MCH Messecenter din Herning (Danemarca) a găzduit, la începutul lunii decembrie, târgul Agromek 2022. Întinsă pe o suprafață de 100.000 de metri pătrați și împărțită în 7 secțiuni (mașini și echipamente agricole, tractoare și combine, management, zootehnie, energie și biogas, mentenanță și construcții, respectiv servicii și consultanță), prima ediție de după 2018 a Agromek a avut ca punct central inovația tehnologică în agricultură. Nu mai puțin de 122 de noi produse și soluții dedicate industriei agroalimentare, din care 17 în premieră absolută, au fost prezentate în cadrul evenimentului.
NU DOAR UN TÂRG. UN HUB DE DEZVOLTARE
Cu o istorie de 42 de ani, Agromek reprezintă un punct de referință atât la nivel comercial cât și în ce privește dezvoltarea tehnologică, după cum a afirmat în deschiderea evenimentului, directorul expoziției, Sten Andersen: „Agromek este un punct de întâlnire important pentru fermieri și cei implicați în agribusiness, dar și un centru pentru noi cunoștințe. Avem astăzi o serie întreagă de noi provocări în domeniul agriculturii (încălzirea globală, exploatarea sustenabilă a resurselor sau standardele ridicate de producție) iar schimbul de informații și know-how a devenit esențial pentru a le răspunde. Din acest motiv, mă bucur că avem cel mai mare număr de activități din istoria târgului și că ne sunt alături parteneri din întreaga lume, cu care putem împărtăși cunoștințele și experiența acumulată, pentru a putea dezvolta noi proiecte comune în viitor”.
De altfel, expoziția a cuprins și două arii special dedicate inovației și sectorului R&D: The Days of the Future și Science Challenge, unde au fost organizate diverse teste pentru noile tehnologii (unele aflate încă la nivel de brevet) și conferințe pe teme de actualitate, precum: implementarea inteligenței artificiale, utilizarea dronelor și a roboților sau tranziția energetică în ferme.
COMPETIŢIA PENTRU INOVAŢIE
Ca la fiecare ediție a târgului, noile produse lansate de expozanți au intrat în concurs, în final fiind decernate 7 premii și recompensate cu stele 65 de soluții agricole. Trebuie spus că la acest eveniment există două sisteme de evaluare ale noilor tehnologii: Agromek Stars și Agromek Awards.
În prima etapă, propunerile companiilor sunt analizate de un juriu format din specialiști și reprezentanți ai fermierilor care acordă, în funcție de gradul de utilitate și eficiență a noilor produse, între una și trei stele. Ulterior, pe baza unor criterii tehnice, un grup de experți internaționali selectează deținătoarele de stele cu cel mai mare impact în sectorul lor de activitate.
NOILE TRENDURI AGRICOLE
Danezii sunt recunoscuți pentru dezvoltarea de soluții cu impact redus asupra mediului iar segmentul de cultură mare nu face excepție. În 2022 accentul a fost pus pe controlul mecanic al buruienilor și pe administrarea precisă a gunoiului de grajd, motiv pentru care cei de la CMN Maskintec au venit cu o premieră în industrie: o sapă hidraulică ghidată de senzori cu ultrasunete. Cu o lățime de lucru între 3 și 9 metri și senzori montați pe fiecare secțiune, aceasta beneficiază de un sistem ce măsoară la fiecare 2 cm adâncimea de lucru, curățând astfel în mod uniform spațiul dintre rânduri, indiferent de conturul solei.
În ceea ce privește utilizarea gunoiului de grajd, premianții au fost cei de la BioCover, care au lansat sistemul de monitorizare și optimizare a distribuției de azot din dejecțiile lichide. Denumită e-missioN, tehnologia permite ajustarea conținutului din cisternă și aplicarea eficientă a azotului pe baza senzorilor de volatilitate și pH chiar în timpul lucrărilor de fertilizare. Totodată, datorită stației meteo mobile cu care vine echipat, kitul menține o evidență precisă a fertilizării pentru fiecare parcelă în parte.
ZERO EMISII ÎN ZOOTEHNIE
Aceleași principii privind normele de mediu le-am regăsit și în ceea ce privește creșterea animalelor. Compania Lely, prezentă și în țara noastră, a obținut 3 stele pentru noul său produs Lely Sphere, o soluție tehnologică concepută să transforme emisiile de amoniac din grajdurile de vite în îngrășământ lichid cu azot. Bazat pe separarea amoniacului din urină de celelalte dejecții animale, Lely Sphere este capabil să capteze aproximativ 10-20 de kg de azot de la fiecare vacă în fiecare an.
De asemenea, a fost premiat și conceptul „zero emisii” al proiectantului Agrifarm, prin care viitoarele ferme zootehnice sunt transformate într-un sistem circular închis. Practic, de la distribuția hranei și până la captarea dejecțiilor în instalațiile de biogaz, totul este automatizat iar eventualele emisii sunt recaptate.
TEHNOLOGII DE ULTIMĂ GENERAŢIE
Nu în ultimul rând trebuie spus că aproape o treime dintre soluțiile recompensate cu stele la Agromek, provin din zona de agricultură 4.0, fie că vorbim de aplicații de optimizare și management agricol (SEGES), de sisteme digitale specifice (irigații – Fasterholt, consum de energie – Seluxit) sau de drone autonome multifuncționale (Hecto Drone). Totodată, chiar dacă nu mai reprezintă noutăți în domeniu, roboții agricoli Farmdroid și Agrointelli (Robotti) au continuat să fie puncte de atracție pentru vizitatori, mai ales că cel din urmă poate fi dotat de acum încolo cu CropEye, un sistem de camere care îi permit fermierului să verifice stadiul culturilor indiferent unde s-ar afla, chiar și când este în concediu.
MICILE INVENŢII CARE POT FACE MARILE SCHIMBĂRI
Nu de puține ori, în practica agricolă elementele care sunt trecute cu vederea ajung să facă diferența. De exemplu kitul Firesafe al producătorului Siwi, care se montează între tractor și presa de balotat, permite operatorului ca, în caz de incendiu, să se decupleze direct din cabină prin simpla acționare a unui comutator de urgență. Mecanismul a fost dezvoltat după ce s-a constatat că multe tractoare ajung să fie distruse sau operatorii răniți în încercarea de a deconecta presa de tractor.
un articol de
DANIEL PLĂIAŞU