AgriTech 2030 - Inovația digitală în ferme bate pasul pe loc! - Revista Ferma
5 minute de citit

AgriTech 2030 – Inovația digitală în ferme bate pasul pe loc!

În acord cu obiectivele iniţiativei AgriTech 2030, CEMA – organismul umbrelă care reprezintă interesele producătorilor europeni de maşini şi echipamente agricole – şi-a exprimat recent coordonatele misiunii sale de a contribui la modelarea legislaţiei Uniunii Europene cu privire la politicile cheie din industrie, anticipând totodată unele provocări pe termen lung. Astfel, îmbunătăţirea schimbului de date agricole, sprijinirea investiţiilor în cercetare şi infrastructură, îmbunătăţirea competenţelor digitale sau adaptarea maşinilor pentru a răspunde unui sector agricol în evoluţie se numără printre subiectele de interes major pe care industria maşinilor agricole va încerca să pună accentul în următorii ani.

Raven Autonomy Harvest Assist New Holland_b

Sursa: CNH Industrial

 

Miliardele promise prin PAC!

 

Pe de altă parte, susţin experţii din domeniu, legiuitorii ar trebui să facă faţă provocărilor imediate, cu cât mai puţine perturbări posibile, punând industria în centrul viziunii lor strategice. Modernizarea PAC pentru a permite tuturor fermierilor accesul la instrumentele de lucru potrivite pentru a îmbunătăţi practicile agricole, respectarea angajamentelor stabilite în ”Declaraţia comună din 2019” privind un viitor digital inteligent şi durabil pentru agricultura europeană şi zonele rurale, respectiv alocarea celor 10 miliarde de euro promise pentru proiecte de cercetare şi inovare în alimentaţie, agricultură, dezvoltare rurală şi bioeconomie, sunt câteva dintre solicitările formulate în cadrul Planului AgriTech 2030. Această iniţiativă este „în concordanţă cu misiunea CEMA de a aduce expertiză comună şi de a modela legislaţia UE în beneficiul agriculturii durabile şi al sectorului tehnologiilor agricole”, precizează CEMA.

 

O Europă tehnologizată

 

AgriTech 2030 este o iniţiativă la care au aderat mai multe organizaţii din sectorul agricol ce împărtăşesc aceeaşi viziune comună – de a crea cea mai tehnologizată regiune. Aceasta recunoaşte că soluţiile tehnologice avansate sunt esenţiale pentru succesul, sustenabilitatea şi competitivitatea fermierilor din UE şi pentru optimizarea managementului fermei. „Europa deţine leadershipul industrial în acest sector, fiind cel mai mare producător mondial de echipamente agricole şi liderul global recunoscut în inovare. Amprenta economică a industriei este semnificativă, fiind cea mai mare industrie de inputuri agricole şi reprezentând peste 300.000 de locuri de muncă (inclusiv distribuţie şi întreţinere), dintre care majoritatea în zone rurale slab populate”, se precizează în documentul justificativ al acestui proiect colaborativ.

Steyr-Konzept_b

Sursa: CNH Industrial

 

Simplificarea procedurilor de certificare

 

„Agricultura se confruntă cu o provocare formidabilă – să producă mai multe alimente, furaje, fibre şi combustibili alternativi pentru o populaţie mondială în creştere, din mai puţine resurse, într-un mod durabil la preţuri accesibile. Maşinile şi soluţiile agricole avansate joacă un rol central în rezolvarea acestei provocări. Pentru asta, însă, UE ar trebui să pună un accent mai mare pe mecanismele de autoreglementare, inclusiv pe sistemele de testare şi de certificare mai simple, pentru a evita procedurile de autorizare împovărătoare, care sunt prea complexe şi prea costisitoare pentru seriile mici de produse şi pentru numeroasele IMM-uri active în industrie”, susţin specialiştii CEMA.

Impactul tehnologiilor digitale

 

Agricultura de precizie şi agricultura digitală stimulează productivitatea, reducerea deşeurilor şi protecţia proactivă a mediului. Impactul lor pozitiv asupra solului poate fi substanţial, prin economii de resurse precum apa, îngrăşămintele şi pesticidele, reducerea compactării solului şi a emisiilor de CO2 asociate activităţilor agricole, respectiv optimizarea randamentelor şi a calităţii producţiei agricole. Beneficiile sunt pentru toate tipurile de fermă, de dimensiuni mari sau mici. De asemenea, ele contribuie în mod semnificativ la atractivitatea sectorului pentru generaţiile tinere de fermieri.

Cu toate astea, în prezent, adoptarea acestor tehnologii este în urmă față de ritmul de adoptare a tehnologiei digitale în alte sectoare, din cauza constrângerilor de marjă a produselor agricole şi a capacităţii reduse de investiţii asociate.

JCB Power Systems_b

 

MĂSURI DE IMPLEMENTAT

 

CEMA prevede un rol important în elaborarea politicilor UE şi naţionale privind integrarea agriculturii de precizie şi pentru a asigura o transformare digitală rapidă în agricultura europeană, pentru a spori leadershipul tehnologic al industriei maşinilor agricole din UE. Iar pentru asta propune o serie de măsuri imediate. Astfel, se solicită:

  • Furnizarea prin intermediul PAC de măsuri de sprijin direct pentru investiţiile în tehnologie ecologică, digitală şi de precizie, precum şi pentru schimbul de cunoştinţe;
  • Creşterea finanţării UE pentru cercetare, în vederea adoptării cu succes şi rapid a tehnologiei digitale în agricultură;
  • Îmbunătăţirea competenţelor digitale pentru fermierii şi consilierii acestora;
  • Consolidarea investiţiilor pe scară largă în mediul rural în întreaga UE, pentru a stabili o infrastructură digitală robustă pentru această revoluţie agricolă.

3 OBIECTIVE MAJORE

 

Pentru a implementa iniţiativa, CEMA va lucra îndeaproape cu instituţiile europene, fermierii, prestatorii de servicii agricole şi alte organizaţii partenere, concentrându-se pe trei domenii de lucru:

  1.  Primul vizează maximizarea contribuţiei industriei la practici și modele de agricultură extrem de productive, competitive şi durabile, cu standarde înalte de siguranţă.
  2.  Al doilea urmăreşte aducerea sectorului agricol european în prim-planul agriculturii digitale şi de precizie.
  3.  Al treilea se referă la consolidarea leadershipului industrial şi tehnologic al Europei în domeniul echipamentelor agricole avansate.

un articol de

LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →