Victor Grigore, administratorul Agrogrig SRL, a trecut la sistemul lucrărilor conservative pe cele 1200 hectare pe care le exploatează. Fermierul ne vorbeşte despre importanţa modernizării fermei în contextul climatic actual.
Reporter: Cum a început povestea afacerii?
Victor Grigore: Ferma a fost înfiinţată în urmă cu 30 de ani de către tatăl meu, având la început doar un tractor U650 şi o suprafaţă relativ mică de teren. A fost o perioadă de muncă intensă şi dedicare. În prezent, lucrăm aproximativ 1.200 de hectare, atât în proprietate, cât şi în arendă.
RĂDĂCINI ADÂNCI, VIZIUNI NOI
Reporter: Ce cultivaţi acum şi care sunt principalele activităţi din fermă?
Victor Grigore: Cultivăm în special grâu, orz, rapiţă, porumb şi floarea-soarelui, cu o pondere semnificativă pentru culturile de toamnă. În 2021, am luat decizia de a schimba tehnologia în fermă, trecând de la agricultura convenţională la cea conservativă. Am achiziţionat utilaje moderne care ne permit prelucrarea minimă a solului şi fertilizarea localizată simultan cu semănatul.
Astfel, parcul de utilaje din fermă include acum două tractoare de 410 CP, un tractor de 250 CP, două combine de 400 şi 480 CP, un sprayer autopropulsat, un disc şi o semănătoare. Aceste utilaje ne-au ajutat să reducem timpul necesar lucrărilor agricole, precum şi costurile cu combustibilul. Acum facem doar două treceri pentru înfiinţarea culturilor şi obţinem aceleaşi rezultate.
Cred că tranziţia către astfel de practici (conservative – n.r.) nu este doar o soluţie de eficientizare a afacerii, ci o nevoie reală pentru a putea activa în acest domeniu şi în viitor. Trebuie să ne adaptăm la noile condiţii climatice şi să ne asigurăm că avem un impact cât mai mic asupra solului. – VICTOR GRIGORE, Administratorul Agrogrig SRL
Reporter: Cum a început colaborarea cu ProCredit Bank?
Victor Grigore: În 2022, am accesat un credit pentru acoperirea necesarului de capital de lucru de la ProCredit Bank. Am apreciat flexibilitatea şi transparenţa, de aceea îmi doresc să păstrăm colaborarea şi în viitor.
Un alt aspect pe care îl apreciez în colaborarea cu ProCredit Bank este Academia Sustenagora. În cadrul programului derulat de bancă, am putut avea discuţii constructive şi aplicate despre agricultura sustenabilă. Deja implementasem practici ale agriculturii conservative în fermă, dar un real beneficiu a fost să aflu care este experienţa altor fermieri în drumul către sustenabilitate. Mă bucur că am întâlnit acolo oameni deschişi la dialog şi dornici să colaboreze.
Reporter: Care sunt planurile dumneavoastră de viitor?
Victor Grigore: În viitor, dorim să reducem cantitatea de pesticide utilizate şi să creştem eficienţa acestora prin implementarea unei staţii de tratare a apei. Aceasta ne va permite să realizăm filtrarea şi corectarea pH-ului, în funcţie de tratamentele aplicate. Estimăm că această soluţie ne-ar putea aduce economii de până la 30% la produsele pentru protecţia plantelor, reducând în acelaşi timp poluarea mediului.
un articol de
PROCREDIT BANK
mai multe pe această temă