2 minute de citit

Ambalajul care elimină listeria

Listeria-ambalaj_bNoul aditiv a fost creat de compania Encapsulae şi Consiliul Spaniol pentru Cercetări Ştiinţifice (CSIC), iar testele care au fost efectuate “in vitro” au arătat că acesta reduce populaţia de bacterii într-un mod drastic. Astfel, într-un interval de numai 24 de ore s-a ajuns de la 100.000 de unităţi formatoare la zero. Conform CSIC, doza capabilă să infecteze este cea care este mai mare de 100.000 de unităţi per porţie ingerată.

Aditivul minune care intră în componenţa recipientelor de plastic generează o suprafaţă de contact ce împiedică dezvoltarea bacteriilor de tip Listeria monocytogenes. Aşadar, un simplu recipient din plastic creşte siguranţa alimentară şi previne infecţiile grave cauzate de această bacterie.

În cele mai multe cazuri, listerioza nu provoacă moartea, însă în cazul grupurilor sensibile, cum ar fi persoanele în vârstă sau făturile, rata mortallităţii poate ajunge până 70 la sută. Anul trecut, România s-a numărat printre ţările afectate de scandalul alimentelor congelate infestate, în mijlocul căruia s-a aflat compania Greenyard.

O bacterie foarte rezistentă

Listeriile sunt bacterii foarte rezistente la diferite condiţii, cum ar fi aciditatea şi temperaturile scăzute şi chiar au capacitatea de a se dezvolta la temperaturi de răcire între 2° C şi 4° C, ceea ce face ca acestea să fie răspândite în soluri, plante, materii fecale, canalizare şi apă. Principala cale de transmitere pentru oameni este consumul de alimente contaminate, cum ar fi produse de carne gata de consum, cârnaţi sau pateuri fierte, peşte afumat, produse lactate făcute cu lapte crud şi salate preparate.

Multe alimente gata de consum includ în procesul lor de producţie o fază care elimină listeria, cum ar fi gătitul sau coacerea, dar care pot fi contaminate în ambalaje finale sau manipulare în timpul comercializării.

Noul produs inovator care acţionează împotriva listeriei este acum disponibil pentru uz comercial şi poate fi utilizat în producţia a peste 50 de milioane de recipiente alimentare, respectând standardele de conformitate impuse de Uniunea Europeană.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →