ALEX DEGIANSKI: „Există un cartel al marilor traderi de cereale!” - Revista Ferma
3 minute de citit

ALEX DEGIANSKI: „Există un cartel al marilor traderi de cereale!”

Alex Degianski ALEX DEGIANSKI: „Există un cartel al marilor traderi de cereale!”
Credit foto: Alexander Degianski

Iritat de faptul că mai toată lumea încearcă să afle ce producţii a obţinut la culturile semănate în toamnă, tânărul fermier bănăţean spune că preferă să păstreze pentru moment misterul, dar nu din aroganţă, ci din speranţa că va reduce presiunea pe preţuri.

Acesta a finalizat deja campania de recoltat la grâu, însă s-a ferit să vehiculeze orice rezultat, mulţumindu-se să spună doar că a obţinut o producţie „decentă”, pe cele 1.800 de hectare. „Până în luna august nu vreau să discut despre cifre. Sfatul meu ar fi ca fermierii să-şi înfrâneze orgoliul! Nu obţinem nimic dacă vorbim acum de producţii. Nu vreau să par paranoia, că nu am nimic de ascuns, doar că mi se pare că asistăm la o competiţie de genul cine face producţii mai mari. Iar speculaţiile acestea de moment sunt în favoarea traderilor”, consideră Alexander Degianski.

În opinia sa, toate aceste discuţii legate de producţii pot influenţa într-o anumită măsură piaţa cerealelor. „Nu la nivel de bursă, desigur. Însă la nivel speculativ se poate interveni foarte uşor supra preţurilor. Tot ce se întâmplă acum este anormal. Dacă înainte eu ca fermier puteam vinde rapiţa la cotaţia MATIF minus 15-20 de euro/tonă, astăzi preţul e cu 80 de euro mai mic decât pe bursă”, a constatat administratorul societăţii Forest and Biomass România.

Nevoia de cash şi speculaţia traderilor

Acesta este de părere că preţurile pe care fermierii români le primesc sunt influenţate de speculaţia marilor traderi de cereale. „E clar că există un cartel al traderilor. Şi nu mă refer la traderii regionali, ci la marii traderi multinaţionali. Aşa cum a fost dovedită existenţa cartelurilor telefoniei mobile, a comercianţilor de carburanţi, chiar şi a retailerilor. Astea nu sunt teorii ale conspiraţiilor, ci fapte dovedite. Când traderii văd că fermierii au nevoie de bani şi vor să vândă, nimeni nu mai ţine cont de mecanismele economiei de piaţă, indiferent de cererea de pe piaţa mondială. Este în mod clar o înţelegere”, explică fermierul bănăţean, care administrează peste 5.000 de hectare de teren arabil în judeţul Timiş.

Producţia de rapiţă afectată de îngheţul din primăvară

Din punct de vedere agronomic, acesta spune că şi-a îndeplinit anul acesta obiectivele. Mai puţin în ceea ce priveşte performanţele economice, recunoaşte consilierul ministrului. În condiţiile în care cheltuielile pe hectar au crescut substanţial comparativ cu sezonul anterior. „Am fost feriţi de vijelii, însă am avut un episod de îngheţ în luna aprilie, care ne-a afectat nu atât grâul cât mai ales cultura de rapiţă. Din această cauză, producţia de rapiţă este la 60% din ceea ce am obţinut anul trecut”, a subliniat Alex, care a alocat nu mai puţin de 1.000 de hectare acestei culturi.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →