În toamna lui 2014 am avut şansa de a fi implicat activ la stabilirea unui record mondial de anduranţă în Toscana (Italia), unde timp de cinci zile, fără întrerupere, am condus un tractor împreună cu alţi o sută de jurnalişti agrarieni de pe continent. Desigur, am participat în numele revistei Ferma, dar am reprezentat România, alături de colegul Adrian Mihai. Iar performanţa a fost atunci validată de Guinness World Records. Anii au trecut, recorduri au mai fost, iar în vara aceasta România a intrat în lumina reflectoarelor cu o nouă reuşită demnă de Cartea Recordurilor, datorită profesionalismului de care a dat dovadă inimoasa echipă AgroConcept, importator exclusiv al mărcii New Holland în ţara noastră.
De unde a pornit totul?
Performanţa în sine, înregistrată la Şindriliţa, în judeţul Ilfov, pe terenurile administrate de Gheorghe Preda, a fost una cu adevărat remarcabilă. Dar în spatele acestei reuşite a fost multă trudă, disciplină şi o voinţă ieşită din comun. Pentru acest proiect ambiţios, AgroConcept a pregătit un veritabil ‘Dream Team’, care şi-a pus în valoare toate resursele pentru a-şi îndeplini obiectivul. Printre cei care au contribuit direct la acest succes s-a numărat şi Florin Marin, directorul departamentului After-Sales, care a fost unul dintre cei patru operatori din timpul recoltării. Ideea stabilirii unui record mondial a încolţit în mintea reprezentanţilor brandului New Holland în România anul trecut, însă ea a fost vehiculată cu mult înainte.
Ceva pentru România
„Ştiam de recordul pe care New Holland îl stabilise în Marea Britanie în 2014, când, ce-i drept, cu o combină de capacitate mare – CR10.90, s-a reuşit să se recolteze aproape 800 de tone de grâu la hectar în numai opt ore. E adevărat, ce s-a realizat atunci este absolut fabulos, dar acolo condiţiile sunt cu totul diferite. Noi, în schimb, am dorit să stabilim nişte parametri de performanţă care să fie relevanţi pentru condiţiile din România. Faptul că din 2014 şi până astăzi nici un alt competitor nu a putut bate acest record spune totul. Iar noi am zis că trebuie să facem ceva pentru România. Şi atunci am decis că cel mai potrivit ar fi să atacăm recordul pe segmentul combinelor de gamă medie. Am optat astfel pentru versiunea care este cea mai răspândită în fermele din România, respectiv modelul CR8.90, cu puterea motorului de 544 CP, care se adresează majorităţii clienţilor AgroConcept”, a precizat Florin Marin.
O ecuaţie cu multe necunoscute
După stabilirea modelului de combină care să susţină o astfel de încercare, au apărut şi alte dileme. Cea mai mare provocare a fost legată de condiţiile meteorologice. „Pentru că nu puteam decât spera că vom avea parte de o vreme bună, în condiţiile în care acţiunea a fost stabilită cu ceva timp înainte, pentru a da posibilitatea şi reprezentantului Guiness de a ni se alătura. Pe de altă parte, nu ştiam cum va evolua cultura de grâu în zona respectivă. Noi planurile ni le-am făcut cu două luni înainte de recoltarea propriu-zisă. Am încercat să determinăm care ar fi perioada optimă pentru recoltat. De asemenea, ne-am gândit să alegem o solă cu o producţie de grâu obişnuită pentru România. Avem clienţi care au recoltat anul acesta şi 9-10 tone la hectar. Dar asta nu era relevant pentru proiectul nostru. Marea lor majoritate ajunge să recolteze medii între 5 şi 7 tone. Şi până la urmă ne-am încadrat în aceşti parametri. Noi în timpul recordului am recoltat o medie de 6,15 t/ha, în condiţii de umiditate cuprinse între 7,6% şi 8,7%”, confirmă specialistul.
Configuraţie standard
Înainte de a intra în lanul de grâu, maşina a fost supusă unor verificări de ordin tehnic, aşa cum practic se întâmplă de obicei la pregătirea oricărui început de campanie agricolă. „Noi am avut un an încununat de succes în ceea ce priveşte maşinile de recoltat pentru că am reuşit să ne onorăm la timp comenzile, aşa cum am promis fermierilor”, m-a asigurat Florin, în condiţiile în care ştim cu toţii care sunt provocările momentului, cu pieţe perturbate din cauza crizei semiconductorilor, dar şi a scumpirii materiilor prime la nivel global.
Combina cu care s-a stabilit recordul mondial a avut o configuraţie standard. Echipa AgroConcept s-a asigurat doar că toate reglajele pentru cultura de grâu şi pentru condiţiile întâlnite în teren sunt făcute aşa cum trebuie.
