Plafonul maxim pentru ajutoare pentru fermieri acordate pe Cadrul temporar de criză Ucraina ar putea fi dublat de Comisia Europeană până la valoarea de 560.000 de euro.
Secretarul de stat Sorin Moise, care reprezintă România la Consiliului Agricultură și Pescuit (AGRIFISH) de la la Luxemburg în perioada 21-22 octombrie 2024, a solicitat ca plafonul pentru ajutoare pentru fermieri pe Cadrul Ucraina să fie majorat de la 280.000 pe beneficiar la 560.000 euro pe beneficiar și măsura să fie extinsă cu încă șase luni.
”România reiterează necesitatea extinderii aplicării Cadrului Temporar de Criză și Tranziție în sectorul agricol, precum și creșterea plafonului individual de ajutor per întreprindere agricolă.
Crizele multiple, cum ar fi creșterea prețurilor la inputuri, perturbările lanțurilor de aprovizionare și condițiile meteorologice nefavorabile au afectat grav fermierii europeni, punându-le în pericol sustenabilitatea economică
În prezent, plafonul pentru ajutoare de criză este de 280.000 euro per întreprindere, dar această sumă este insuficientă în fața dificultăților actuale cu care se confruntă fermierii.
Astfel, România și partenerii săi solicită Comisiei Europene să analizeze urgent realitățile cu care se confruntă fermierii și să crească plafonul individual aplicabil sectorului agricol primar la 560.000 euro per beneficiar. De asemenea, România își menține propunerea de prelungire a perioadei de aplicare a acestui ajutor până la cel puțin 30 iunie 2025, pentru a preveni falimentul fermierilor și a susține redresarea sectorului agricol.”
Propunerea României ca plafonul pentru ajutoare pentru fermieri acordate pe Cadrul temporar de criză Ucraina să fie dublat a fost susținută, în cadrul Consiliului AGRIFISH, de Bulgaria, Slovacia, Franța, Germania, Croația, Polonia și Austria.
Reprezentanta Austriei a pecizat, însă, că ”este nevoie să existe un cadru comun, cu criterii extrem de clare pentru toată lumea”.
Recomandarea comisarului european Janusz Wojciechowski: Ajutoare pentru fermieri prelungite
Comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski a precizat că decizia de prelungire a Cadrului temporar de criză și tranziție Ucraina îi revine vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene Margrethe Vestager, dar este și el interesat în mod deosebit de decizia care va fi luată pe acest subiect și va recomanda Comisiei Europene prelungirea cadrului temporar de criză Ucraina pentru acordarea de ajutoare pentru fermieri.
Acesta a subliniat însă că prezentul cadru de criză Ucraina a fost deja prelungit o dată, până la 31 decembrie 2024, și că ”aceste instrumente temporare trebuie limitate pentru a aborda nevoi specifice și să nu uităm de importanța de a garanta egalitatea de tratament pe piața unică”.
De asemenea, a precizat că statele UE mai pot oferi ajutoare de minimis pentru fermieri ”în mod rapid și flexibil”.
Comisarul Wojciechowski a adăugat că includerea agriculturii în Cadrul temporar de criză Ucraina, la câteva săptămâni de la începerea războiului, pentru a putea acorda ajutoare pentru fermieri, a fost inițiativa sa, în calitate de comisar european pentru agricultură.
Fermierii români au susținut, încă de la începutul anului 2024, că Schema de ajutor de 100 euro/ha acordată în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru suprafeţe de teren arabil cultivate în toamna anului 2022 NU AR TREBUI CUMULATĂ cu alte forme de sprijin, deoarece un număr însemnat de fermieri vor fi excluși de la plată.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului AGRIFISH din 21-22 octombrie 2024 este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.
La rubrica ”Diverse” de pe ordinea de zi a întâlnirii miniștrilor agriculturii din UE, pe lângă discuțiile privind ajutoare pentru fermieri, președinția ungară va oferi Consiliului în mod public informații despre:
- rezultatul conferinței privind prevenirea risipei alimentare (Budapesta, 1 octombrie 2024);
- rezultatul reuniunii directorilor PAC (Budapesta, 10-12 septembrie 2024);
- rezultatul conferinței directorilor agențiilor de plăți ale UE (Budapesta, 16-18 octombrie 2024).