Aula Magna a Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara a fost aproape plină pe 4 martie 2019. Coordonatorii simpozionului AgroFisc, Ioan Dorin Raţă şi Alexander Degianski, primul cu experienţă în zona fiscală, cel de-ai doilea cu experienţă în domeniul agricol, au vrut să aducă la un loc fermieri şi reprezentanţi ai instituţiilor de care aceştia „se lovesc” în desfăşurarea activităţii lor, cu scopul de a creşte nivelul de conştientizare asupra evaziunii fiscale în agricultură, dar şi pentru a ajuta la combatere acesteia.
Evenimentul a fost moderat de Nicoleta Dragomir, redactor şef Revista Ferma.
Au deschis evenimentul subprefectul de Timiş, Daniel Cristian Frănţescu, rectorul USAMVB Timişoara, Cosmin Alin Popescu, şi Nicolae Oprea, fermier şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. „Instituţiile statului să nu ne mai considere din start evazionişti!”, a spus Oprea.
Luminiţa Ţundrea, de la Societatea Civilă de Avocaţi Ţundrea şi Asociaţii, a prezentat formele juridice de organizare şi funcţionare a unităţilor agricole.
Ioana Stan, din partea Corpului Experţilor Contabili şi al Contabililor Autorizaţi Timiş, a vorbit despre contabilitatea persoanelor juridice, iar Adriana Costea, reprezentant al Pricewaterhouse Coopers, a explicat cum funcţionează TVA pentru societăţi mai mici sau mai mari din sectorul agricol.
Ovidiu Defta, reprezentant al Marsh România, a vorbit despre asigurări şi managementul riscurilor în agricultură.
Contractul de muncă, bun şi pe telefon!
Însă cele mai aprinse discuţii au fost cele despre TVA, despre datoriile ANAF către fermieri, şi nu invers şi despre regulile pentru angajaţii din sectorul agricol.
„Dacă doriţi să angajaţi zilieri, trebuie să aveţi cod CAEN care să vă permită acest lucru. Achiziţionaţi un registru al zilierilor care costă în jur de 100 de lei şi, în ordine cornologică, în fiecare zi, înregistraţi persoanle care prestează munca cu ziua pentru dumneavoastră. În data de 5 a lunii următoare aveţi obligaţia să depuneţi un extras după registrul de evidenţă a zilierilor la ITM în judeţul în care prestaţi activitatea, dar puteţi să faceţi depunerea şi online”, a explicat Ileana Tomoiagă, inspector şef adjunct Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş.
„Tractoriştii este suficient să aibă o fotografie după contractul de muncă, pe care o pot arăta de pe telefonul mobil în cazul unui eventual control”, a mai spus aceasta, răspunzând întrebărilor venite din partea unor fermieri prezenţi la eveniment.
Pentru mai mult de 5 maşini se poate face ITP în fermă
Reprezentantul Registrului Auto Român Timiş, Dan Tulvan a spus că pentru minim cinci maşini autopropulsate, se poate face ITP-ul acestora şi în fermă, dacă un fermier solicită acest lucru. Un fermier din Giulvăz, care are un Case Quadrac pe şenile, a ridicat problema înregistrării tractorului. Mai exact, „tractoarele pe şenile nu pot fi înregistrate pentru că nu pot ajunge la viteza minimă în trafic”, a confirmat reprezentantul RAR Timiş. Aceste tractoare nu pot obţine o carte de identitate, care era neceară până acum câteva luni, sau un certificat tehnic de conformitate pentru a fi înregistrate la primărie. Legislaţia mai are de clarificat nişte aspecte, a recunoscut Dan Tulvan.
Puteţi solicita dobânzi pentru întârzierea rambursării TVA!
Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, dar şi alţi fermieri prezenţi la eveniment, s-au plâns de întârzierea cu care statul le rambursează TVA. Deşi inspecţia fiscală a fost finalizată şi au decizii de plată emise încă din luna septembrie 2018, fermierii nu au primit banii nici până în martie 2019, deci aproape şase luni mai târziu.
„Rambursarea TVA nu ţine, din păcate, de organele fiscale de la nivel local. Rambursările de TVA au un termen de soluţionare de 45 de zile din momentul depunerii decontului de TVA. Dacă aveţi o decizie de plată, după ce trec cele 45 de zile, puteţi solicita dobânzi pentru întârzierea rambursării de TVA, iar dobânda este de 0,03% pe fiecare zi de întârziere, exact cât plătesc şi contribuabilii care întârzie plata obligaţilor fiscale către ANAF.
În mod normal, dacă aveţi datorii către bugetul de stat, statul nu vă rambursează banii, ci compensează sumele pe care le aveţi de primit cu datoriile către stat”, a explicat Roza Elena Toth, din partea ANAF Timiş.
Dovezi solide pentru inspectorii ANAF
Un fermier din judeţul Timiş a vrut să ştie dacă are posibilitatea să corecteze anumite documente care prezintă erori de formă depistate de inspectorii fiscali în timpul controlului, precum şi ce documente doveditoare suplimentare de prestări de servicii ar putea prezenta la un control. „La prestări de servicii, avem doar factură şi contract, iar Fiscul a spus că nu este suficient. Anul trecut, am insămânţat rapiţă, dar din cauza secetei nu a răsărit, n-am putut face nici asigurarea, acum trebuie să facem altă cheltuială. Ce se întâmplă cu factura plătită deja pentru rapiţă?”, a mai vrut să ştie fermierul, iar reprezentanta ANAF Timiş a precizat că inclusiv cheltuielile efectuate pentru culturi care nu au răsărit sunt cheltuiali deductibile. În ce priveşte dovezile suplimentare pentru prestarea de servicii, fermierul a ajuns singur la concluzia că cea mai bună dovadă este să filmeze cu telefonul mobil, după ce reprezentanta ANAF i-a răspuns că atât devizul de lucru, cât şi factura şi contractul sunt doar documente formale, adica nu ar fi dovezi certe că lucrarea, respectiv cheltuiala a fost realizată.
La finalul evenimentului AgroFisc, participanţii au avut la dispoziţie pentru un testdrive câteva dintre cele mai noi modele Mercedes, aduse de Autoklass Timişoara chiar în curtea USAMVB Timişoara.
Evenimentul nu ar fi fost posibil fără sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, Instituţia Prefectului Judeţului Timiş, USAMVB Timişoara, Direcţia Regională A Finaţelor Publice Timişoara, Sindicatul FINTIM, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România – Filiala Timiş şi Registrul Auto Român.
Parteneri strategici: Autoklass Timişoara, Marsh România, IPSO Agricultură, Asociaţia Fermierilor Pro Banat Verde, Revista Ferma şi Armand Productions
Parteneri principali: Tudor Personal Tailor, BioFresh Banat SRL şi Casa de Avocatură Ţundrea şi Asociaţii
Parteneri: AgroEcoPower, Cooperativa Agricolă CTH Agrofarm.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/233 (ediţia 1-14 aprilie 2019)