Bani fermieri: Aproape două treimi din fondurile europene pentru fermierii români care se asociază în grupuri de producători au fost solicitate în prima săptămână de la lansarea Intervenției DR-33 de către AFIR.
De la lansarea sesiunii de depunere proiecte AFIR prin Intervenția DR-33 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol/pomicol, deschisă începând din 19 august 2024, până pe 26 august au fost depuse 27 de cereri de finanțare AFIR, cu valoare totală de aproape 11,138 milioane euro.
Alocarea sesiunii este de 11,744 milioane euro, iar plafonul maxim de depunere a cererilor de finanțare este de 17,617 milioane euro.
Astfel, până la închiderea sesiunii intervenției DR-33 mai sunt disponibile mai puțin de 6,5 milioane de euro.
Bani fermieri pentru grupurile de producători
Beneficiarii Intervenției DR-33 din Planul Strategic 2027 sunt grupurile de producători din sectorul agricol și pomicol care se încadrează în definiția IMM-urilor și care au fost recunoscute oficial de către autoritatea competentă.
Sprijinul se va limita la primii 5 ani de la recunoaștere. Valoarea sprijinului va fi de maximum 100.000 euro/an.
Rata sprijinului public nerambursabil acordat va fi de 100% din cuantumul sprijinului şi NU poate să depășească 10% din valoarea producției comercializate în primii cinci ani de la recunoaștere.
Sprijinul se acordă ca procent calculat pe baza producției comercializate anual prin intermediul grupului, cu excepția primului an, când se poate plăti grupului de producători un sprijin calculat pe baza valorii medii anuale a producției comercializate de membrii acestuia, în ultimii trei ani înainte de aderarea la grup
Sprijinul se va acorda ca procent din producția comercializată prin intermediul grupului astfel:
·Anul I – 10%;
·Anul II – 8%;
·Anul III – 6%;
·Anul IV – 5%;
·Anul V – 4%.
Start bani fermieri pentru grupuri de producători! Punctaj minim cu care puteți lua bani AFIR!