Agroturism și gastronomie la ”Păstrăvul de aur” - Revista Ferma
7 minute de citit

Agroturism și gastronomie la ”Păstrăvul de aur”

Încă din urmă cu 17-18 ani, atunci când fiica și fiul lor aveau încă vârste fragede, Ionela și Mihai au dorit din tot sufletul și au decis să facă în așa fel încât cei doi copii să rămână în țară, după finalizarea studiilor.

 agroturism pastrav 01_b

 

DE LA VACI, LA PĂSTRĂVĂRIE!

”Cu acest gând, am început activitatea în păstrăvărie și în ferma de vaci. Ca în fiecare gospodărie din zona montană, și noi aveam vaci pentru lapte. Ne-a plăcut activitatea aceasta și am încercat să păstrăm permanent efectivul de 5 vaci la muls. Între timp, în anul 2005, la sugestia unui prieten care a văzut că avem izvoare în curte, ne-am hotărât să săpăm două bazine pentru păstrăv. Am luat această decizie, în încercarea noastră de a desfășura cât mai multe și mai diverse activități, din care să câștigăm suficient pentru a-i convinge pe copii că nu trebuie să pleci peste mări și țări, pentru a îți asigura surse de venit decent”, își amintește Ionela Paliștan.
Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește, de multe ori, cu cea din teren, la scurtă perioadă după realizarea bazinelor, în zonă au fost inundații care au scos peștele din iazuri și cei doi soți au pierdut tot.
”Soțul meu a insistat să nu renunțăm și, astfel, am reluat activitatea de producere a păstrăvului, deși un impediment suplimentar în calea câștigului financiar era acela că produsul nu era atât de solicitat precum este astăzi”, spune băcăuanca.

 agroturism pastrav 03_b

 

VENITURI DOAR DIN AGRICULTURĂ

Au insistat și au încercat să valorifice producția prin intermediul târgurilor agroalimentare. Primul popas a fost la București și a reprezentat o reușită.
”Acest lucru ne-a determinat să continuăm munca și investițiile în păstrăvărie, concomitent cu activitatea din ferma de vaci. Eram încântați de faptul că putem merge la târguri cu o paletă diversificată de produse și că eram interesanți pentru beneficiari, reușind să ne întreținem întreaga familie din banii câștigați. Noi nu aveam alt serviciu, deci trebuia să muncim atât de bine încât să realizăm profitul care să ne permită susținerea cheltuielilor casnice, de afaceri și să ținem copiii în școli. Observând evoluția pozitivă a păstrăvăriei, i-am dat și un nume, respectiv ”Păstrăvul de aur”, dublând numărul de bazine”, spune Ionela.
Atât în domeniul creșterii și exploatării vacilor pentru lapte, cât și în cel al producerii păstrăvului, cei doi producători băcăuani au dus lucrurile până la capăt, transformând producțiile zootehnice în alimente.

agroturism pastrav 02_b

Cei doi copii ai noștri, Daria și Mihai-Robert, ne poartă noroc. Tot ce am făcut a fost pentru ca ei să capete modele de viață și de muncă și puterea de a depăși orice obstacol a venit cu gândul la ei și din teama de a nu îi auzi, la un moment dat, că vor să plece din țară!
IONELA ȘI MIHAI PALIȘTAN
Producători din Ciugheș, jud. Bacău

 

PRODUS MONTAN ȘI TRADIȚIONAL

Astăzi, sub brandul ”Păstrăvul de aur” Palanca – Bacău, Ionela și Mihai Paliștan produc păstrăv afumat, cârnați picanți și nepicanți din păstrăv, zacuscă picantă și nepicantă din păstrăv, caș cu chimen, caș cu oregano, caș cu chilli, unt, brânză de burduf, cașcaval etc.
Până la finalul anului 2022, multe dintre aceste bunătăți culinare au fost atestate ca produse montane și unul ca produs tradițional. Acum, cei doi antreprenori pot spune că au reușit, deoarece, între timp, copiii au crescut văzând și respectând munca părinților lor.
”Din fericire, atât Mihai-Robert (absolvent de Agronomie, specializare alimentație și turism) și Daria (anul acesta finalizează Facultatea de drept), ni s-au alăturat la muncă și, împreună, am construit și o agropensiune, pe care am denumit-o tot ”Păstrăvul de aur”. A fost un act de curaj, sugerat tot de către copiii noștri, deoarece investiția în pensiune a fost realizată printr-un proiect cu finanțare europeană, prin GAL Valea Muntelui. Proiectul a fost inițiat în anul 2019, urmând a se finaliza în anul 2024. A fost prima încercare din familia noastră de a atrage fonduri europene și ne bucură faptul că a reprezentat o reușită, cu ajutorul celor de la AFIR Bacău care, sincer vă spun, ne-au încurajat foarte mult, în timp ce mulți alții ne-au descurajat”, puncta antreprenoarea.

agroturism pastrav 04_b 

AGROPENSIUNEA DE LA CIUGHEȘ

Proiectul cu finanțare europeană a avut valoarea de 70 de mii de euro, fermierii băcăuani reușind să finalizeze construcția în primii doi ani de proiect, turiștii fiind cazați și având posibilitatea de a vedea cum sunt realizate produsele tradiționale.
”Am dat în funcțiune agropensiunea în toamna anului 2021. Am reușit să coordonăm totul în parametri rezonabili, inclusiv datorită faptului că, în timp, ne-am format clienți fideli ai produselor din fermele noastre de vaci și de păstrăv, ceea ce, asociat prezenței noastre constante la târgurile din țară, a asigurat venituri certe pe care le-am dirijat către investiția în agropensiune. Practic, am reușit să închidem lanțul de valorificare a produselor din ferme și a resurselor naturale extraordinare din zona trecătorii Ghimeș – Palanca.
Avem turiști din mai multe regiuni ale țării, dominând totuși cei din regiunea de Nord-Est, mai ales din Iași, Roman, Bacău, Suceava. Sunt oameni care preferă sistemul agroturistic montan, în cazul nostru fiind vorba despre un spațiu cu 4 dormitoare și baie proprie, un living generos și acces la baia care deservește zona de zi, precum și o bucătărie complet echipată. Putem caza lejer 10-12 persoane. Tot timpul, așteptăm sugestiile celor care ne trec pragul și le analizăm în cel mai obiectiv mod posibil”.

agroturism pastrav 05_b 

AGROTURISM ÎN ADEVĂRATUL SENS

Situată în satul Ciugheș, comuna Palanca, județul Bacău, la mai puțin de 20 km de partia de ski SkyGymes, Agropensiunea ”Păstrăvul de aur” este pe cât de impunătoare, pe atât de spectaculoasă, fiind construită din lemn și amplasată lângă propria păstrăvărie, de unde turiștii pot servi păstrăv proaspăt și natural crescut în ape de munte.
Alături de produsele alimentare naturale și autentic românești pe care le obțin în fermele proprii și pe care le oferă turiștilor, pentru cei doi producători este deosebit de importantă seriozitatea cu care abordează relația cu aceștia. Ascultă și iau în considerare fiecare părere. Astfel, recent, la sugestia turiștilor, au amplasat în curte și un ciubăr din lemn, care a devenit un important punct de atracție.

PRODUSE MONTANE ATESTATE
Din categoriile de alimente care au fost atestate ca produse montane fac parte cârnații, zacusca picantă și nepicantă din păstrăv, cașul cu chimen, cașul cu oregano, cașul cu chilli, untul, brânza de burduf și cașcavalul.
Păstrăvul afumat a fost atestat ca produs tradițional, procesul de atestare fiind finalizat în anul 2012. În păstrăvărie se obțin anual aproximativ 4 tone de păstrăv.

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →