Agrometeo iunie 2020: unde va ploua şi unde va fi secetă? - Revista Ferma
4 minute de citit

Agrometeo iunie 2020: unde va ploua şi unde va fi secetă?

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Totodată, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Starea solului

La data de 30 Iunie, în cultura grâului de toamnă, conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. În special în regiunile sud-vestice, nordice şi centrale, rezerva de umiditate din sol se va situa local în limite satisfăcătoare.

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de porumb pe adâncimea de sol 0-100 cm va înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Crişana, Muntenia şi Moldova, local în nord-estul, centrul, estul, sud-estul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, izolat estul Olteniei. În Maramureş, cea mai mare parte a Banatului şi Olteniei, local în nordul, nord-vestul, vestul, sudul şi sud-vestul Munteniei, nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei, estul Moldovei, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime.

agrometeo-iunie-2020_b

Caracteristici fenologice

Pe fondul temperaturilor mai ridicate din aer, procesele de maturare ale speciilor de toamnă vor fi intensificate, iar la prăşitoare, creşterea şi dezvoltarea vegetativă se vor desfăşura în condiţii bune, în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor de toamnă înfiinţate în epoca optimă se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv şi pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică. La culturile de porumb şi floarea-soarelui, în regiunile unde temperatura maximă din aer se va situa peste limita biologică critică de rezistenţă (32°C) a plantelor, va fi posibilă înregistrarea fenomenului de răsucire şi ofilire temporară a frunzelor în orele de amiază, îndeosebi pe arealele agricole unde se vor menţine deficite de umiditate în sol.

În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge înflorirea, maturitatea în lapte şi ceară, precum şi maturitatea deplină. La orzul şi orzoaica de toamnă ajunse la maturitatea tehnologică se vor putea declanşa lucrările de recoltare.
Pe majoritatea suprafeţelor agricole, rapiţa va înregistra coacerea boabelor în silicve, maturitatea deplină şi local recoltarea, îndeosebi în zonele de câmpie.

În funcţie de data semănatului, la floarea-soarelui se vor semnala înfrunzirea şi formarea calatidiului, izolat fiind posibil începutul fazei de înflorire.
La porumb se va finaliza formarea frunzei a treia, plantele aflându-se predominant la înfrunzire şi apariţia paniculului.
Sfecla de zahăr îşi va continua formarea rozetei de frunze şi alungirea axei hipocotile.

În principalele bazine specializate, cartoful va parcurge creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (10-100%), îmbobocirea şi înflorirea (10-80%).
Speciile pomicole se vor afla în fazele de creştere a lăstarilor/ frunzelor/ fructelor, acumularea zaharurilor şi coacerea rodului, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică va continua recoltarea.
Viţa de vie din majoritatea podgoriilor va înregistra înfrunzirea, înflorirea, iar la soiurile timpurii de masă, formarea şi creşterea boabelor.
Condiţiile agrometeorologice vor fi în general optime efectuării lucrărilor de fertilizare, erbicidare, praşile manuale şi mecanice, tratamente fitosanitare, etc., în aproape toată ţara.

Recomandări de specialitate

• Lucrări de recoltare, transport şi depozitare a fructelor de sezon şi a cerealierelor de toamnă;
• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice) la culturile prăşitoare;
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol;
• Combaterea bolilor şi a dăunătorilor la pomii fructiferi şi la viţa de vie.

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Oana-Alexandra OPREA, Dumitru ANGHEL, Maria RADU, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →