Alexandra Bardoş, desemnată „Cel Mai Bun Viticultor din România – 2024” - Revista Ferma
5 minute de citit

Alexandra Bardoş, desemnată „Cel Mai Bun Viticultor din România – 2024”

Marinela-Ardelean-si-Alexandra-Bardos
Marinela-Ardelean-si-Alexandra-Bardos

Femeile fac performanţă şi în viticultură. Studenta USAMV Bucureşti – Bardoş Alexandra şi Consultantul Paul Huieţ sunt marii câştigători ai celei de-a doua ediţii a concursului „Cel mai bun viticultor din România”, organizat de Wines of Romania, în colaborare cu Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Pomicultură Pietroasa-Istriţa.

Împărţit în două secţiuni, Experţi – viticultori cu experienţă, cei mai mulţi angajaţi ai cramelor şi Studenţi – câte trei studenţi în ani terminali, desemnaţi de facultăţile de profil din ţară, concursul a constat în tăierea pregătitoare pentru rod a zece butuci pentru fiecare concurent.

Viticultorii cu experienţă au avut la dispoziţie 20 de minute, iar studenţii – 30 de minute, pentru a demonstra că au înţeles şi aplicat cerinţele concursului, anume tăiere Guyot Poussard sau soluţii cât mai apropiate pentru butucii repartizaţi.

„Este un lucru simplu, de felul în care tai via depinde cum şi cât va trăi podgoria ta. Iar tăierea trebuie adaptată la intenţie – dacă vrei să schimbi butucii după 5, 10, 15, 25 de ani sau mai mult”, explică unul dintre juraţii internaţionali care au jurizat lucrările viticultorilor cu vechime, Fabio Sorgiacomo, expert Giotto Consulting.

Concurenti-Experti-Concurs-Viticultura

În urma analizei rezultatelor tuturor studenţilor participanţi, a fost realizat şi un clasament al universităţilor de profil. Astfel pe primul loc s-a clasat USAMV CLUJ, urmată de USV IAŞI şi USAMV BUCUREŞTI.       

“Alături de parteneri, juraţi, cadre didactice şi, în mod deosebit, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Viticolă şi Pomicolă Pietroasa-Istriţa, am reuşit să organizăm un concurs unic în Europa, având reprezentativitate naţională de la toate facultăţile de profil şi un juriu internaţional. Încă o dovadă că vinul românesc este pe drumul cel bun, cu experţi care îşi demonstrează competenţele în vie şi studenţi din toată ţara dornici să devină specialişti în domeniu şi care intră astfel în atenţia viitorilor angajatori”, a declarat Marinela Ardelean, fondatoare Wines of Romania şi organizatoare a concursului.

„Un lucru care a devenit evident în acest concurs este că munca din teren este esenţială pentru calitatea pregătirii în şcoală şi nu pot decât să mă bucur că o studentă a USAMV Bucureşti, instituţie de care aparţine SCDVP Pietroasa-Istriţa, s-a dovedit a fi cea mai bună dintre cei 15 studenţi participanţi. Munca de viticultor nu este uşoară, dar este plină de satisfacţii. Să faci parte din viaţa vinului, din cultura care îl înconjoară, să fii bun la ceea ce faci şi să ştii că ai un rol important în acest act de creaţie, este un sentiment rar. Vom avea mai mulţi oameni pasionaţi de această meserie, iar acest lucru se va simţi în gustul vinurilor româneşti”, a declarat Sorin Marin, directorul Staţiunii Pietroasa.

Câştigătorii concursului au fost premiaţi de Corteva (experţii au primit tratamente pentru 4 hectare de vie, iar studenţii – foarfeci, fierăstraie şi seturi de degustare), Da Bacco (un aparat de legat electrice şi două multicultivatoare pentru experţi, 3 zile de experienţă în companie pentru studenţi), Valdo Invest (un butoi de stejar pentru câştigătorul primului loc), SCDVP Pietroasa-Istriţa (vinuri de colecţie).

Cel-mai-bun-viticultor-din-Romania

Juriul care a analizat lucrările viticultorilor veterani a fost compus din Fabio Sorgiacomo, expert Giotto Consulting, Vicenç Canals, profesor la Academia de Tăiere a Viţei-de-vie (Academia de Poda) din Spania, şi Marian Ion (preşedinte), doctor în ştiinţe cu peste 30 de ani de experienţă în viticultură. Juriul care a evaluat studenţii a fost prezidat de Alina Donici, director al Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Viticolă Bujoru, alături de Alfred Ştefan (Corteva) şi Dan Ploscaru, câştigătorul concursului de anul trecut.

„Am fost plăcut surprinsă să văd că studenţii care au participat la concurs au fost foarte bine pregătiţi. Deşi au avut mari emoţii,  fiind primul lor concurs de acest fel, au reuşit să arate că deţin cunoştinţe solide despre principiile tăierii de rodire la viţa-de-vie. Ei sunt viitorii specialişti ce vor duce mai departe tradiţia viticulturii în România. Sunt mândră de toţi studenţii care au participat la concurs şi vreau să le transmit că toţi au fost câştigătorii acestei ediţii doar prin faptul că au concurat la Cel mai bun viticultor din România. Vreau să felicit profesorii de la  catedrele de Viticultură din cadrul universităţilor care au pregătit studenţii pentru concurs. Prin studenţii lor, au demonstrat implicare, dăruire şi asigurarea unui învăţământ superior de calitate”, a declarat Alina Donici, preşedintele juriului pentru studenţi.

Wines of Romania şi gazda concursului, Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură şi Pomicultură Pietroasa-Istriţa le mulţumesc participanţilor, juraţilor şi partenerilor Corteva, Carrefour, Da Bacco, BioSystems, BlackCab.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →