Deşi activitatea sa principala este legată de creşterea ovinelor, optând pentru rasa Lacaune, tânărul fermier din Livada (judeţul Arad) a dorit să-şi diversifice producţia, motiv pentru care recent şi-a achiziţionat opt capre şi un ţap, de la care pentru moment doar colectează laptele.
Animalele şi le-a achiziţionat tocmai din Austria, ţară în care de altfel Alex s-a născut şi a copilărit. Cele nouă exemplare cumpărate din zona Tirolului sunt din rasa Toggenburg. Originară din Elveţia, aceasta este cea mai veche rasă de capre din lume. În România nu sunt mai mult de o sută de exemplare iar în toată Elveţia în jur de 3.000 de capete.
„Este o rasă robustă care dă în jur de 700 litri de lapte pe lactaţie iar ugerul animalelor nu e atât de sensibil ca la celelalte rase. Deşi nu e la fel de productivă ca şi o Saanen sau o Alpină Franceză, laptele ei este mult mai gras. Nu ai nevoie de 7-8 litri ca să faci un kilogram de brânză, ci de numai 5 litri”, ne-a declarat în exclusivitate Alex, care a recunoscut că obiectivul său pe termen lung ar fi să-şi crească efectivul de animale şi să producă brânzeturi artizanale.
Caracteristicile rasei Toggenburg
Caprele Toggenburg au o blană de culoare maro până la maro deschis, cu dungi albe caracteristice care pornesc de la bot şi trec pe deasupra ochilor, până la baza urechilor. Au o talie medie şi o greutate cuprinsă între 45-55 kg la femele, respectiv 65-80 kg la masculi. Sunt rezistente la condiţii climatice variate, ceea ce le face potrivite atât pentru climatul cald, cât şi pentru cel mai răcoros.
Toggenburg este cunoscută pentru producţia ridicată de lapte, care este de bună calitate, utilizat adesea pentru fabricarea brânzeturilor, datorită gustului său bun şi caracteristicilor benefice. De asemenea, caprele din această rasă sunt cunoscute pentru temperamentul lor blând şi calm, ceea ce le face uşor de gestionat şi îngrijit de către fermieri.