AJUTOR DE STAT de maxim 280.000 euro acordat pentru o fermă din sectorul vegetal, la presiunea fermierilor protestatari - Revista Ferma
3 minute de citit

AJUTOR DE STAT de maxim 280.000 euro acordat pentru o fermă din sectorul vegetal, la presiunea fermierilor protestatari

 

AJUTOR DE STAT de maxim 280.000 euro acordat pentru o fermă din sectorul vegetal, la presiunea fermierilor protestatari
AJUTOR DE STAT de maxim 280.000 euro acordat pentru o fermă din sectorul vegetal, la presiunea fermierilor protestatari

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este  de 1.200.000.000 de lei, reprezentând echivalentul a 243.239.956 de euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Grantul direct din cadrul prezentei scheme reprezintă o plată compensatorie pe suprafață care constă în echivalentul în lei a 100 euro/hectar, care se acordă unei întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru suprafețe de teren arabil cultivate în toamna anului 2022, pentru un număr maxim de 162.640 de beneficiari.

Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro.

ATENȚIE!  Schema se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/ beneficiar. Orice sume primite prin alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat  se deduc din pragul maxim de 280.000 euro/ beneficiar, care se poate acorda în cadrul prezentei scheme.

Beneficiarii schemei sunt întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale, respectiv următorii producători agricoli înregistrați în Registrul agricol și în Registrul unic de identificare, care utilizează suprafețe de teren arabil, individual sau în forme de asociere, în scopul obținerii producției de cereale și semințe oleaginoase: a) producători agricoli persoane fizice; b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale; c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.

Schema de ajutor de stat se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale pentru a compensa efectele asupra sectorului agricol ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. 

Schema de ajutor de stat, denumită în continuare schemă, se acordă sub formă de grant direct, în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor de producție, de recoltare, de transport și depozitare a producției agricole vegetale primare obținute la culturile înființate în toamna anului 2022 și recoltate în anul 2023.

Pentru mai multe detalii consultă AICI textul Ordonanței de Urgență 5/2024.

Ajutorul de stat de 100 euro/ha a fost anunțat de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, după întâlnirea avută în 15 Ianuarie, cu liderii marilor asociații agricole ale fermierilor, care nu au inițiat protestele, dar au preluat pe parcurs protestele fermierilor ieșiți pe șosele cu tractoarele. 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →