AGRO FERMA - noul cluster agricol de la Iaşi - Revista Ferma
6 minute de citit

AGRO FERMA – noul cluster agricol de la Iaşi

Membrii fondatori ai Asociaţiei Cluster Regional ”Agro Ferma” sunt: Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Iaşi prin Consiliul Judeţean Iaşi, Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Leţcani prin Consiliul Local Leţcani, S.C. AgralMixt S.A. Andrieşeni, S.C. Agricola 96 S.A. Ţigănaşi, S.C. Agro Industrial Ceres S.R.L Bivolari, S.C. Agrocom Strunga S.A., S.C. Agrocomplex Lunca Paşcani S.A., S.C. Agromixt Spineni S.R.L., S.C. Boga Trifeşti S.R.L., S.C. Bonga S.R.L., S.C. Cronos Consulting S.R.L Iaşi, S.C. Farm Grapes S.R.L. Bârnova, S.C. Panifcom S.R.L. Iaşi, S.C. Prest Serv Impex S.R.L. Victoria, S.C. Suin Trif S.R.L. Trifeşti, S.C. YXS Avalana S.R.L. Bârnova, ABPlus Events, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi, Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine ”Moldoovis” Botoşani, Liceul Tehnologic ”Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei, Liceul Tehnologic Agricol Mihail Kogălniceanu Miroslava.

AGRO FERMA - noul cluster agricol de la IaÅŸi_b
„Printre priorităţile Consiliului Judeţean Iaşi se regăsesc modernizarea şi sprijinirea mediului rural, iar evenimentul de azi sperăm să vină în sprijinul agricultorilor şi al fermierilor ieşeni. În perioada următoare, vom construi în cadrul Transagropolis un Centru Regional de Transfer Tehnologic pentru Agricultură şi Zootehnie, care se va întinde pe o suprafaţă de 15 hectare, demersurile în acest sens fiind deja demarate”, a precizat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Asociaţia Clusterul Regional ”AGRO FERMA” are ca scop asigurarea unui cadru eficient de cooperare între membrii săi pentru creşterea competitivităţii economice în domeniul agricol la nivel regional, reprezentarea intereselor acestora faţă de terţi şi creşterea capacităţii de implementare a politicilor agricole şi industriale europene, inclusiv utilizarea eficientă a fondurilor nerambursabile precum şi a altor surse de finanţare.

Fermierii salută primul cluster agro-zootehnic din regiunea Moldovei
Asociaţia Agro Ferma este primul cluster de profil agro-zootehnic din zona Moldovei, propunându-şi a reprezenta un pol de dezvoltare a agriculturii din regiunea Nord-Est, prin facilitarea accesului la pieţe, tehnologii, programe şi investiţii. Ideea este considerată benefică, în special de către fermierii cu suprafeţe agricole mari şi medii care, de altfel, au fost primii actori ai acestei asocieri.
Deocamdată, în desfăşurare este partea agro-industrială, clusterul administrând patrimoniul creat de Consiliul Judeţean Iaşi, prin cofinanţări europene. Ulterior, suprafaţa va fi extinsă cu zece hectare pentru organizarea de expoziţii, pe alte 25 de hectare urmând a se construi noi spaţii de depozitare şi de procesare. Astfel, în condiţiile în care nu se poate implica în afaceri, Consiliul Judeţean Iaşi reuşeşte să pună la dispoziţia fermierilor o investiţie de milioane de euro, în speranţa că agricultura zonei va reuşi să se dezvolte, producătorii locali având la îndemână facilităţi de a pătrunde pe pieţele autohtone cu produsele obţinute în fermele lor.
”Acum există la Transagropolis un centru cu celule de depozitare frigorifică a fructelor şi a legumelor, precum şi un centru expoziţional. Era obligatoriu ca acest proiect să continue, fiindcă este vorba despre fonduri europene şi, în mod implicit, cineva trebuie să administreze aceste bunuri create cu finanţare europeană. Ne bucurăm, noi, fermierii, că s-a creat un asemenea patrimoniu care sprijină agricultura zonei. Primul proiect, Transagropolis, s-a încheiat. Acum, deja, este depus al doilea proiect pentru extinderea pe încă zece ha cu un spaţiu expoziţional, cu o hală pentru spălare/ambalare legume şi fructe, cu un ring pentru evenimentele zootehnice, cu anexele aferente etc. A treia etapă, cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Local Leţcani – Iaşi, va fi cea de extindere a suprafeţei până la 25 ha, urmând ca în final să construim un mare depozit frigorific cu vânzare directă de către fermieri. Este un model european, prin care fiecare fermier care va închiria o celulă frigorifică pentru depozitare tranzitorie, în faţă va avea un stand de prezentare şi va putea comercializa en-gros pe loc producţiile, ambalate sau pre-ambalate. Este, de fapt, ceea ce ne-am dorit şi ne-am propus de foarte mult timp, respectiv ca produsele locale să ajungă pe masa consumatorilor fără prea mulţi intermediari şi fără negocieri interminabile cu hipermarketurile”, preciza fermierul ieşean Vasile Lungu, proprietarul grupului de firme Domeniile Lungu.
Potrivit calculelor celor prezenţi la evenimentul de semnare a documentelor de înfiinţare oficială a Clusterului Agro Ferma, de exemplu, dacă un kilogram de mere pentru consum pleacă din fermă cu un preţ de aproximativ 2 lei şi ajunge ca în piaţă să fie comercializat cu aproximativ 3,5-4 lei/kg, adică mai mult cu peste 30%, prin noua formă de valorificare s-ar putea reduce această diferenţă de preţ. Beneficiarii finali urmează a fi consumatorii, care vor avea acces la produse alimentare autohtone şi mai ieftine, însă şi fermierii vor avea de câştigat deoarece vor putea să îşi desfăşoare activităţile şi investiţiile după strategii cu final controlat, cunoscând coordonatele legate de depozitarea şi comercializarea producţiilor obţinute.
În Parcul Agro-Industrial Transagropolis, gradul de ocupare a celulelor de frig pentru depozitarea produselor şi a spaţiilor cu birouri este de 90 la sută, potrivit informaţiilor transmise public de către primarul comunei Leţcani, judeţul Iaşi, Stelian Lungu.

 

PROIECTUL TRANSAGROPOLIS – EXCLUSIV PENTRU BENEFICIUL FERMIERILOR
”Dorim să transformăm judeţul Iaşi într-un pol agro-industrial, respectiv să nu mai vorbim doar despre recolte, ci şi despre ambalare/procesare. Pentru a realiza aşa ceva, întâi este nevoie de spaţii pentru stocarea recoltelor până ajung să fie procesate. Acest proiect a fost depus şi finanţat în cadrul programului de cooperare transfrontalieră, finanţatorul contribuind cu 2,8 milioane de euro, Consiliul Judeţean Iaşi suportând pentru toţi ceilalţi şase parteneri din proiect suma de 1,5 milioane de euro. Cei şase parteneri ai Consiliului Judeţean Iaşi, pentru realizarea proiectului Parcului Agro-industrial Transagropolis au fost: Consiliul Local Leţcani, Raioanele Făleşti şi Ungheni din Republica Moldova, Regiunea Viniţa din Ucraina, Direcţia Agricolă Iaşi şi U{AMV Iaşi.
La momentul iniţierii proiectului, noi am evaluat că beneficiarii direcţi ai proiectului sunt 331 producători agricoli ieşeni, 84 producători din Raionul Ungheni, 87 de producători din Făleşti şi 788 de fermieri din Regiunea Viniţa, Ucraina. Dar, cei care vor primi roadele acestei investiţii sunt cei aproximativ 2,2 milioane de locuitori ai regiunilor incluse în proiectul Transagropolis”, sublinia în luna iulie 2012, atunci când s-a dat startul investiţiei de la Leţcani, Iaşi, preşedintele de atunci al CJ Iaşi şi iniţiator al proiectului, Cristian Mihai Adomniţei.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/194 (ediţia 15-30 iunie 2017)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →