Agro-Meteo Noiembrie: Se anunţă o toamnă lungă - Revista Ferma
3 minute de citit

Agro-Meteo Noiembrie: Se anunţă o toamnă lungă

Cantităţile totale de precipitaţii prognozate vor fi, per ansamblu, deficitare, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului – rezerva de umiditate: La sfârşitul lunii noiembrie, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Pe suprafeţe agricole extinse din nordul, centrul, local, estul şi vestul ţării, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime.

Caracteristici fenologice: Per ansamblu, regimul termic din aer şi din sol va fi favorabil desfăşurării proceselor biologice ale culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) pe majoritatea suprafeţelor agricole. De asemenea, în nordul şi centrul ţării, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi mai lente şi, izolat, chiar stagnate temporar, în special în zilele cele mai reci. Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie, îndeosebi în semănăturile efectuate în perioada optimă, iar în culturile înfiinţate tardiv, precum şi pe terenurile unde se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, iar la cerealierele înfiinţate în afara epocii optime se vor înregistra germinarea, răsărirea şi apariţia frunzei a treia.
La rapiţă, în funcţie de data semănatului şi de condiţiile pedo-climatice, se va semnala, predominant, faza de înfrunzire, în majoritatea zonelor de cultură.
La sfecla de zahăr din nordul şi centrul ţării se vor definitiva lucrările de recoltare.
În majoritatea plantaţiilor, viţa-de-vie va intra treptat în starea de repaus biologic, iar la pomii fructiferi se vor continua maturarea lemnului şi îngălbenirea/căderea frunzelor, speciile fiind bine adaptate la condiţiile de iernare.
În general, condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite efectuarea lucrărilor agricole în câmp (arături, fertilizări, etc.), acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Calendar agricol:
• Continuarea şi finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
• Verificarea vigurozităţii şi densităţii culturilor de rapiţă, orz şi grâu;
• Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

meteo noiembrie CANVA_b

Sursa foto: www.canva.com

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA, Maria RADU, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →