Amazone aduce inovațiile Agritechnica în România - Revista Ferma
6 minute de citit

Amazone aduce inovațiile Agritechnica în România

Foto 1 V1 Pantera demo camp 3 Amazone aduce inovațiile Agritechnica în România
Noua mașină de erbicidat autopropulsată Pantera 7004

La cea de-a treia ediție a Amazone Press Day, două noi utilaje agricole ale producătorului german (Pantera 7004 și ZG-TX 11200 Super) au fost prezentate în premieră în România. Ce atuuri au și când le vom vedea la lucru în ferme?

La jumătatea lunii mai, într-o exploatație din vecinătatea orașului Alexandria, jud. Teleorman, echipa Amazone România a decis să aducă în fața presei de specialitate cele mai noi modele de utilaje agricole pe care le are în portofoliu.

Am revăzut câteva dintre numele care au reușit deja să se impună pe solele și în fermele autohtone, precum semănătoarea Precea 9000 TCC, sprayerul tractat UX 11201 Super, distribuitorul de îngrășăminte ZA-TS 4200 sau mașina de erbicidat autopropulsată Pantera 4504 H+. Însă, în mod cert, reperele actualei ediții a Amazone Press Day au fost două dintre inovațiile lansate anul trecut în cadrul expoziției Agritechnica de la Hanovra; mai precis: mașina de erbicidat autopropulsată Pantera 7004 și distribuitorul de îngrășăminte granulate și pentru amendamente – ZG-TX 11200 Super.

Foto 3 detaliu foto 1 Panou Control Pantera 7004 6 Amazone aduce inovațiile Agritechnica în România
Panou control Pantera 7004

Precizia pleacă de la sămânță

Deși au mai mult de un sezon agricol din momentul intrării pe piață, semănătorile de precizie pentru plante prășitoare Precea 9000-TCC și 12000-TCC (cu lățimi de lucru de 9 și 12 m) și-au arătat încă o dată calitățile. Desigur, nu vorbim de o demonstrație practică la jumătatea lunii mai, ci de modul în care arată o parcelă de floarea soarelui lucrată anterior cu Precea 9000-TCC: cultură răsărită și dezvoltată uniform chiar și pe un teren cu un contur curbat.

FotoCItat Viorel Doca Amazone aduce inovațiile Agritechnica în România

Utilajele din gama Precea fac concomitent lucrarea de semănat și administrarea de îngrășăminte. Avem un buncăr bicameral, 2000 de litri pentru semințe și 6000 de litri pentru îngrășăminte. VIOREL DOCA, Manager produs Amazone România

„Motivul pentru care utilajele din gama Precea sunt deosebit de eficiente sunt cele 3 sisteme de care dispun: CurveControl, SmartForce și Central Seed Supply. Fiecare secție de semănat este alimentată independent, iar semințele sunt plasate cu precizie. Sistemul SmartForce reglează automat presiunea brăzdarului astfel încât adâncimea de lucru să fie mereu constantă. În sol nisipos se reduce presiunea exercitată, iar în cel argilos sau compactat aceasta este crescută. Distanța dintre semințe rămâne aceeași chiar și în curbe, pentru că acest CurveControl ajustează vitezele discurilor de distribuție compensând terenul. La final vom avea o cultură omogenă care se va maturiza uniform”, ne-a declarat reprezentatul Amazone România, Viorel Doca.

Agilitatea și forța unei Pantere 7004

Noua mașină de erbicidat autopropulsată Pantera 7004 s-a aflat în centrul atenției încă din momentul lansării ei în Germania și același lucru s-a petrecut și acum. Beneficiind de un rezervor cu un volum total de 7000 litri (6600 litri nominal), de un motor cu 306 CP și o lățime a brațelor de lucru între 24 și 48 de metri, Pantera 7004 pare a fi concepută de cei de la Amazone pentru a arăta faptul că mereu poți produce un utilaj mai bun. Mai precis, noua mașină autopropulsată păstrează punctele forte care au consacrat această gamă și vine cu o serie de upgrade-uri în ceea ce privește adaptabilitatea în lucru, confortul operatorului și funcționalitățile de care dispune. Rezultatul este un utilaj capabil de performanțe remarcabile: Pantera 7004 cu brațe de 36 de metri poate lucra la o viteză maximă de până la 30 km/oră și are o productivitate de 70-80 ha/oră, în special atunci când este utilizată pentru culturile de cereale păioase.

Update și Upgrade în sistemele de lucru

Costin Motoiu daca se poate foto intreaga Amazone aduce inovațiile Agritechnica în România

Practic, Pantera 7004 a fost dezvoltată pentru a fi mai ușor de operat în condiții de confort și stabilitate maximă în lucru . COSTIN MOȚOIU, Product Manager în cadrul Amazone România

Lăncile Super L3, structura celor 4 duze, transmisia hidrostatică, sistemul de agitare, dar și colectorul de evacuare sunt similare modelelor anterioare Pantera, însă odată ce am trecut pe zona de șasiu și cabină, lucrurile încep să se schimbe. „Pantera 7004 este un utilaj mai bine optimizat pentru lucru. Dacă la modelul anterior avem un șasiu dintr-o singură bucată (șasiu H), modelul 7004 este dotat cu 2 șasiuri diferite: unul în față și unul în spate. Acest lucru ne permite să avem un ecartament variabil, inclusiv o reglare diferită față-spate, dar și o compensare automată a terenului în pantă. Totodată, avem o cabină nouă, proiectată împreună cu cei de la CLAAS, care oferă o vizibilitate mai bună, mai mult spațiu și mai mult confort operatorului, dar și o cotieră cu o așezare ergonomică a tuturor comenzilor”, a explicat Costin Moțoiu, manager de produs în cadrul Amazone România.

Foto 5 IMG 8839 Amazone aduce inovațiile Agritechnica în România
Distribuitorul de îngrășăminte ZG-TX 11200 Super

Control precis al buruienilor

În ceea ce privește dotările electronice, Pantera 7004 oferă fermierilor o gamă largă de opțiuni și automatizări, precum: ghidarea automată a brațului (ContourControl), alegerea automată a combinației optime de duze (AmaSelect), sistemul de compensare SwingStop care menține întotdeauna rampele paralele cu solul sau aplicarea spot pe bază de senzori (AmaSpot). Însă, elementul care ne-a atras în particular atenția este sistemul DirectInject.

„Principiul acestui sistem este de a avea un timp de reacție foarte scurt și o aplicare concentrată acolo unde este nevoie. Utilajul are două rezervoare, cel principal care funcționează pentru aplicarea standard, și DirectInject pentru aplicările spot. O pompă dedicată injectează substanța concentrată direct în linia de distribuție a erbicidului”, a afirmat Jens-Matthis Frehe, Product Marketing Manager, Crop Protection, Amazone Germania.

Aplicare dublă: îngrășăminte și amendamente

DirectInject este un sistem controlat direct din cabină, care permite un control excelent al insulelor de buruieni în erbicidările din pre-emergență. – JENS-MATTHIS FREHE, Product Marketing Manager, Crop Protection, Amazone Germania

Odată cu lansarea gamei de utilaje ZG-TX, cei de la Amazone duc performanțele mașinilor de distribuit la un alt nivel. Modelul ZG-TX 11200 Super, prezentat în cadrul evenimentului, are o capacitate totală de 11.200 de litri și o greutate maximă de 17 tone, permițând atât împrăștierea îngrășămintelor granulate, cât și administrarea de amendamente ale solului, precum carbonatul de calciu. „ZG-TX face munca a două utilaje, un distribuitor de îngrășăminte și un distribuitor de amendamente. Nu vorbim de o distribuire concomitentă, ci de una alternativă, trecerea între cele două moduri de lucru se face prin schimbarea unității de distribuție (discuri și câteva deflectoare) și durează maxim 15-20 de minute. Este un utilaj cu o mentenanță foarte facilă (banda de distribuție are doar 2 puncte de degresare) care se adresează tractoarelor cu peste 250 CP”, a explicat Costin Moțoiu.

Foto 7 Semanatoare precea 1 Amazone aduce inovațiile Agritechnica în România
Semănătoarea Precea 9000 TCC

La târgul Agriplanta, fermierii au putut să vadă toate aceste utilaje într-o serie de evenimente demonstrative, iar din toamnă le vor putea achiziționa și folosi în propriile ferme.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →