Agromek - întâlnire cu tehnologia viitorului - Revista Ferma
7 minute de citit

Agromek – întâlnire cu tehnologia viitorului

Dar mai întâi vă voi povesti despre Agromek, o expoziţie desfăşurată o dată la doi ani, în MCH Messecenter, deosebit de atractivă datorită numărului mare de expozanţi (peste 500) şi mai ales a diversităţii produselor prezentate. Este genul de eveniment unde nu ai cum să te plictiseşti. Din câte am înţeles, la ediţia din 2018 s-a pus mai mult accent pe inovare şi pe agricultura de precizie, un concept relativ nou care pare să definească direcţia spre care se îndreaptă acest domeniu de activitate. De altfel, organizatorii au alocat o hală întreagă unde au fost expuse doar tehnologii considerate revoluţionare. În zona denumită Agromania am văzut cam cum ar putea arăta agricultura de mâine.

Agromek - întâlnire cu tehnologia viitorului

Roboţii sunt pregătiţi să înlocuiască omul
Criza forţei de muncă din agricultură ar putea fi rezolvată pe viitor cu ajutorul roboţilor. Cel puţin acesta este semnalul transmis de compania franceză Naïo Technologies, care a creat o serie de echipamente complet autonome capabile să înlocuiască munca omului în câmp. Spre exemplu, OZ440, pe care l-am întâlnit la Agromek, este un robot prietenos cu mediul, care cântăreşte puţin peste 100 kg (cu tot cu baterii) şi în consecinţă evită compactarea solului, fiind deja utilizat la cultivarea căpşunilor şi în legumicultură. Costul acestuia, undeva la 20.000 de euro, îl face destul de accesibil, în condiţiile în care poate lucra opt ore dintr-o singură încărcare.
Totodată, Agrointelli, o companie daneză specializată pe dezvoltarea şi integrarea de soluţii inovatoare, a prezentat Robotti, un transportor autonom căruia i se pot ataşa tot felul de implemente, cum ar fi o semănătoare de precizie sau o prăşitoare mecanică. Acesta poate fi controlat de la distanţă, prin intermediul unei aplicaţii instalate pe tabletă sau pe telefonul mobil. Modelul expus era echipat cu CloverCam, un instrument de cartare a păşunilor, pentru care Agrointelli a fost recompensat cu 3 stele, distincţie pe care organizatorii o acordă tehnologiilor inovatoare. CloverCam este de fapt o cameră de înaltă rezoluţie care „scanează” suprafaţa solului şi cu ajutorul unui program de management al terenului care utilizează inteligenţa artificială poate ajusta raportul trifoi/iarbă. O abordare benefică pentru fermierii care doresc să recolteze mai mult trifoi pentru a creşte consumul de furaje, a îmbunătăţi performanţele productive ale vacilor şi conţinutul de nutrienţi din lapte.

Parada stelelor
Tot 3 stele au fost acordate şi pentru MSR Opti Weeder, primul instrument care îndepărtează mecanic buruienile în cultura de cartof. Datorită principiului său constructiv, acesta îmbunătăţeşte semnificativ mediul de lucru, precizia şi eficienţa, reprezentând o alternativă profitabilă şi durabilă faţă de metodele tradiţionale. Creat de Yding Smedie, acest cultivator are o capacitate mare de lucru şi o atingere delicată, putând opera chiar şi pe suprafeţele de teren neuniforme, la viteze de 15-20 km/oră.
În total, nu mai puţin de 13 produse sau concepte au primit calificativul maxim de 3 stele. Acesta este un sistem de premiere pe care organizatorii Agromek l-au gândit pentru a recompensa într-un fel lansarea de noi produse şi tehnologii. Un grup de experţi evaluează toate aceste noutăţi, acordând una, două sau trei stele, în funcţie de gradul de inovare care însoţeşte fiecare produs. O stea indică faptul că produsul chiar dacă este o noutate, el se regăseşte deja pe piaţă sub o altă formă în portofoliul altor companii, în timp ce 3 stele atestă faptul că produsul este foarte inovator. În cele mai multe cazuri nu este însă vorba de premiere mondiale. Aşa se face că Michelin a fost creditat cu 3 stele la Agromek pentru noua anvelopă EvoBib, chiar dacă aceasta fusese prezentată pentru prima dată la SIMA în 2017. EvoBib este o tehnologie inovatoare brevetată care permite anvelopei să-şi schimbe forma şi profilul în funcţie de presiunea aerului. O presiune extrem de scăzută a anvelopei (sub 1,2 bari) permite ca suprafaţa de contact să fie mărită, astfel încât compactarea solului să fie redusă în acelaşi timp cu creşterea forţei de tracţiune. O presiune mai mare a aerului (peste 2 bari) asigură faptul că numai mijlocul benzii de rulare a anvelopei este în contact cu solul, oferind o plimbare confortabilă, fără vibraţii, care economiseşte combustibil şi garantează o mai mare siguranţă.

Soluţii pentru ameliorarea structurii solurilor
Pentru că Agromek se adresează în special fermierilor danezi şi celor din Scandinavia, aici pot fi văzute maşini şi echipamente care probabil nu vor ajunge niciodată pe piaţa din România. Spre exemplu, la standul Samson am văzut câteva cisterne pentru aplicat îngrăşăminte organice, cu două şi trei osii, având capacitatea rezervorului de până la 35 de metri cubi, în timp ce Agrometer a expus la Herning un nou model de maşină autopropulsată pentru împrăştiat gunoi de grajd, SDS 8000, cu lungimea braţelor de 36 de metri. De asemenea, Danfoil, un alt producător danez, a prezentat AirHammer, un pulverizator pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare despre care se spune că ar avea cel mai mare randament de lucru din lume. Echipat cu un rezervor de 10.000 de litri, acesta poate acoperi o suprafaţă de 300 de hectare dintr-o singură alimentare, la o lăţime de lucru de 36 metri. Desigur, alte câteva caracteristici speciale au poziţionat această maşină de erbicidat în categoria produselor de 3 stele la Agromek 2018, datorită inovaţiilor aduse.

Patrimoniu genetic de înaltă valoare
Pentru că Danemarca, se ştie, este o ţară cu progrese fantastice în ceea ce priveşte genetica bovină, ocupând prima poziţie la nivel european din punct de vedere al producţiei de lapte pe cap de vacă, am urmărit cu interes standurile de animale, unde am putut vedea exemplare deosebite din rasele Holstein şi Jersey, dar şi tauri cu înaltă valoare genetică din rase specializate pe producţia de carne. De asemenea, creşterea suinelor este un alt sector de vârf al agriculturii daneze. Aşa se explică şi numărul mare de companii producătoare de echipamente destinate fermelor de porci. La standul Unitron am stat de vorbă chiar cu proprietarul Ib Amstrup, care ne-a explicat principiul de funcţionare a dispozitivului Stimulus, un echipament inventat de doi fermieri danezi, un fel de şa conectată la un acumulator şi la o priză de aer comprimat, care efectuează automat, într-un mod corect şi uniform, stimularea scroafelor în timpul însămânţării acestora. Costul unui astfel de dispozitiv este în jur de 600 euro şi chiar dacă nu se poate spune că este o noutate absolută, Stimulus se bucură de o popularitate fantastică în fermele din nordul continentului, unde manopera de însămânţare artificială este efectuată de un număr redus de operatori.

 

NOUL COMITET DE CONDUCERE AL ENAJ
Aşa cum spuneam la începutul acestui articol, am ajuns la Herning doar pentru că fusesem invitat să particip, alături de Marius Gavrilă, coleg de la TVR şi secretar general al APAR, la întâlnirea ENAJ, ca delegaţi ai României la alegerile pentru noul comitet de conducere. În urma voturilor exprimate de reprezentanţii asociaţiilor europene s-a decis ca din noua structură de conducere ENAJ să facă parte Jef Verhaeren (Belgia), Katharina Seuser (Germania), Hans Siemes (Olanda), Lisa Bellochi (Italia), Damien O’Reilly (Irlanda), Adrian Krebs (Elveţia), Adrian Bell (Marea Britanie), Vedran Stapic (Croaţia) şi Yanne Boloh (Franţa). Pentru următorii trei ani, funcţia de preşedinte va fi ocupată de Hans Siemes, care a preluat această îndatorire de la Katharina Seuser.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/228 (ediţia 1-31 ianuarie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →