Din punct de vedere pluviometric, precipitaţiile prognozate vor putea fi apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a ţării, exceptând zonele sudice şi sud-estice, unde local acestea pot avea o tendinţă spre deficit.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5-10 cm va prezenta valori favorabile desfăşurării fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de toamnă, îndeosebi pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului: În ogor, conţinutul de apă pe profilul de sol 0-20 cm, la 31 octombrie, se va situa în limite scăzute şi, local, deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim în nord-vestul, local, vestul, centrul şi estul Moldovei, sudul Crişanei, izolat, în nordul, sud-vestul, centrul şi sud-estul Transilvaniei, în nordul şi sudul Munteniei, în nord-estul Banatului.
Caracteristici fenologice: În condiţiile agrometeorologice menţionate, pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, ritmurile vegetative la speciile de toamnă vor evolua, per ansamblu, normal în aproape toate regiunile agricole, cu excepţia zonelor depresionare din centrul şi nordul ţării, unde procesele de creştere şi dezvoltare vor fi mai lente din cauza temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol. De asemenea, pe arealele unde se menţin deficite de apă în sol, procesele de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze la speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor fi stânjenite, iar lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea efectuării semănăturilor de toamnă se vor desfăşura cu dificultate.
Hibrizii tardivi de porumb aflaţi la maturitatea deplină se vor recolta pe ultimele suprafeţe.
Sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile, uscarea aparatului foliar, precum şi recoltarea, în majoritatea bazinelor de cultură.
La cartof se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.
În plantaţiile pomicole şi viticole se vor semnala fazele de maturare a fructelor/boabelor/lemnului, recoltarea fructelor/strugurilor, îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor.
Sub aspect fenologic, rapiţa semănată în epoca optimă va parcurge înfrunzirea (2-7 frunze), iar în culturile înfiinţate tardiv vor predomina răsărirea şi formarea primelor frunze adevărate.
În funcţie de data semănatului, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla la germinare-răsărire şi izolat, apariţia primelor frunze, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Lucrările agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregătirea patului germinativ, semănat, etc. se vor efectua, în general, normal, exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate:
• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
• Urgentarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului la grâul de toamnă;
• Administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de câmp înfiinţate în perioada optimă;
• Efectuarea tratamentelor fitosanitare în vii şi livezi.
Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Urmăreşte prognozele agrometeorologice actualizate săptămânal pe portalul nostru de ştiri: www.agroinfo.ro.
ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA, Ionela STAN, Laura BADEA, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro