Amintiri din carantină - la Chichineţu, mai fâl, fâl... cu gripa aviară - Revista Ferma
4 minute de citit

Amintiri din carantină – la Chichineţu, mai fâl, fâl… cu gripa aviară

Şiruri de păsări migratoare brăzdau cerul senin al toamnei… Aşa mi-am amintit de focarele de gripă aviară depistate aici în urmă cu vreo zece ani. Mare tevatură mare. Totul a început după analizarea mai multor probe recoltate la o curcă din gospodăria primarului din Cireşu, Vasile Toba, suspectat că ar fi adus în bătătură păsări sălbatice pe care le vânase fără autorizaţie. Edilul-şef avea “la inventar”, pe persoană fizică: 125 de găini, 40 de raţe, 24 de curci, din care zece au murit atunci, la pachet cu 24 de raţe.

Neagu Badara si Chitoi Marin (dr) Ciocile_b

Gârliţa a gripat un sat întreg
La Ciocile, povestea cu gripa aviară pare să fie una de antologie! Nici acum, specialiştii de aici nu pot răspunde la întrebarea dacă a fost adevărată sau nu!! Totul a început cu ani în urmă. „Prin 2005, Ministerul Agriculturii şi organele sanitar-veterinare au declarat focar de gripă aviară şi au instaurat carantina! S-a presupus că Gârliţa mare, gâsca ce iernează la noi în zonă, pe malul lacului Chioibăşeşti şi dincolo de Ciocile, la balta Plaşcu, zburând prin toată Europa, a adus cu ea şi virusul H5N1 al gripei aviare. Noi, locuitorii, cei mai expuşi infecţiei, a trebuit să fim protejaţi. Ca atare, în satele Chichineţu şi Chioibăşeşti, toate păsările au fost sacrificate şi incinerate, cu plata despăgubirilor aferente. Au fost cam 200 de gospodării cu câte 40-50 de păsări de curte în fiecare”, şi-a amintit inginerul Cristel Urse din Chichineţu.
Presa vremii titra atunci: “Carantină în judeţul Brăila, după ce sâmbătă noaptea a fost confirmat virusul H5 al gripei aviare în probele prelevate de la o găină din comuna brăileană Ciocile, anunţă agenţiile de presă”; “Ciocile este o comună cu 800 de gospodării, în care se găsesc aproximativ 15.000 de păsări. Acesta este al patrulea focar de gripă aviară confirmat în judeţul Brăila, după cele din localităţile Scărlăteşti, Dudescu (comuna Zăvoaia) şi Bumbăcari (comuna Dudeşti)”, scria în 4 decembrie 2005, HotNews.ro.

Satul fără cântatul cocoşilor!
Toată zavera a durat până în toamna următoare! Timp de aproape un an, în satele din Ciocile nu se mai auzeau cocoşii cântând, nu s-a mai mâncat nici o omletă. „Marea noastră problemă era că nu mai aveam ouă! Că te duceai, băgai mâna sub cloşcă, în cuibar, şi-ţi făceai omleta! Aşa trebuia să te duci tocmai la Slobozia, în Ialomiţa, să cumperi ouă! Or, vă daţi seama că acesta era cel mai greu. Într-un final, s-a refăcut efectivul de păsări”, a continuat Cristel Urse, susţinut frenetic şi de alţi localnici: Neagu Bădără şi Marin Chiţoi.
Acum gâştele vin şi găinile mor mai ceva decât înainte de gripa aviară!

A FOST SAU NU GRIPĂ AVIARĂ?
„Acum, gâştele vin, la fel ca în fiecare an, tocmai din zona arctică a nordului Europei, în special din Siberia şi Groenlanda, şi iernează pe malul bălţii, iar găinile noastre mor la fel ca şi mai înainte, poate şi mai abitir! Pentru că locuitorii au început să populeze gospodăriile cu păsări de curte, fie că au cumpărat puişori de o zi, fie păsări de la Însurăţei, în special găini reformă, de la magazin.
Eu la bază sunt tehnician veterinar şi nu sunt atât de sigur că la Chichineţu a fost gripă aviară!”, a conchis Cristel Urse.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/206 (ediţia 1-31 ianuarie 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →