o producție scăzută. În unele țări, ploile din primăvară au favorizat o presiune fungică asupra plantațiilor, în timp ce furtunile și grindina au provocat inundații, pagube și pierderi ale recoltei în podgorii. Dimpotrivă, în alte regiuni, mai ales în sudul Uniunii Europene, seceta a provocat stres hidric viței-de-vie.
credit foto iStock, ipopba