Siguranţa, pe primul loc
„Nu am fost deloc stresaţi. Am avut încredere în capacitatea noastră de a ne mobiliza şi am avut toată susţinerea din partea companiei. Am avut două principii după care ne-am ghidat. În primul rând, am pus pe primul loc securitatea, în sensul că nu ne-am asumat riscuri, iar în al doilea rând, mesajul pe care l-am transmis membrilor echipei a fost: «Distraţi-vă şi faceţi lucrurile aşa cum le faceţi de obicei!» Când au venit elementele acestea din partea conducerii, totul s-a desfăşurat foarte uşor. Practic, pentru noi a fost o împlinire a unei campanii despre care bănuiam că nu va fi una foarte uşoară. Pentru că anul acesta a venit cu nişte provocări majore. Însă rezultatele au fost remarcabile şi am făcut treaba asta cu o aşa mare plăcere încât nici nu am simţit în vreun fel greutatea proiectului în sine”, mi-a mărturisit Florin.
Pierderi minime
Nu doar performanţele cantitative au fost cele care au impresionat, ci şi calitatea materialului recoltat. Pierderile de producţie nu au depăşit 0,5 procente la final. Pe de altă parte, combina nu a stat nici măcar o secundă. Schimbul celor patru operatori s-a făcut practic din mers. „Am stabilit nişte reguli de întoarcere la capăt de rând, astfel încât să nu avem blocaje sau să pierdem timpul. Am ajuns la o capacitate maximă de aproximativ 57-58 de tone pe oră în perioada prânzului, când şi umiditatea era mai scăzută. Capacitatea medie a fost de peste 50 tone/oră, iar consumul de motorină a fost de numai 1,91 litri/tonă, ceea ce este absolut remarcabil”, susţine reprezentantul AgroConcept.
Mulţumită sistemului IntelliSense, această combină ar fi putut fi condusă de aproape oricine, pentru că 95% dintre reglaje se fac automat de către combină. Sunt doar câteva reglaje mecanice care trebuie făcute înainte de a intra la recoltat.
Descărcare din mers
Mai e de menţionat şi faptul că descărcarea s-a făcut doar din mers. „Este un lucru important pe care noi îl evidenţiem către clienţii noştri în general. Pentru că în timpul în care am descărca la capăt de rând, combina poate să recolteze câteva tone bune. 15-20 de descărcări în decursul zilei pot însemna foarte mult. Noi încurajăm fermierii să procedeze astfel. Maşina e construită în aşa fel încât să poată fi cuplată descărcarea din mers la turaţii maxime. Nu există nici un risc acolo de defecţiune. Sunt fermieri tradiţionali care au avut experienţă cu maşini cu tehnologie mai veche, iar ei ştiau că e important să reduci turaţia motorului atunci când cuplezi descărcarea, să o laşi la relanti atâta timp cât descarci. Nu mai e cazul la maşinile astea, la care ambreiajul de la descărcare este un ambreiaj cu discuri imersate în ulei. Cuplarea se poate face la turaţii mari şi în sarcină, exact cum se întâmplă la tractoarele cu transmisie PowerShift, la care schimbarea treptei de viteză se realizează în sarcină”, a ţinut să precizeze Florin Marin.
Tehnologia Twin Rotor
În ceea ce priveşte tehnologia Twin Rotor (două rotoare longitudinale) cu care este echipată această combină, se cuvine poate menţionat faptul că ea a fost dezvoltată şi inventată de New Holland tocmai în 1975. Din acel moment şi până astăzi a trecut prin mai multe generaţii, fiind permanent îmbunătăţită. Astfel, dacă până de curând se ştia că tehnologia asta rotativă este mai potrivită pentru cultura de porumb, în ziua de astăzi ea se pretează la fel de bine şi pentru culturile de seminţe mici, cum ar fi rapiţa şi grâul, iar rezultatele sunt cel puţin la fel de bune. În momentul de faţă, pe gama mare este standard în varianta Twin Pitch Rotors, ceea ce înseamnă că asigură o capacitate de lucru mărită, pentru a putea lucra cu hedere de dimensiuni mai mari şi la viteze de înaintare superioare.
Sistemul de împrăştiere a reziduurilor a fost adaptat în spatele combinei astfel încât să facă faţă unor lăţimi mari de lucru. Cu OptiSpread, materialul este împrăştiat uniform în urma combinei, chiar şi atunci când sunt utilizate hedere de până la 14 metri, iar asta oferă cele mai bune condiţii de sol pentru următoarea cultură.
Am început să gândim acest proiect acum un an şi ni s-a părut atunci un obiectiv greu de atins. Erau prea multe variabile de luat în calcul. Sezonul acesta de recoltare ne-a ridicat ştacheta şi mai mult, dar am decis să nu renunţăm şi, cu suportul partenerilor de la New Holland, am reuşit
JAYDEEP SINGH
CEO AgroConcept
SFAT PENTRU FERMIERI
Partea de logistică a fost cel puţin la fel de importantă ca şi recoltarea propriu-zisă. „Acum, când banii au o importanţă mult mai mare, fermierii îşi pot face nişte calcule reale şi îşi pot dimensiona exploataţiile în aşa fel încât, să zicem, în loc să deţină două combine de o capacitate mai mică, poate ar fi mai potrivit să-şi cumpere o combină de capacitate mai mare pe care să se poată baza. Noi îi asigurăm de tot sprijinul nostru pe partea de after-sales, prin intermediul reţelei noastre cu 16 puncte de lucru care acoperă întreaga ţară, pentru că ştim cât de important este să se intervină la timp când este nevoie”, a concluzionat Florin Marin.
un articol de
LIVIU GORDEA