Ministrul român a mai spus și că a cerut comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reanalizarea formulei de calcul a despăgubirilor.
FORMULA DE CALCUL A UE ”ASCUNDE ADEVĂRUL”!
Daea consideră ”derizorie” suma alocată României, însă a precizat că aceasta nu este bătută în cuie și ”se va dubla cu sprijinul bugetului national”, iar formula de calcul a despăgubirilor utilizată de Comisia Europeană ”ascunde adevărul şi deformează realitatea”.
Într-o conferință de presă susținută pe 21 martie, a doua zi după Consiliul AgriFish, de la Bruxelles și după întâlnirea cu comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, Daea a relatat, pe zile și ore, cum a apelat la europarlamentarii români să susțină cererea României pentru o sumă mai mare alocată pentru fermierii români din rezerva agricolă de criză a UE și a explicat modul de calcul al sumelor alocate de Comisie fiecărei țări.
CUM A ÎMPĂRȚIT COMISIA EUROPEANĂ BANII DE CRIZĂ
Acuzat public că ar fi întârziat transmiterea către Comisia Europeană a documentelor care justificau un ajutor mai mare pentru fermierii români, Daea a subliniat că datele transmise de România la Bruxelles au fost corecte, dar nu au fost luate în considerare în totalitate și că demersurile pentru acest sprijin au început încă din septembrie 2022.
Potrivit ministrului Agriculturii, Comisia Europeană a decis, fără nici o consultare cu vreo țară, să aloce doar 56 de milioane de euro din rezerva totală de criză de 450 de milioane de euro, bani pe care i-a împărțit astfel: Polonia – 29,5 milioane euro, România – 10,05 milioane euro, Bulgaria – 16 milioane euro. În plus, Comisia le permite celor trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat. Ungaria, Cehia şi Slovacia nu au primit niciun cent.
CRITERII DE CALCUL: STOCURILE
Ministrul Agriculturii a explicat că au fost două criterii de calcul al despăgubirilor. Primul criteriu a fost cel al stocurilor, comparând stocurile de la sfârşitul anului 2022 cu media stocurilor din ultimii 5 ani. Au fost luate în considerare doar 3 culturi: grâu, porumb şi floarea-soarelui.
Conform datelor transmise Comisiei, Polonia avea un stoc de grâu de 11 milioane tone, mai mare cu 15% decât media celor 5 ani, un stoc de porumb de 8 milioane tone, mai mare cu 90% şi un stoc de 78 tone de floarea-soarelui, mai mare cu 67%.
STOCURI MAI MICI ÎN ROMÂNIA
În România, stocul de grâu de la sfârşitul lui 2022 era de 5,837 milioane tone, cu 9% mai mic faţă de media celor 5 ani, cel de porumb era de 4,878 milioane tone, cu 59% mai mic, iar la floarea-soarelui stocul era mai mic cu 2%.
„În filosofia Comisiei şi în analiza pe care ne-au prezentat-o socotesc că se ia în calcul presiunea stocurilor numai atunci când acestea înregistrează o diferenţă de peste 20%. În cazul României, iată că nu există această diferenţă”, a explicat Daea.
ROMÂNIA: PIERDERI DE 45,84 MILIOANE EURO
Al doilea criteriu de calcul al Comisiei a avut în vedere valoarea pierderii aferente producţiei afectate, calculată pe baza producţiei realizate şi a diferenţelor de preţ între preţul mediu naţional şi preţul local în zonele afectate ale ţării, respectiv nord-est, nord-vest şi sud-est.
”Comisia a calculat că pentru cele trei produse valoarea producţiei afectate, deci practic pierderea ca urmare a preţurilor, este de 45,84 milioane euro, din care însă a recunoscut în final doar pierderea la porumb, în sumă de 20,1 milioane euro, fără a cunoaşte elementele de calcul care au determinat acest nivel. Faţă de acestea şi prin proiectul de regulament, făcând calculele respective, României îi este acordată suma de 10,05 milioane euro”, a explicat Daea.
El a adăugat că în Polonia, pierderea ca urmare a diferenţei de preţ este de 204 milioane euro, în Ungaria de 110 milioane euro, în România de 45,84 milioane euro, în Slovacia de 22,8 milioane euro, iar în Bulgaria de 33,54 milioane euro, deci, în total, 417 milioane euro.
ACORD PRELUNGIT 60 DE ZILE
Pe 18 martie, Rusia a acceptat prelungirea acordului privind exportul de cereale la Marea Neagră, însă doar pentru 60 de zile, adică jumătate din durata convenită iniţial, în noiembrie 2022.
Acordul care a expirat în 18 martie a permis exportul a 24 de milioane de tone de cereale prin Marea Neagră.
FERMIERII ROMÂNI CER 200 MILIOANE EURO
Federația Națională PRO AGRO, LAPAR, UNCSV și Forumul APPR, în numele fermierilor și cooperativelor din România, susțin că suma de 10 milioane de euro propusă a fi alocată României din rezerva de criză a UE este ”ridicol de disproporționată în raport cu pagubele grave suferite de sectorul agricol românesc” și că despăgubirile primite de fermieri ar fi ”absolut neglijabile și fără niciun efect”.
Reprezentanții fermierilor români au cerut președintelui României, premierului și miniștrilor Agriculturii și Externelor sprijin pentru a obține sume compensatorii de cca. 200 milioane de euro.
Sprijinul în bani de la Uniunea Europeană şi cu cel dinţarăse vor acorda numai fermierilor care au produs cereale şi le au pe stoc, în niciun caz comercianţilor!
PETRE DAEA
Ministrul Agriculturii
MARFA A RĂMAS ÎN STOC!
Vin scadenţele de plată, fermierii trebuie să vândă, chiar şi la preţuri joase, dar nu au cui! Pe pieţele bursiere preţul grânelor va evolua pe un trend descendent!
Click AICI și vezi ce soluții au producătorii români!
un articol de
VIOLETA MÂȚ