Agrivoltaica - mai multă energie pe aceeaşi suprafaţă - Revista Ferma
5 minute de citit

Agrivoltaica – mai multă energie pe aceeaşi suprafaţă

Foto 1: iStock.com/Marina Lohrbach
Foto 1: iStock.com/Marina Lohrbach

De la începutul instalării „în masă” în anii 2000 şi până în prezent, costul sistemelor fotovoltaice a scăzut cu aproape 90%. În câți ani poate fi amortizată investiția într-un parc agrivoltaic?

Datorită scăderii puternice a prețurilor tehnologiei, pe de o parte, și a costurilor ridicate cu energia electrică, pe de altă parte, investiția în sisteme fotovoltaice se poate amortiza mult mai ușor. În funcție de locul de amplasare a modulelor fotovoltaice, fermierii pot beneficia de o serie de avantaje, fără a scoate complet din circuitul agricol terenul pe care sunt instalate panourile solare. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de Agenţia federală de mediu din Germania.

Totuși, pentru un impact cât mai mic asupra naturii, mediului și agriculturii, ar trebui excluse zonele valoroase din punct de vedere ecologic și terenurile productive.

4 BENEFICII MAJORE ALE APLICAȚIILOR AGRO-VOLTAICE

  1. Performanță: panourile poziționate deasupra plantelor produc cu până la 10% mai multă energie electrică, deoarece plantele ajută la răcirea modulelor. Culturile de sub panourile solare fotovoltaice cresc mai eficient, deoarece sunt ferite de „insolaţie”. Excesul de lumină solară nu crește fotosinteza, ci doar necesarul de apă al plantei.
  2. Reducerea costurilor prin furnizarea de energie electrică pentru echipamentele de irigare și alte echipamente agricole. Costurile de instalare sunt, de asemenea, compensate de diversificarea fluxului de venituri și de capacitatea de a dezvolta noi produse.
  3. Sustenabilitate: se utilizează eficient terenurile agricole și scade necesarul de apă pentru culturile agricole.
  4. Venituri suplimentare: în comparație cu utilizarea culturilor energetice (porumb siloz, salcie energetică, etc.), prin amplasarea panourilor solare în câmp deschis se poate genera mult mai multă energie. În acelaşi timp, prin montarea de module solare la înălţime, terenul poate avea o dublă utilizare. De exemplu, pentru cultivarea arbuştilor fructiferi, legume, păşune, găini ouătoare sau pentru conservarea biodiversităţii. În acest fel, fermierii îşi pot reduce semnificativ propriile costuri cu energia şi terenul respectiv poate genera venituri suplimentare.

Foto 2 2 Agrivoltaica - mai multă energie pe aceeaşi suprafaţă

A CRESCUT EFICIENŢA UTILIZĂRII SISTEMELOR FOTOVOLTAICE

Spre deosebire de sistemele fotovoltaice montate pe acoperiș, modulele montate la sol ocupă spațiu suplimentar, dar suprafața necesară per megawatt este în continuă scădere. Dacă în 2006 era necesară o suprafaţă de 4,1 ha/MW (megawatt), în 2021 aceasta a scăzut la doar 1 ha/MW. Acest lucru se datorează în principal creșterii continue a performanței panourilor fotovoltaice, ceea ce înseamnă că acum poate fi generată mult mai multă energie solară pe aceeaşi suprafaţă.

CÂT COSTĂ INVESTIȚIA?

Sistemele fotovoltaice au cunoscut o extindere constantă în ultimii ani și au o contribuție semnificativă la furnizarea de energie electrică. În prezent, costul sistemelor fotovoltaice a scăzut cu aproape 90%.

Conform datelor furnizate de Agenția Federală de Mediu, în Germania, sistemele fotovoltaice (fără stocare/on-grid) se plătesc în termeni de energie după o perioadă de utilizare medie de unul până la doi ani. Practic, în acest timp, sistemul a produs atâta energie cât a fost folosită pentru producție, transport, instalare, operare și eliminare/reciclare. Spre deosebire de sistemele fotovoltaice, sistemele convenționale de generare a energiei care utilizează combustibili fosili (cărbune, gazul natural, etc.) nu „se plătesc” niciodată în termeni de energie, deoarece trebuie utilizată mai multă energie sub formă de combustibil în timpul funcționării decât este primită ca energie utilă.

TEHNOLOGIE DE ULTIMĂ GENERAȚIE PENTRU EFICIENȚĂ MAXIMĂ

Eficiența economică a unui sistem fotovoltaic instalat în câmp deschis poate fi optimizată chiar din faza de planificare. Cu ajutorul software-urilor de simulare se poate adapta fiecare sistem fotovoltaic exact la situaţia din teren, nevoile fermierului şi condiţiile meteo locale. Dronele pot fi folosite pentru a crea reprezentări 3D ale locațiilor de instalare, se poate simula umbrirea potențială și astfel se pot aranja modulele fotovoltaice în mod ideal. În prezent sunt disponibile diferite substructuri care permit modulelor să se deplaseze pentru a „urmări” soarele, suporturi verticale care asigură accesibilitatea sau copertine de protecţie.

Culturi energetice sau ferme solare? Ce e mai profitabil? Află răspunsul în ediția viitoare a revistei Ferma!

Foto 3 daca e nevoie Agrivoltaica - mai multă energie pe aceeaşi suprafaţă

Principalele provocări ale agrivoltaicii: costurile inițiale mari (investiţia), reglementările oficiale și barierele tehnologice.

PRIETENOASE CU MEDIUL

Fabricarea și reciclarea unui sistem fotovoltaic sunt fazele cu impact puternic asupra mediului. În timpul funcţionării nu există impact semnificativ asupra mediului (poluare). Cu cât faza de funcționare este mai lungă, cu atât este mai mic impactul asupra mediului/kWh electricitate fotovoltaică generată.

Pe baza unei durate utile de funcţionare de 25-30 de ani, emisiile totale calculate care apar sunt de 43-63 g CO2 echivalent/kWh generat. Prin comparaţie, centralele pe cărbune sau gaz emit cca. 746 grame echivalent CO2/kWh.

Agrivoltaica în expansiune. Pe când şi în România?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →